Ροή Ειδήσεων

Φόρεσε αμπέχονο από την εποχή της ΕΣΣΔ, καρφίτσωσε και το σφυροδρέπανο κι έστειλε το δικό του εκκλησιαστικό μήνυμα ο Κύριλλος. Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα μνημονεύει ούτε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

 

Την απόφαση να μην μνημονεύει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω του ότι  έρχεται σε κοινωνία με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

Για το Πατριαρχείο Μόσχας ο κ. Επιφάνιος είναι ο ηγέτης μιας «σχισματικής δομής που λειτουργεί στην Ουκρανία».

Η εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ίδιο ίσχυε και για τον προκάτοχό του, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο:

«Η Ιερά Σύνοδος, σε συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2020, δήλωσε την αδυναμία εορτασμού του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β‘ σε δίπτυχα, προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του σε σχέση με την αναγνώριση ενός εκ των σχισματικών ομάδων στην Ουκρανία και τη μνημόνευση του αρχηγού της ανάμεσα στις εκκλησίες των Αυτοκέφαλων Προκαθημένων. Ταυτόχρονα, η Σύνοδος ανακοίνωσε την αδυναμία συναναστροφής με όσους ιεράρχες της Κυπριακής Εκκλησίας θα έρχονταν σε εκκλησιαστική κοινωνία με εκπροσώπους του ουκρανικού σχίσματος.

Στις 7 Νοεμβρίου 2022 εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος, όπως και ο εκλιπόντας προκάτοχός του, συνέχισε να μνημονεύει τον ηγέτη των Ουκρανών σχισματικών.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας:

«Δηλώνει την αδυναμία να μνημονευθεί το όνομα του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεωργίου σε δίπτυχα, προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του, καθώς και με όσους ιεράρχες της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν συνέλθει ή πρόκειται να λάβουν εκκλησιαστική κοινωνία με σχισματικούς».

Το Δις Εξαμαρτείν (όπως προσμετράται) του νύν Αρχιεπισκόπου Κύπρου:

Τον Οκτώβριο του 2020 σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «RIA Novosti» ο τότε πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας (ως Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ) Ιλαρίωνας και σε σχετική ερώτηση το πώς θα αντιδράσει η Ρωσική Εκκλησία στην αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τόνισε, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων:

– Λυπούμαστε βαθιά για αυτό το θλιβερό γεγονός. Η απόφαση θα ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο (σ.σ. του Πατριαρχείου Μόσχας). Ωστόσο, θεωρώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα διαγραφεί από τα δίπτυχα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δηλαδή, η μνημόνευσή του κατά τη Θεία Λειτουργία θα διακοπεί, εωσότου διευκρινιστούν όλες οι περιστάσεις του συμβάντος.
Αυτό σημαίνει διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το συγκεκριμένο πρόσωπο – όχι με την Εκκλησία της Κύπρου καθεαυτήν. 
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε: το έκανε από μόνος του ή με τη συγκατάθεση της Ιεράς Συνόδου; 
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι το έκανε χωρίς τη συγκατάθεση της Ιεράς Συνόδου όταν μαζί με τον Μητροπολίτη Πάφου, χειροτονούσαν τον Επίσκοπο Αρσινόης κ. Παγκράτιο, ο οποίος εξελέγη από τη Ιερά Σύνοδο στη θέση του βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

Παρόντες ήταν (αλλά δεν συλλειτουργούσαν) ορισμένοι άλλοι ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου. Κάποιοι από αυτούς αποχώρησαν από τον ναό, όταν άκουσαν το όνομα του επικεφαλής των Ουκρανών σχισματικών από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου [...] Θα συνεχίσουμε να έχουμε κοινωνία με όλους τους ιεράρχες, οι οποίοι δεν θα αναγνωρίσουν την προσωπική απόφαση του Αρχιεπισκόπου. Ο ρωσικός λαός ήταν πάντοτε κοντά στον κυπριακό λαό, οι προσκυνητές μας θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα ιερά προσκυνήματα εκείνων των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κύπρου, οι επικεφαλής των οποίων θα παραμείνουν σε κοινωνία με τη Ρωσική Εκκλησία.