Ροή Ειδήσεων

Φυτεύστε αμυγδαλιές-καρυδιές-φουντουκιές

Ποια δένδρα μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις από 400 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα

«Μέχρι πρόσφατα οι αγρότες προτιμούσαν τις εκτατικές ετήσιες καλλιέργειες λόγω των υψηλών επιδοτήσεων που λάμβαναν, παρά το γεγονός όχι απαιτούν μεγάλη κατανάλωση νερού, από 400- 700 κυβικά ανά στρέμμα, και δεν αποφέρουν υψηλά έσοδα».

Έτσι, άρχισαν να στρέφονται σε δενδροκαλλιέργειες που έχουν χαμηλότερα έξοδα παραγωγής, είναι πιο εύκολες στην καλλιέργεια και μπορούν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν χρήση των μηχανημάτων που είχαν για τις εκτατικές, αλλά δεν απαιτούν και μεγάλες ποσότητες νερού. Βασικό κριτήριο βέβαια για την επιλογή τους αποτελεί το προϊόν πού θα παράγουν και η ζήτηση που έχει τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στη διεθνή.

Για αυτό και η καλλιέργεια των ξηρών καρπών φαντάζει ιδανική, δεδομένου δε ότι δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά και στην αποθήκευση.

Ενδεικτικά, η καρυδιά είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα αποδοτική, ωστόσο απαιτεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να δώσει μια καλή παραγωγή, ενώ στο peak φτάνει στο 8 έτος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, «η στρεμματική παραγωγή κυμαίνεται στα 400- 600 κιλά το στρέμμα, μετά το 8ο έτος, αρχίζοντας από το 5ο κιόλας έτος με μία παραγωγή περίπου στα 100 κιλά και άνω, σταδιακά αυξανόμενη».

Σχετικά με τα έξοδα που έχει η καλλιέργεια της καρυδιάς, η τιμή αγοράς κάθε δενδρυλλίου κυμαίνεται από 15-30 ευρώ, ενώ το κόστος για την πρώτη εγκατάσταση κινείται μεταξύ 400-600 ευρώ το στρέμμα. Αντίστοιχα, οι ανάγκες λίπανσης κυμαίνονται πλέον τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ σημαντική επιβάρυνση για τους παραγωγούς αποτελούν τα εργατικά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ωστόσο αφορά μόνο στην περίοδο συγκομιδής και ανέρχεται στα 400-500 ευρώ ανά στρέμμα.

Ως προς τις τιμές που θα εξασφαλίσει ο καρυδοπαραγωγός, για τις ποικιλίες Καλιφόρνιας, που καλλιεργούνται κυρίως στην χώρα μας, κινούνται πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό για το άσπαστο, ενώ για την ψίχα διαμορφώνονται περίπου στα 12 ευρώ το κιλό.

Μια εξίσου αποδοτική δενδροκαλλιέργεια είναι η φιστικιά που παράγει τα κελυφωτά φιστίκια, γνωστά ως Αιγίνης, καθώς προσαρμόζεται εύκολα στην κλιματική αλλαγή και μπορεί να δώσει καρπούς ακόμα και χωρίς άρδευση. Για αυτό είναι περισσότερο κατάλληλα για περιοχές με μεγάλη ξηρασία.

Η παραγωγή ανά στρέμμα για εντελώς ξερική καλλιέργεια κυμαίνεται στα 100 με 150 κιλά, ανάλογα την χρονιά, ενώ για τις αρδευόμενες φυτείες, η παραγωγή μπορεί να φθάσει και τα 250 με 300 κιλά, ενώ το καθαρό κέρδος κινείται στα επίπεδα των 500- 800 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο, οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν υπομονή αρκετά χρόνια μέχρι να δουν τις καλλιέργειές τους να δίνουν καρπούς. Ενδεικτικά, οι φιστικιές τα “πρώτα έτη παράγουν 1 -2 κιλά ανά δέντρο, ενώ σε πλήρη παραγωγή μπαίνουν μετά από 8-10 χρόνια Σημειώνεται ότι μια κανονική απόδοση ανέρχεται στα 6-10 κιλά, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας (15 ετών) μπορεί να δώσουν ακόμα και-15 κιλά καρπό, και τα άνω των 20 ετών ενδέχεται να αποδώσουν ακόμα και 20-30 κιλά το δέντρο.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος της επένδυσης, το κόστος ενός «ενήλικου» δέντρου κυμαίνεται στα 3-4 ευρώ, ενώ τα έξοδα για λιπάσματα και φυτοπροστασία διαμορφώνονται στα 80-150 ευρώ το στρέμμα (με τις σημερινές αυξημένες τιμές) και 180-250 ευρώ αντίστοιχα.

Αμυγδαλιές

Εύκολη και σχετικά φθηνή είναι, και η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, η οποία μπορεί να αποδώσει τον πρώτο της καρπό συντομότερα σε σύγκριση με άλλα δέντρα, καθώς αρχίζει να παράγει καρπούς από το 3ο έτος φύτευσης μέχρι και το 70ό έτος, ενώ στην κορύφωση της καρποφορίας της βρίσκεται μετά το 7ο-8ο χρόνο.

Σύμφωνα με γεωπόνους, στα «δυνατά χαρτιά» της αμυγδαλιάς είναι και το γεγονός ότι οι νέες ποικιλίες μπορούν να αναπτυχθούν και σε εκτακτική, πλήρως εκμηχανισμένη γη, καλύπτοντας ακόμα και εκατοντάδες στρέμματα. Στην περίπτωση αυτή, μια αμυγδαλιά μπορεί να αποδώσει ακόμα και 25 κιλά, με τον παραγωγό να κερδίζει ακόμα και 800 ευρώ το στρέμμα.

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει και η φουντουκιά, κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα ή ημιορεινές.

Η καλλιέργειά της “μπορεί να αποφέρει έσοδα στον παραγωγό που αγγίζουν ακόμα και 700 ευρώ το στρέμμα, καθώς έχει σχετικά λίγα έξοδα.

Πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια είναι και η καστανιά, καθώς εμφανίζει υψηλή ζήτηση κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, ενώ στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται και είναι το χαμηλό κόστος εγκατάστασης και η υψηλή απόδοση. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα, ωστόσο στο μέγιστο της απόδοσης φτάνει στο 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η παραγωγή, για τα παραδοσιακά, υπεραιωνόβια δέντρα καστανιάς, κυμαίνεται από 500 έως και 700 κιλά το στρέμμα, χωρίς να είναι υπερβολή, ακόμη και τα 1.000 ίσως και πολύ παραπάνω, κιλά.