ΞΕΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ στα Ιεροσόλυμα και δεν μιλάει κανείς. 216 εκατ. δολάρια η νέα ιερή μπίζνα του Θεόφιλου. Δικαιώνεται μετά θάνατον ο Πατριάρχης Ειρηναίος: "Με έριξαν σκοτεινά συμφέροντα. Τα στρατηγεία ήταν πολλά"
Μια εταιρεία πολυτελών ακινήτων με έδρα τη Νέα Υόρκη αγόρασε ένα μεγάλο αγροτεμάχιο στην κεντρική Ιερουσαλήμ που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο για 750 εκατομμύρια NIS (216 εκατομμύρια δολάρια), ανακοίνωσαν τα μέρη το προηγούμενο (πολύ πρόσφατο) διάστημα.
Η αγορά ήταν η πρώτη στο Ισραήλ για την Extell Development, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Εβραίο-Αμερικανό Επιχειρηματικό Gary Barnett, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της Extell Ltd., η οποία έχει εκδώσει ομολόγα στο ισραηλινό χρηματιστήριο τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η γη, η οποία καλύπτει περίπου 520 ντουνάμ (520.000 τετραγωνικά μέτρα) σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας, μισθώνεται επί του παρόντος από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο-Keren Kayemet LeYisrael έως το 2051 με τις επεκτάσεις για περαιτέρω περίοδο ενοικίασης, σύμφωνα με τους τυπικούς όρους μίσθωσης Ισραήλ.
Τα οικόπεδα περιλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις της πολυτελούς γειτονιάς Talbieh, στην κεντρική Ιερουσαλήμ, καθώς και τη γειτονιά Nayot, που εκτείνεται σε μεγάλα τμήματα της Κοιλάδας του Σταυρού, μια σπάνια έκταση υπανάπτυκτη στο κέντρο της πρωτεύουσας που τιμάται ως τόπος όπου –σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση– πάρθηκαν τα ξύλα για να γίνει ο σταυρός του Ιησού. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλο μέρος του Μουσείου του Ισραήλ και γνωστά ξενοδοχεία όπως το Inbal και το Dan Panorama.
Το 2011, η Ορθόδοξη Εκκλησία πούλησε δικαιώματα σε αυτές τις περιοχές της Ιερουσαλήμ σε μια ομάδα επενδυτών που ονομάζεται Nayot Komemiyut για 20 εκατομμύρια δολάρια.
Η KKL κατέχει τρεις μισθώσεις σε αυτή τη γη που υπογράφτηκε με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1951 και το 1952, το καθένα για 99 χρόνια. Η KKL υπομισθώνει αυτή τη γη σε περισσότερους από 1.000 Ιεροσολυμίτες αυτών των σπιτιών που βρίσκονται σε τη γη και οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την πώληση. Η οργάνωση μπορεί να οικοδομήσει σε αυτή τη γη, αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί.
Το πρόβλημα για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν την πρώην εκκλησιαστική γη είναι ότι ενώ κατέχουν τα διαμερίσματά τους και έχουν μισθώσεις για τη γη, δεν είναι ιδιοκτήτες της γης και επομένως αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο όταν τελειώσουν οι μισθώσεις.
Η πώληση του 2011 έδωσε στη Nayot Komemiyut το δικαίωμα να διαπραγματευτεί την παράταση των μισθώσεων με την KKL μόλις εξαντληθούν σε περίπου 30 χρόνια.
Η εν λόγω γη βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο μιας περίπλοκης δικαστικής μάχης τα τελευταία χρόνια.
Στα τέλη του 2021, ένα δικαστήριο της Ιερουσαλήμ διέταξε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο να πληρώσει στο KKL-JNF 13 εκατομμύρια δολάρια...
Σε μια δήλωση που προσφέρει την μίσθωση ή πώληση (;) , ο Barnett είπε ότι αυτό το έργο «θα τονώσει την ανάπτυξη της κεντρικής Ιερουσαλήμ. Θα συμπεριφερθούμε στους ενοικιαστές με τον ίδιο σεβασμό και δικαιοσύνη όπως και σε όλα τα έργα μας. Αυτή είναι μια κατάσταση win-win-win-win για το κράτος του Ισραήλ, για την πόλη της Ιερουσαλήμ, για το Extell και για τους κατοίκους».
Η Extell ιδρύθηκε το 1989 στη Νέα Υόρκη για να επικεντρωθεί σε κορυφαίες αγορές και το τρέχον χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (25 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια) χώρου σε προηγούμενες και μελλοντικές επενδύσεις.
Στις κτήσεις της περιλαμβάνονται το The Rushmoor, το Park Hyatt και το W Hotel στην Times Square της Νέας Υόρκης, μαζί με αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το ψηλότερο σπίτι στον κόσμο, ένα ρετιρέ τριπλό στους 129ο, 130ο και 131ο όροφο του Central Park Tower που περιλαμβάνει επτά υπνοδωμάτια, 11 μπάνια, δύο πλήρεις κουζίνες, ένα μεγάλο σαλόνι που εκτείνεται σε σχεδόν 3.000 τετραγωνικά πόδια, μια ιδιωτική αίθουσα χορού και μια ιδιωτική βεράντα σχεδόν 280 τετραγωνικών μέτρων (1.400 τετραγωνικά πόδια) με θέα στα ορόσημα και τα ποτάμια της πόλης.
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ιδιοκτησίας στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή κυβέρνηση, έχοντας αγοράσει γη από τους Οθωμανούς ηγεμόνες τον 19ο αιώνα. Είναι η μεγαλύτερη και πλούσια εκκλησία στους Αγίους Τόπους, με τεράστια κτηματομεσιτικά κτήματα που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν.
Η εκκλησία έχει αντιμετωπίσει διαμάχες στο παρελθόν για την πώληση της σε αραβικά μέρη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ σε εβραϊκές ομάδες που επιδιώκουν να αυξήσουν την εβραϊκή παρουσία σε αυτές τις περιοχές αντί των μακροχρόνιων παλαιστινιακών μισθών. Το 2005 ο τότε Πατριάρχης αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των πωλήσεων της Εκκλησίας, μεταβιβάσεις που επικυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ το περασμένο καλοκαίρι.
ΥΓ του ιστολογίου ΙΕΡΗ ΠΛΕΚΤΑΝΗ: Τώρα Παλαιστίνιοι και Ιορδανοί κάνουν τσιμουδιά..