Ροή Ειδήσεων

Διάλεξη του Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγορίου για την Ορθοδοξία στην Αφρική




Ο τρίτος κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα Ελλάδας 7.00 μ.μ.. Ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος (Στεργίου) και το θέμα της διάλεξης θα είναι «Η Ορθοδοξία στην Αφρική: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές».

Η διάλεξη θα δοθεί με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και θα είναι προσβάσιμη μέσω της πλατφόρμας Zoom, στο σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/82201847277.


Ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος (κατά κόσμον Γεώργιος Ιεροθέου Στεργίου) γεννήθηκε στα Μέγαρα Αττικής το 1961. Σπούδασε Σχέδιο και Ζωγραφική σε ιδιωτική σχολή των Αθηνών. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1988. Το 1984 εκάρη μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1984 και Πρεσβύτερος το 1988 από τον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρόν Βαρθολομαίο. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Μεγάρων. Από τον Ιανουάριο του 2001 υπηρέτησε στην θέση του Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου του Ζ΄ στην Αλεξάνδρεια μέχρι τον Ιούλιο του 2002. Από τον Μάιο του 2003 μέχρι και την εκλογή του υπηρέτησε ως Εφημέριος στον Ιερόν Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Ρώμη και διετέλεσε ταυτόχρονα Αρχιερατικός Επίτροπος Κεντρικής Ιταλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Gregoriana της Ρώμης. Στις 27 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν και στις 25 Νοεμβρίου 2004 εχειροτονήθη εις Επίσκοπον. Μέσω των ενεργειών του, το 2009 η Ορθόδοξος Εκκλησία ανεγνωρίσθη επισήμως υπό του Κράτους του Καμερούν. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διάφορα περιοδικά και ιστοτόπους σχετικά με την Ιεραποστολή στον Αφρικανικό χώρο.

Η ιστορία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρικανική ήπειρο είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Οι θεολογικές και ιστορικές ανακατατάξεις όπως οι Ρωμαϊκοί διωγμοί, η εμφάνιση των αιρέσεων, η εμφάνιση και οργάνωση του Μοναχισμού, η Αραβοκρατία με τους βιαίους εξισλαμισμούς και τους εκ νέου διωγμούς, εκτός από ένα νέφος Μαρτύρων και ομολογητών προσέδωσε στον Παλαίφατο Θρόνο μια μοναδική εμπειρία στην μεταφορά του Ευαγγελικού λόγου και την προσαρμογή του στην ιδιαιτερότητα κάθε τόπου. Όπως η διασπορά του λαού του Ισραήλ βοήθησε στο να ριζώσει το Χριστιανικό κήρυγμα σε διαφόρους τόπους στον τότε γνωστό κόσμο, έτσι και η αναγκαστική διασπορά του γένους των Ελλήνων στην Αφρική, μετά κάθε καταστροφή στην αρχέγονη κοιτίδα του, υπήρξε το έναυσμα για την μαρτυρία του Ευαγγελικού μηνύματος της Ορθόδοξου Εκκλησίας στον 19ο αιώνα. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, παρατηρώντας τα σημεία των καιρών, έσπευσε και πάλι να διακονήσει την πήξη και ίδρυση νέων τοπικών Εκκλησιών σε όλα σχεδόν τα κράτη της Αφρικής σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί την ταυτότητά του. Η πορεία αυτή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη, ούτε χωρίς εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα. Η αμφισβήτηση της Ορθοδοξίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εκ μέρους του Πατριαρχείου της Εκκλησίας της Ρωσίας προσθέτει και κόπους και πόνους διότι δρα αντι-εκκλησιαστικά και με κοσμικά κριτήρια. Όμως αποβλέπον στον δίκαιον Κριτήν, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πορεύεται την έμπονη τρίβον του «ποτέ από το χρέος του μη κινόν».

Οι κύκλοι διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» εγκαινιάστηκαν την άνοιξη του 2021, λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Το πλήρες φετινό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.