Τιτουλάριος Επίσκοπος Άσσου (Κολομβίας-Βενεζουέλας) Τιμόθεος Τόρρες: «Τα πάντα έχουν ελληνικές ρίζες. Και αυτό δεν είναι εθνικισμός»
Μία σπάνια συνέντευξη παραχώρησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο Επίσκοπος Τιμόθεος από την Κολομβία, όπου και βρίσκεται. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την σπουδαία ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας, τη σύνδεσή της με την Ορθοδοξία, αλλά και για τη διάβρωση που τείνει να υποστεί η θρησκεία και μπορεί να παρεμποδιστεί μόνο με συνεργασία οικογένειας και εκκλησίας.
«Είναι ένας λαός (σ.σ. οι Έλληνες) που έχει προσφέρει και έχει δώσει “φως” σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σήμερα που ο άνθρωπος ψάχνει παραδείγματα, όλοι και γενικά όσοι έχουν λογική και βιώνουν και σκέφτονται τα πράγματα τραγικά όπως τα ζούμε σήμερα με τον συγχρονισμό, γυρνάμε τα μάτια και κοιτάμε προς την Ελλάδα», ανέφερε αρχικά.
«Μετά την ομιλία που έγινε στην Αθήνα, όπου μίλησα από καρδιάς για την πατρίδα Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι έχω λάβει μηνύματα από διάφορα μέρη του κόσμου, από Έλληνες που βρίσκονται μακριά και, όπως εμείς, νοσταλγούν την πατρίδα», συνέχισε.
«Εγώ είμαι Κολομβιανός, απλώς άργησα να ψάξω την Ορθοδοξία. Από 9-10 ετών παιδί, τυχαία είδα στην τηλεόραση, ασπρόμαυρη τότε διότι ήταν οι αρχές τότε που έφτασαν οι πρώτες τηλεοράσεις και έδειξαν τους προέδρους που είχαν ταξιδέψει στην Κολομβία. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Μακάριος, αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος ήρθε εδώ και τον είδα. Από εκεί άρχισε η δική μου πορεία. “Αν θέλεις να γίνεις πραγματικός Χριστιανός, να ψάξεις να γίνεις Ορθόδοξος”, μου είπαν και μάλιστα Έλληνας Ορθόδοξος», είπε ο Επίσκοπος, σχετικά με την πρώτη του επαφή με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Η πορεία των Ελλήνων, οι Έλληνες πατέρες, οι προγόνοι σας, όσοι μάς διδάξανε την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό, είναι αυτό που είπα: “Ιεροσόλυμα είναι αρχαία πόλη. Όμως, το κέντρο της Ορθοδοξίας είναι η Ελλάδα”. Και αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κάθε Έλληνας είναι ο Χριστός ναι μεν γεννήθηκε Εβραίος, αλλά η αλήθεια είναι ότι παραδίδεται, ερμηνεύεται, περιγράφεται και διδάσκεται σε όλο τον κόσμο, σε όλη την ανθρωπότητα με ελληνικούς τρόπους, με ελληνικούς όρους με ελληνική ιστορία και ελληνική Θεολογία. Και πέραν αυτών, όμως, να μην ξεχνάει ο κάθε Έλληνας ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός έδωσε τις λύσεις της κάθε επιστήμης(…) Πάντα, πίσω από κάθε επιστήμη, θα βρούμε ελληνικές ρίζες και ελληνική ιστορία», επισήμανε ο π. Τιμόθεος, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και την άρρηκτη σύνδεσή της με τον Χριστό.
«Τρίτο που πρέπει να καταλάβει ο κάθε άνθρωπος είναι ότι αυτή η Ελλάδα για την οποία ομιλούμε εμείς δεν είναι αυτή η οποία περιορίζεται σε έναν χάρτη. Η Ελλάδα για την οποία εμείς ομιλούμε φυσικά είναι εκείνη η οποία παρέδωσε στον κόσμο το “φως” του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Πίστεως. Τα πάντα έχουν ελληνικές ρίζες. Και αυτό δεν είναι εθνικισμός(…) Το μεγαλείο της Ελλάδας δε πρέπει να τοπαραβλέψει ούτε ο σημερινός Έλληνας, ούτε ο σημερινός άνθρωπος», συμπλήρωσε.
