Ροή Ειδήσεων

Την ώρα που σαρώνουν φτώχεια και πείνα στην Εύβοια κάποιοι πετάνε λεφτά. 440.000 ευρώπουλα θα κοστίσει ο «Μεγάλος Περίπατος» του Περιφερειάρχη Σπανού, κουμπάρου του Ντορογιού, έξω από το Ι. Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Αυτό, δεν το θέλει ούτε ο Άγιος

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος, συνυπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της πράξης:  «Αποπεράτωση έργου ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου», προϋπολογισμού 440.000 ευρώ.

Η υπογραφή της προγραμματικής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου.

Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Προσκυνηματικού Ναού, επιφανείας 6 στρεμμάτων, που αποτελεί τον βασικό κοινόχρηστο χώρο και χωρίζει το Προκόπι σε δύο σχεδόν ίσα τμήματα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα CLLD/LEADER και περιλαμβάνει:

- Πλήρη ανακατασκευή των εξωτερικών επιφανειών (δαπέδων) πέριξ του Ιερού Ναού.

- Διαμόρφωση προσβάσεων και κυκλοφορίας για ΑμεΑ με τις σύγχρονες απαιτήσεις που καθορίζονται από τη Μελέτη Προσβασιμότητας.

- Προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης για το χώρο του Ιερού Ναού.

- Αποπεράτωση των δαπέδων της προσκυνηματικής πορείας και λοιπών βατών επιφανειών περιβάλλοντος χώρου.

- Προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού περιβάλλοντος χώρου.

- Προμήθεια και τοποθέτηση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού και σήμανσης σύμφωνα με την μελέτη και τα συμβατικά τεύχη αυτού.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Είχαμε σήμερα τη χαρά να επισκεφθούμε το Προκόπι και να συνυπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ιερού ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.

»Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά προσκυνήματα της χώρας μας. Στόχος μας είναι να το καταστήσουμε ακόμη πιο ελκυστικό, ώστε μαζί με το παρακείμενο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ο βασικός κοινόχρηστος χώρος αναψυχής των κατοίκων της περιοχής».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η μελέτη διαμόρφωσης του ημιτελούς πάρκου του Ιερού Προσκυνήματος, το οποίον θα αποτελέσει στολίδι του Νέου Προκοπίου και χώρο αναψυχής των προσκυνητών του Οσίου Ιωάννου του και εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, και τον συντοπίτη του, Πρόεδρο της Αναπτυξιακής κ. Ευάγγελο Κούκουζα, τον Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιο Τσαπουρνιώτη, καθώς επίσης και σε όλους τους παράγοντες και υπευθύνους των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής για την πολύτιμη συμβολή τους.

Αναφέρθηκε επίσης ευγνωμόνως και στον Ευβοέα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου, για την σχέση του με τον Όσιο και την βοήθειά του και για το έργο αυτό.

Επεσήμανε την αξία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, απ’ την οποία μόνο καλά και ωφέλιμα προκύπτουν για την κοινωνία.

Ευχήθηκε προς όλους εγκάρδια, να έχουν την ευλογία του Οσίου Ιωάννου και προανήγγειλε εορταστικές και άλλες εκδηλώσεις που, συν Θεώ προγραμματίζονται για το 2024, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από της ελεύσεως του Ι. Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου στην Εύβοια.