Ροή Ειδήσεων

Αιφνίδια και ύποπτη παραίτηση Ιεράρχη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής που φαίνεται δεν αντέχει άλλο σκάνδαλο. Ήταν έμπιστος του Ελπιδοφόρου και παλιός φίλος του Χαλκηδόνος Εμμανουήλ [ΦΩΤΟ]

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Επίσκοπος Μωκησσού, κ. Δημήτριος παραιτήθηκε οικιοθελώς από την ενεργό υπηρεσία και μάλιστα η παραίτησή του έγινε δεκτή ομόφωνα από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο η οποία και αποφάσισε την κατάταξη αυτού στην χορεία των εφησυχαζόντων Αρχιερέων. 

Τόσο ο ίδιος όσο και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν αποκάλυψαν τα ουσιαστικά αίτια της παραίτησής του.


Τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Η παραίτησή του αποτέλεσε ένα από τα μείζονα ζητήματα που εξέτασε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος στην πρώτη μετά από τρία χρόνια δια ζώσης συνεδρίαση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Νέας Υόρκης. Στην σύνοδο παρέστησαν όλοι οι ιεράρχες εκτός του Μητροπολίτη Ντένβερ, κ. Ησαΐα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ:

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μωκησσού κατά κόσμον Δημήτριος Καντζαβέλος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1962

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1987. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1989 και Πρεσβύτερος το 1992 από τον Επίσκοπο Σικάγου κυρό Ιάκωβο. Το 1995 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σικάγου και ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σικάγου. Στις 9 Δεκεμβρίου 2006 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Μωκησσού, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Σικάγου.

Στίς 29 Αυγούστου 2019  μετά βαΐων και κλάδων η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε ότι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος διόρισε τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μωκησσού κ. Δημήτριο ως Αρχιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ελληνορθοδόξου Εθνικού Προσκυνήματος του Ιερού Φωτίου στο St. Augustine της Φλώριδας, το οποίο υπάγεται απ᾽ ευθείας στον Αρχιεπίσκοπο.

Υπενθυμίζεται πως ο Εθνικός Ναός του Αγίου Φωτίου ιδρύθηκε για να διατηρήσει τη μνήμη και την κληρονομιά των πρώτων Ελλήνων εποίκων που αποβιβάστηκαν στις ανατολικές ακτές της Φλόριντα το 1768 ως υπηρέτες και τελικά αναζήτησαν καταφύγιο στο κτίριο, γνωστό ως Avero House, στον Άγιο Αυγουστίνο, αφού δραπέτευσαν από την υποτέλεια τους.

Μεταξύ των καθηκόντων του Θεοφιλεστάτου κ. Δημητρίου, ήταν και η διοργάνωση και η ανάπτυξη ιεραποστολικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης προς τους ισπανοφώνους των ΗΠΑ (28 - 30 Απριλίου 2020) καθώς γνωρίζει την ισπανική γλώσσα, η οποία είναι η δεύτερη σε χρήση γλώσσα στην πολιτεία της Φλώριδας.

Επιπλέον, μετά την παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Πιττσβούργου κ. Σάββα από της θέσεώς του ως Συνοδικού Συνδέσμου της Επισκοπικής Συνελεύσεως και, ως εκ τούτου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Orthodox Christian Mission Center (ΟCMC), ως αντικαταστάτης αυτού διορίσθηκε ο Θεοφιλ. κ. Δημήτριος.

Παρακάτω: Ο επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Σικάγο, περνά το καλοκαίρι του συμμετέχοντας σε διάφορες θρησκευτικές τελετές στην Ελλάδα. Εδώ συμμετέχει στους εορτασμούς μνήμης του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου με φόντο τον τότε Μητροπολίτη Γαλλίας (νυν Χαλκηδόνος) Εμμανουήλ, συμμαθητή και παλιό του φίλο όπως τον αποκάλεσε.







Στο καλό και να τους γράφεις ...