«Είναι εξωτερικές επιρροές. Ο συγχρονισμός (σ.σ. ο εκσυγχρονισμός) προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας απομακρύνει από τη δική μας ταυτότητα. Οφελεί, όμως να ξέρει, ο κάθε Έλληνας ότι στα σχολεία αποδίσουν γνώσεις στα παιδιά, αλλά ο Ελληνισμός κληρονομείται στα σπίτια. Αν ο πατέρας και η μάνα δεν κληρονομούν (σ.σ μεταδίδουν) στα παιδιά τους την Πίστη, τον Πολιτισμό και τι σημαίνει να κρατάς στα χέρια σου μια σημαία με άσπρες και μπλε γραμμές και με άσπρο σταυρό, τότε θα χαθεί η Ελλάδα. Και τότε, το κακό είναι ότι αν χάνεται η Ελλάδα, χανόμαστε κι εμείς!», σημείωσε ο πάτερ,απαντώντας στο τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η απομάκρυνση από τη θρησκεία και την παράδοση.
«Αν δε το καταφέρει το σχολείο, είναι ορισμένες αρχές τέλος πάντων, αλλά πιο πολύ οι γνώσεις, πρέπει να το κάνει η Οικογένεια και η Εκκλησία!», στάθηκε ο π. Τιμόθεος για τη βαρύνουσα σημασία των δύο αυτών θεσμών στον παραπάνω στόχο.
Για την ηγεσία της Εκκλησίας στην Ελλάδα και τους λόγους που βγάζουν, οι ιερείς που, σύμφωνα με το δημοσιογράφο «δε θυμίζουν σε τίποτα τον λόγο τον δικό σας». Ο π. Τιμόθεος επί τούτου απάντησε:
«Θέλει οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή. Θεωρώ πως η Εκκλησία ασκεί ένα ρόλο, πολύ σημαντικό σήμερα. Δηλαδή, όταν λέω η Εκκλησία, είναι η καρδιά μιας κοινωνίας. Εγώ δεν ανήκω πουθενά πολιτικά. Εγώ πιστεύω ότι μόνο η Ορθοδοξία μπορεί να φέρει ένα καλύτερο κόσμο. Δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά. Αν αυτός που κυβερνά είναι γεμάτος αλλαζονεία και εγωισμό ή θέλει να κλέψει ή θέλει να δολοφονήσει και κοιτάει μόνο τα δικά του συμφέροντα, από όπου κι αν είναι, δε θα ενδιαφερθεί ποτέ για τον “αδερφό” του και τον πλησίον του»
«Εδώ (σ.σ στην εκκλησία της Κολομβίας) το 80% των ατόμων που έχω στην Εκκλησία είναι νέοι. Και πολλοί από αυτούς μαθαίνουν ελληνικά. Και μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν οικογένειες στη διασπορά που τα παιδιά τους δε μιλούν ελληνικά. Είναι ώρα να δώσουμε σημασία σε αυτές τις αρχές και αυτή την κληρονομία, για τα οποία οι Έλληνες αποτέλεσαν το καλύτερο παράδειγμα (…) Πρέπει να “πατάμε” στα παραδείγματα του παρελθόντος. Γιατί, όποιος δε ξέρει το παρελθόν, δε ξέρει ούτε που πατάει,ούτε που πηγαίνει…», τόνισε για την αναγκαιότητα της προσπάθειας ώστε να μεταλαμπαδεύσουν οι παλιοί στους νέους τη γλώσσα και τα πολιτισμικά στοχεία, με απώτερο σκοπό να μείνει ζωντανό το ελληνικό στοιχείο.