Δακρύβρεχτο σόου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας: Κλέπτης εν μία νυκτί το Πατριαρχείο Μόσχας και άλλα πολλά. Για όσα έκανε στον κυρό Ειρηναίο Α΄ πάντως “το γνωστό έργο τελείωσε σε μια αγριοσυκιά που έγινε κρεμάλα για τον πάσχοντα από τύψεις αυτόχειρα”
Ως «κλέπτη εν νυκτί» χαρακτηρίζει το Πατριαρχείο της Μόσχας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, ο Πατριάρχης εκφράζει την αποδοκιμασία του για τον τρόπο µε τον οποίο ενεπλάκη η Ορθόδοξη Εκκλησία στον πόλεµο κατά της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να λειτουργήσει ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ισορροπίας».
Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα της εποχής µας, εκτιμά ότι αυτά έχουν ως αφετηρία «την ατομικότητα, τον εγωισμό, την αποξένωση και την απομάκρυνση από τους άλλους ανθρώπους».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το Πατριαρχείο Μόσχας, “εμφορούμενο από άκρως εξουσιαστικές τάσεις κυριαρχίας σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, θέλοντας να διοικεί μοναρχικά και να σύρει σύμπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία υπό την εξουσία του, καταργώντας ολόκληρη τη θεολογική και κανονική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εμφανίστηκε στην Αφρική και εισήλθε σε αυτήν, κλέπτης εν νυκτί, αψηφώντας τους μακραίωνους εκκλησιαστικούς θεσμούς και τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας.
Η δράση του Πατριαρχείου Μόσχας εκτός των ορίων της εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας τραυματίζει το φιλάδελφο, το σύψυχο και το άµωµο της ορθόδοξης πίστης µας και βεβαίως δίνει λαβή για τη λοιδορία της Ορθοδοξίας. Βεβαίως, το Πατριαρχείο Μόσχας, εμφορούµενο από αγκυλώσεις του παρελθόντος και άκρως εγωιστικές συµπεριφορές, εναγκαλίζεται σφικτά µε την Πολιτεία και τις πολιτικές επιδιώξεις των εκάστοτε ταγών του ρωσικού κράτους, µε αποτελέσματα πάντοτε, όπως µας διδάσκει η Ιστορία, πολύ οδυνηρά για τον ορθόδοξο ρωσικό λαό”.
Αναφορικά με τη στάση του Πατριάρχη Κύριλλου και του Πατριαρχείου Μόσχας στο θέμα του πολέμου με την Ουκρανία, ο κ. Θεόδωρος τόνισε ότι η υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Εκκλησία υποστηρίζει τον αγώνα της απελευθέρωσης λαών από την υποδούλωση και την εκδίωξη κατακτητών.
“Στην περίπτωση της Ουκρανίας, όµως, πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεµο, στον οποίο τα θύματα είναι ομόδοξοι και αδελφοί. Για τον λόγο αυτόν το Πατριαρχείο θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικό ως προς αυτό, θα έπρεπε να λειτουργήσει ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ισορροπίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα ελύνετο και το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ομαλά, χωρίς ενδο-ορθόδοξες εντάσεις και συγκρούσεις, και ίσως η διαμάχη της ρωσικής ομοσπονδίας με την Ουκρανία να μην είχε φτάσει στα άκρα. Δυστυχώς, το Πατριαρχείο Μόσχας εισήλθε εντός του γεωπολιτικού παιγνίου και δεν γνωρίζω πώς θα απεμπλακεί”, σημείωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Τέλος εξέφρασε την αγάπη του προς τον ομόδοξο και πολύ πιστό ρωσικό λαό, “στον οποίο εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να βρει σύντομα την ηρεμία και να αφοσιωθεί σε έργα ειρήνης και ευημερίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.