Φιάσκο το project Σχιστού για την Εκκλησία της Ελλάδος - Όπισθεν ολοταχώς από την Ιερά Σύνοδο
Αποκλειστικό του Νίκου Παρασκευά
Κανένας δεν είναι εναντίον των επενδύσεων, ούτε εναντίον προγραμμάτων που θα δώσουν ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και προοπτικές προόδου.
Το ζητούμενο όμως είναι πού θα γίνουν οι επενδύσεις αυτές και κατά πόσον θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές με τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον.
Αυτός ακριβώς είναι ο προβληματισμός που εκφράζουν δήμαρχοι, τοπικοί φορείς και απλοί πολίτες του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος και των λοιπών Δήμων της Περιφέρειας του Πειραιά αλλά και της Δυτικής Αττικής που συνορεύουν η γειτονεύουν με το Σχιστό, όπου ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν μια σειρά επενδύσεων από την Εκκλησία της Ελλάδος σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων που έχει στην κατοχή της.
Όπως μας εξήγησαν δήμαρχοι της περιοχής αλλά και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά ( ΠΕΣΥΔΑΠ) Γρηγόρης Γουρδομιχάλης που έχει εγκαταστάσεις στο βουνό και γνωρίζει την περιοχή καλύτερα απ τον καθένα, η περιοχή που εμφανίστηκε στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι θα φιλοξενήσει της νέες επενδύσεις δεν μπορεί να είναι αυτή γιατί απλούστατα σε αυτήν δεν είναι δυνατόν να μπουν θεμέλια για κανένα κτίσμα.
Η περιοχή της Εκκλησίας εκτείνεται αριστερά της λεωφόρου Σχιστού πηγαίνοντας για τον Σκαραμαγκά, στο ύψος του καταυλισμού των προσφύγων ή εκεί που γίνεται το παζάρι. Αν θεωρηθεί ότι από την λεωφόρο υπάρχει μια νοητή γραμμή μέχρι τη μονή των Αγίων Πατέρων, δεξιά και αριστερά της γραμμής αυτής εκτείνεται η έκταση των 3.000 στρεμμάτων. Όλη αυτή η έκταση ονομάζεται Χωράφα.
Η αριστερή πλευρά είναι χέρσα και άγονη γιατί από κάτω βρίσκεται η παλιά Χωματερή Σχιστού που για δεκαετίες δεχόταν τα σκουπίδια ολόκληρης της περιοχής. Μόλις αποφασίστηκε να κλείσει η Χωματερή, έγινε ειδική επεξεργασία και ταφή των σκουπιδιών, τοποθετήθηκε πάνω τους ειδική μεμβράνη για να μην διαφεύγει το βιοαέριο και στη συνέχεια έγινε επιχωμάτωση με μπάζα και χώματα ύψους άνω των δύο μέτρων που όμως σήμερα με τις μετατοπίσεις λόγω των βροχών θα έχει ελαττωθεί αρκετά και σε ορισμένα σημεία δεν θα είναι ούτε μέτρο.
Η δεξιά πλευρά της νοητής γραμμής που προαναφέραμε, είναι ένα καθαρό, ζωντανό και θαλερό δάσος που αποτελεί πηγή ζωής και φυσικό φίλτρο του αέρα για ολόκληρη την περιοχή. Γι' αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και ως Δασική Ζώνη Α, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται να γίνει εκεί οποιαδήποτε οικοδομική εργασία.
Οι φωτογραφίες που εμφάνιζαν την έκταση που θα γίνουν οι επενδύσεις, ήταν από την πλευρά της πρώην Χωματερής. Όμως εκεί δεν μπορεί να κτιστεί τίποτα γιατί με το που θα γίνουν εκσκαφές για τα θεμέλια θα καταστραφεί η μεμβράνη και όλο το έργο της αποκατάστασης της Χωματερής θα τιναχτεί στον αέρα.
Γι' αυτό άλλωστε στην έκταση αυτή δεν φυτρώνει τίποτα, εκτός από θάμνους και πόες. Γιατί τα δέντρα, μόλις οι ρίζες τους βρουν στην μεμβράνη ,σταματούν να αναπτύσσονται και μένουν καχεκτικά η ξεραίνονται. Ο μόνος χώρος που μπορεί να κατασκευαστεί οτιδήποτε, είναι η δασική έκταση.
Αυτή είναι η αγωνία, η απορία και το μεγάλο ερωτηματικό των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Θα καταστραφεί το δάσος για να γίνουν οι επενδύσεις; Γι' αυτό, μπαίνει στη μέση το ΤΑΙΠΕΔ που ουσιαστικά δεν έχει κανένα ρόλο; Για να παρακαμφθεί η νομοθεσία και η δασική έκταση να…βαφτιστεί οικοδομήσιμη;
Αυτήν την διευκρίνηση περιμένουν και απαιτούν όλοι στην περιφέρεια του Πειραιά που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν καμία αλλαγή στο δασικό χάρτη της περιοχής τους .Όπως τονίζουν ,αν υπάρχει τρόπος με κτίρια χαμηλού διαμετρήματος, χωρίς βαθιά θεμέλια κλπ να γίνει η επένδυση στην παλιά Χωματερή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Την καταστροφή του δάσους όμως δεν θα την επιτρέψουν.
Γι' αυτό είναι αναγκαίο εδώ και τώρα να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Που αν υπάρχουν καλές προθέσεις πιστεύουμε ότι θα γίνουν αμέσως. Αν δεν γίνουν σημαίνει ότι κάτι κακό μεθοδεύεται. Και ο κόσμος δεν θα το επιτρέψει….
Πηγή: www.kanaliena.gr