Ροή Ειδήσεων

Το ξύλινο κτίριο της Πριγκήπου με τα 206 δωμάτια (ΒΙΝΤΕΟ)


Η κατασκευή του ξύλινου κτιρίου ξεκίνησε το 1892, με στόχο την ανέγερση της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και αρχιτέκτονα τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλορί. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1898, όμως ο τότε σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ Β αρνήθηκε να παραχωρήσει την απαιτούμενη άδεια για καζίνο, καθώς πίστευε ότι ο τζόγος ήταν ανήθικος και αμαρτία.

Μετά την κατάρρευση του μεγαλοειδούς σχεδίου για ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο, η Ελένη Ζαρίφη που ήταν σύζυγος πλούσιου Έλληνα τραπεζίτη που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε το κτίριο και το δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στα χέρια της εκκλησίας πλέον, το εμβληματικό απόκτημα της Πριγκήπου μετατρέπεται σε ορφανοτροφείο για να στεγάσει στα 206 δωμάτια που διέθετε παιδιά της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στα οποία μάλιστα παρέδιδαν και μαθήματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα στα χρόνια, το ορφανοτροφείο είχε βοηθήσει και φιλοξενήσει χιλιάδες ορφανά παιδιά.

Οι διωγμοί των Ελλήνων από την Πόλη οδήγησαν το 1964 το ορφανοτροφείο στο κλείσιμο. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε, ενώ οι φυσικές καταστροφές που σάρωσαν την περιοχή ανά τις δεκαετίες μετέτρεψαν σε ερείπιο το άλλοτε αριστοκρατικό κτίριο του νησιού.

Τα παράθυρα και η στέγη έσπασαν, τα αντικείμενα που είχαν απομείνει μέσα στο κτίριο σκούριασαν και έχασαν την αξία τους.

Παρά την παρέμβαση του Πατριαρχείου, το κτίριο κατασχέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση το 1997. Το Πατριαρχείο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τελικά το 2006 επέστρεψε σε ορθόδοξη κυριαρχία.

Από τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του ορφανοτροφείου. Ο Λάκης Βίγκας, συντονιστής του έργου επιδιόρθωσης, δήλωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μετά και την έγκριση που δόθηκε στις 25 Αυγούστου 2022 από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να φτιάξουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο που θα προστατεύει τόσο τον πολιτισμό όσο και την αρχιτεκτονική. Είναι ένα φυσικό θαύμα, επομένως θέλουμε να αποκατασταθεί με τρόπο που να σέβεται τη φύση. Για τη φάση υλοποίησης, δημιουργήσαμε μια επιστημονική επιτροπή που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες, ειδικούς της ιστορίας της τέχνης και πολιτικούς μηχανικούς. Θα συναντηθούμε με εταιρείες που κρίνονται κατάλληλες από την επιστημονική επιτροπή καθώς ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Υποθέτω ότι θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, εάν υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι», ανέφερε ο κ. Βίγκας.