Ροή Ειδήσεων

Αρχιεπισκοπικές εκλογές στήν Κύπρο: Άρχισαν τα όργανα της υπόσκαψης

  

Σε νέα φάση, η οποία περιλαμβάνει κτυπήματα κατά αντιπάλων, εισήλθε η προεκλογική εκστρατεία για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου, τόσο πιο πολύ πυκνώνουν τα κρούσματα.
Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, αλλά προϊόντος του χρόνου καταγράφεται κλιμάκωσή του. 

Τελευταίο κρούσμα η εκμετάλλευση αναφοράς του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου για τις μεταμοσχεύσεις, που έδωσε αφορμή σε κάποιους να ισχυριστούν ότι τάσσεται εναντίον, με προφανή στόχο να παρουσιαστεί σαν άτεγκτος και δογματικός για ζητήματα τα οποία αντιμετώπισε η επιστήμη προς όφελος του ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ανακοίνωση του ο Μητροπολίτης Πάφου ξεκαθαρίζει πως η σχετική εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο, η οποία τάχθηκε υπέρ των μεταμοσχεύσεων, έγινε από τον ίδιο, ο οποίος μάλιστα υπέγραψε και δήλωση με την οποίαν καθίσταται μετά θάνατον δότης οργάνων.

Η υπόθεση των διαρροών δεν ξεκίνησε χθες αλλά εδώ και αρκετό καιρό, με αιχμές εναντίον των Μητροπολιτών Λεμεσού και Ταμασού οι οποίοι χαρακτηρίζονταν ρωσόφιλοι και στρεφόμενοι κατά της πολιτικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο χαίρει εκτίμησης ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες, λόγω της ιστορίας του αλλά και του γεγονότος ότι τόσον το Πατριαρχείο όσον και οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, όπου εδρεύει, υπέφεραν από τους Τούρκους όπως υπέφεραν και οι Κύπριοι. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως τόσο ο Μητροπολίτης Λεμεσού όσον και ο Μητροπολίτης Ταμασού επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι το οποίο οι αντίπαλοι τους απέδωσαν σε προσπάθεια τους να στείλουν το μήνυμα πως ταυτίζονται με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος το 2019 είχε αναγνωρίσει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο του Κιέβου, προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και άλλων Εκκλησιών.

Πάντως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου απέκλεισε τους Ρώσους από τον εκλογικό κατάλογο αλλά μαζί με αυτούς αποκλείστηκαν, ως αλλοδαποί, και οι εξ Ελλάδος προερχόμενοι, πέραν όλων όσοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι λόγω των πολιτικών εκλογών. Όπως πληροφορούμεθα Ρώσοι οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο εξέφρασαν παράπονα για το γεγονός του αποκλεισμού τους.

Από την αντίθετη κατεύθυνση, κριτική είχε δεχθεί και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τις άριστες σχέσεις του με το Πατριαρχείο και με τον ίδιο τον κ. Βαρθολομαίο. Ο ίδιος ο Πατριάρχης ξεκαθάρισε με δήλωση του πως δεν εμπλέκεται στα των εκλογών στην Κύπρο, αλλά προτίμηση έχει ως προς το ποιός θα αναλάβει τα ηνία της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας επικρίθηκε επίσης για κάθοδο στην Κύπρο Αρχιμανδρίτη από την Ελλάδα ο οποίος φερόταν, σύμφωνα με επιτελεία αντιπάλων του, να προωθεί τον κ. Βασίλειο για τον θρόνο, επικαλούμενος επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης. Πάντως, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας απέφυγε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη (όπως έπραξαν άλλοι συνυποψήφιοι), θεωρώντας ότι δεν ήταν σωστό να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις του με τον Παναγιώτατο για προεκλογικούς σκοπούς.

Πέραν του Ουκρανικού, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας βρέθηκε στο στόχαστρο και για δεύτερο λόγο και συγκεκριμένα για τις θέσεις του όσον αφορά τη διακοπή ή μη της κύησης. Μάλιστα, για να ανασκευάσει συγκεκριμένες διαρροές χαρακτήρισε απαράδεκτη οποιαδήποτε διαδικασία οδηγεί στη διακοπή της εξέλιξης της δημιουργίας του ανθρώπου μετά τη σύλληψη, λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα συμφωνεί με τη θέση της Εκκλησίας.

Σχολιάζοντας πρόσφατη αναφορά του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε σε ανακοίνωση του πως και η Επιστήμη είναι σύμφωνη με την Εκκλησία, «ότι με τη σύλληψη έχουμε την έναρξη δημιουργίας ανθρώπου και αυτό είναι ένα γεγονός. Για παράδειγμα, βλέπουμε από την ημέρα της σύλληψης σταδιακά τη δημιουργία και ολοκλήρωση ενός εγκεφάλου, απόδειξη ότι αυτό που δημιουργήθηκε είναι άνθρωπος, άρα πρόσωπο».

Στο μεταξύ, τα επιτελεία συνεχίζουν την επαφή τους με τους πολίτες με συγκεντρώσεις και όχι μόνο. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε σε εκκλησιαστικούς κύκλους είναι οι αφίσες του υποψηφίου για το θρόνο Μητροπολίτη Κυρυνείας Χρυσοστόμου. Οι αφίσες καλύπτουν γεωγραφικά αρκετές περιοχές, τουλάχιστον στη Λευκωσία και παραπέμπουν σε προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών προσώπων.

Από την άλλη, οι πολίτες που προτίθενται να ψηφίσουν, λίγο ώς πολύ, φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ποιον υποψήφιο θα στραφούν και η μάχη δίνεται για όσους δεν αποφάσισαν ακόμη και για όσους δεν φέρονται πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - Λόγια λίγα και καλά

Στο τέλος ίσως φταίξουν οι δημοσιογράφοι, αλλά, όσο πλησιάζουν οι μέρες των εκλογών για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, τόσο τα διάφορα επιτελεία επιχειρούν μέσω ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πλήξουν αντιπάλους, χρησιμοποιώντας θέσεις που αυτοί εξέφρασαν. 

Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται, αν τα επιτελεία των ιεραρχών δεν θέλουν να ξεπεράσουν (σε δολοπλοκίες) τα επιτελεία των πολιτικών, είναι να μην παρερμηνεύουν τις θέσεις των αντιπάλων τους. 

Από την άλλη, οι υποψήφιοι πρέπει να μάθουν ότι όσο πιο πολλά λένε, τόσο πιο εύκολο είναι να υποπέσουν σε λάθη ή να εκφράσουν θέσεις οι οποίες επιδέχονται παρερμηνειών. Βεβαίως, αν αυτό δεν το έμαθαν οι πολιτικοί τόσα χρόνια, δεν αναμένει κανείς να το μάθουν οι ιεράρχες μέσα σε λίγες μέρες. Οπόταν, «κρείττον του λαλείν το σιγάν». 

Πηγή, ο κ. Βάσος Βασιλείου