Ροή Ειδήσεων

Ο μέγας διαιρέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας π. Βαρθολομαίος ετοιμάζεται για ένα ακόμη σχίσμα στην Ορθοδοξία. Ξεχνάει όμως ότι “όποιος πηδάει πολλά παλούκια κάποιο θα του κάτσει στον….”

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως θα φτάσει στη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Κυβερνητική Καγκελαρία στο δίκτυο BNS.

Η είδηση κυριαρχεί πλέον στα Μ.Μ.Ε. της Λιθουανίας ενώ για φωτογραφία το μεγάλης επισκεψιμότητας  site laikmetis ποστάρει αυτή που βλέπετε στη δική μας ανάρτηση και όποιος αναγνωρίζει τα πρόσωπα (καθόλου δύσκολο) καταλαβαίνει και απλουστεύει τα πράματα και τα θάματα..

Ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Ingrida Šimonyte την προσεχή Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023.

Φτάνει στη Λιθουανία μετά την αποκατάσταση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πέντε αντιφρονούντων Λιθουανών κληρικών, οι οποίοι καθαιρέθηκαν από την ιερωσύνη με αποφάσεις που εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι ο Μητροπολίτης Ιννοκέντιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λιθουανίας, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Οι κληρικοί (που ξεκίνησαν τον διαχωρισμό της Λιθουανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας) προσέφυγαν κατά της απόφασης αυτής σε βάρος τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τους αποκατέστησε.

Το αίτημα των καθηρημένων Λιθουανών κληρικών (Vitaly Mock, Vladimir Seliavko, Georgii Ananjev, Vitaly Daupar και Gintar Sungaila) και της «σχισματικής εκκλησίας» τους προς τον Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση της Λιθουανίας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους σχισματικούς, καθηρημένους και αφορισμένους Ουκρανούς από την κυβέρνηση του Ποροσένγκο.

Στόχος της πρωθυπουργού της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ είναι η δημιουργία μιας «σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας», αυτόνομης από το Πατριαρχείο Μόσχας και, για να το πετύχει αυτό επιστρατεύεται για μια ακόμη φορά «Ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία [και ο π. Βαρθολομαίος που τάχα] ἐνωτίσθη τάς φωνάς καί τάς οἰμωγάς, τάς ἰκεσίας καί τάς δεήσεις τῶν τέκνων αὐτῆς καί προσέτρεξεν εἰς βοήθειαν». 

Αργότερα και, αφού πηγαινοέρθει ο τόμος αυτοκεφαλίας ανάμεσα στο Φανάρι και στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους για την οριστικοποίηση των όρων του, το Φανάρι θα διακηρύξει πως: «Ἦτο δικαίωμα καί προνόμιον τῆς Μητρός Σας Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως νά Σᾶς χορηγήσῃ τό καθεστώς τοῦτο τῆς αὐτοκεφαλίας»! 

Οι Λιθουανοί κληρικοί «οἵτινες αἰφνιδίως εὑρέθησαν ἐκτός κανονικότητος καί κοινωνίας, ἄνευ ἰδικῆς των ὑπαιτιότητος», καθώς, «δικαίως εναντιώνονται στον πόλεμο της Ουκρανίας», κατέθεσαν έκκλητο προσφυγή στον Κωνσταντινουπόλεως!

Στην πραγματικότητα, οι καθηρημένοι κληρικοί εκκίνησαν την πτέρνα κατά του οικείου ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη Βίλνο και Λιθουανίας Ιννοκέντιου διότι αυτός συμφώνησε στη συγκρότηση από την «Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επιτροπής προς εξέταση του ζητήματος αλλαγής του καθεστώτος της εκκλησιαστικής επαρχίας Βίλνο και Λιθουανίας», αντί της οριστικής αυτονομίας. 

Ο Μητροπολίτης Λιθουανίας Ιννοκέντιος  (Inokentijus) έχει σαφώς διακηρύξει στο παρελθόν την αντίθεσή του στον πόλεμο των Ρώσων με την Ουκρανία, οπότε η δικαιολογία του π. Βαρθολομαίου ότι οι Λιθουανοί σχισματικοί μπήκαν κάτω από την προστασία του γιατί τάχα «δικαίως εναντιώνονται στον πόλεμο της Ουκρανίας», είναι αισχρότατο ψεύδος.

Η άδεια διαμονής του Μητροπολίτη στη Λιθουανία επεκτάθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Μετανάστευσης στο BNS για δύο ακόμη χρόνια επιβεβαίωσε η επικεφαλής του τμήματος Εβελίνα Γκουντζίνσκαιτε.

Το Τμήμα Μετανάστευσης έλαβε μια τέτοια απόφαση αφού έλαβε στοιχεία από το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας, την Κρατική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και το Αστυνομικό Τμήμα. Κανένα από τα θεσμικά όργανα δεν ανέφερε ότι ο Ορθόδοξος ηγέτης αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το BNS, τα έγγραφα που υπέβαλε ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λιθουανίας δείχνουν ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ σημειώνεται επίσης ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Βίλνιους και Λιθουανίας τον περασμένο Μάιο προσέφυγε στο Πατριαρχείο Μόσχας ζητώντας να χορηγήσει στη Λιθουανική Ορθόδοξη Εκκλησία το καθεστώς της αυτόνομης Εκκλησίας.


Ωστόσο ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος στις 18 Μαΐου 2022 συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Τουρκία Ričardas Degutis λησμονώντας ότι «όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα».

Όταν είδε τη φωτογραφία τους ο Μητροπολίτης Βίλνο και Λιθουανίας Ιννοκέντιος κατάλαβε τι παίζεται και υποστήριξε δημόσια ότι η Εκκλησία δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε. 

Σε επιστολή του προς την πρωθυπουργό I. Šimonyta έγραψε: μυστικά πράγματα συμβαίνουν πίσω από την πλάτη της Λιθουανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ επισκέφθηκε την Λιθουανία τον περασμένο Δεκέμβριο και συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė.

Επίσης, πριν λίγους μήνες, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Δρ. Mantas Adomėnas, επισκέφθηκε το Φανάρι και έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Άγκυρα κ. Ričardas Degutis, και η κ. Galina Vascenkaite, Σύμβουλος της Πρωθυπουργού, ενώ από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.