Ροή Ειδήσεων

Βατικανό: Μάχη διαδοχής σε τόνους σαιξπηρικού δράματος. Μετά την κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου τον Ιανουάριο "οργιάζουν" οι φήμες για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου. Οι δύο επικρατέστεροι Καρδινάλιοι

Αφού δυσκολεύτηκε να αναπνεύσει, ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης στις 29 Μαρτίου, όπου διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Βατικανού.

Η δήλωση ανέφερε: "Ο Πάπας Φραγκίσκος παραπονέθηκε για κάποιες αναπνευστικές δυσκολίες και σήμερα το απόγευμα 29/3 πήγε στην Πολυκλινική Agostino Gemelli για κάποιες ιατρικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα αυτών έδειξε λοίμωξη του αναπνευστικού -αποκλείστηκε η λοίμωξη από COVID 19- και αυτό θα απαιτήσει αρκετές ημέρες κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης στο νοσοκομείο».

«Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκινείται από τα πολλά μηνύματα που έλαβε και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την εγγύτητα και την προσευχή», ανέφερε το γραφείο Τύπου.

Περίπου έξι ώρες νωρίτερα το γραφείο Τύπου είχε πει ότι ο Πάπας βρισκόταν στο νοσοκομείο για «προγραμματισμένες εξετάσεις».

Πριν διαγνωστεί ότι ο Πάπας θα νοσηλευτεί για λίγες ημέρες, ένας αξιωματούχος του Βατικανού είπε ότι το πρόγραμμα του Πάπα για τις 30 και 31 Μαρτίου ακυρώθηκε «για να δημιουργηθεί χώρος στην ατζέντα του για να συνεχιστούν οι εξετάσεις» εάν χρειαστεί.

Αρκετά ιταλικά μέσα ενημέρωσης και ο ανταποκριτής της Αργεντινής εφημερίδας La Nacion στη Ρώμη ανέφεραν, ωστόσο, ότι ο Πάπας Φραγκίσκος μεταφέρθηκε στο Gemelli με ασθενοφόρο.

Η La Nacion είπε ότι «μια πηγή κοντά» στον Πάπα είπε στην εφημερίδα ότι μετά το εβδομαδιαίο γενικό ακροατήριό του εκείνο το πρωί, ο Πάπας άρχισε να αισθάνεται πόνο στο στήθος και του συνέστησαν να πάει αμέσως στο νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Gemelli διατηρεί μια σουίτα που προορίζεται για τους εκάστοτε Πάπες στον 10ο όροφο του.

Σε συνέντευξή του στα τέλη Ιανουαρίου στο Associated Press, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πει ότι η εκκολπωματίτιδα, ή εξογκώματα στο εντερικό του τοίχωμα, «επέστρεψε», αλλά επέμεινε ότι ήταν καλά στην υγεία του για την ηλικία του, που είναι 86.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε περάσει 10 ημέρες στο νοσοκομείο Gemelli τον Ιούλιο του 2021, αφού υποβλήθηκε σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση που περιελάμβανε αριστερή ημικολεκτομή, που είναι η αφαίρεση του κατερχόμενου τμήματος του παχέος εντέρου, μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να προταθεί για τη θεραπεία της εκκολπωματίτιδας.

Τρεις ημέρες μετά την επέμβαση, είπε το Βατικανό, «η τελική ιστολογική εξέταση επιβεβαίωσε μια σοβαρή εκκολπωματική στένωση με σημάδια σκληρυντικής εκκολπωματίτιδας», μια σκλήρυνση του ιστού. Η δήλωση φαινόταν να δείχνει ότι η βιοψία δεν έδειξε καρκινικά κύτταρα, αν και δεν το έλεγε ρητά και άρχισαν οι φήμες.

Σε συνέντευξη από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Ιούλιο του 2022, ο Πάπας ρωτήθηκε για φήμες ότι οι γιατροί είχαν βρει καρκίνο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πάπας Φραγκίσκος γέλασε και είπε: «Δεν μου το είπαν. Δεν μου το είπαν».

Αλλά, πραγματικά, είπε, «μου εξήγησαν τα πάντα καλά -- τελεια».

Το 1957, σε ηλικία 20 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μετά από λάθος διάγνωση με γρίπη. Στο βιβλίο «Let us Dream», που γράφτηκε με την Austen Ivereigh, ο Πάπας είπε: «Αμέσως έβγαλαν ενάμιση λίτρο νερό από τον πνεύμονα και έμεινα εκεί παλεύοντας για τη ζωή μου. Τον επόμενο Νοέμβριο με εγχείρησαν πάλι».

Ενώ μερικές φορές ακούγεται ο Πάπας να αναπνέει βαριά επέμεινε ότι η τότε επέμβαση δεν είχε μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία του.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ


His Eminence Péter Erdő Cardinal Archbishop of Esztergom-Budapest The Primate of Hungary

Ο Καρδινάλιος Péter Erdő ήταν ο νεότερος εκλέκτορας στο κονκλάβιο που εξέλεξε τον Βενέδικτο XVI. Αναρριχήθηκε στήν ιεραρχία πάρα πολύ γρήγορα.

Ως εν δυνάμει παπικός υποψήφιος αυτή τη στιγμή θεωρείται το απόλυτο φαβορί στην διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου.

 Είναι ηλικίας εβδομήντα ετών.


His Grace, The Most Reverend Charles J. Scicluna Archbishop of Malta

O Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μάλτας Charles Jude Scicluna ως εν δυνάμει παπικός υποψήφιος φέρεται δεύτερος στις προτιμήσεις των εκλεκτόρων.

 Είναι ηλικίας εξηντατεσσάρων ετών.

Στην πράξη, οι πύλες του Βατικανού ουδέποτε στάθηκαν αδιαπέραστες στα γήινα πάθη που συνοδεύουν κάθε αγώνα εξουσίας. 
Αν μη τι άλλο, πάντως, η παπική εκλογή δεν απώλεσε, στο πέρασμα των αιώνων, το στοιχείο του «σασπένς», του απρόβλεπτου -κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την εκλογή του «αουτσάϊντερ», καρδινάλιου Βοϊτίλα, το 1978. 
Όπως λέγεται δε, στην Αιώνια Πόλη: «Οποιος μπαίνει στο Κονκλάβιο ως Πάπας, βγαίνει από αυτό ως απλός καρδινάλιος».