Ροή Ειδήσεων

Φθορές επί φθορών στην Αγιά Σοφιά: Ένα εκατομμύριο ανεξέλεγκτοι επισκέπτες τον μήνα

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriet μετά από επιτόπια έρευνα στην Αγιά Σοφιά, καταγγέλλει ότι από την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί το 2020, το μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού της UNESCO έχει υποστεί συστηματικές φθορές, με την κυβέρνηση της Άγκυρας απλώς να αδιαφορεί.

Όπως σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, την Αγιά Σοφιά επισκέπτονται κάθε μήνα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

“Υπάρχουν πινακίδες στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, όπου περιμέναμε στην ουρά περίπου 45 λεπτά για να μπούμε”, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου. “Πριν από την είσοδο, οι υπεύθυνοι προειδοποιούν τους ακάλυπτους επισκέπτες να καλυφθούν. Οι ρωγμές στο δάπεδο τραβούν την προσοχή μας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα καθίσματα που είχαν καταστραφεί επισκευάστηκαν με γύψο και ότι υπήρχαν καταστροφές και στις δυο πλευρές της πύλης”.

Ο θεολόγος καθηγητής Şahin Filiz και ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı κάνουν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες του, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του σε τέμενος.

Ο Saygılı μιλά, επίσης, για «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας ότι «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές».

Υπάρχουν ανάλογα  δημοσιεύματα και σε άλλα τουρκικά  ΜΜΕ, όπως της Sozcu και της Yenicaggazetesi, τα οποία αναφέρονται στις φθορές στην πύλη της Αγίας Σοφίας στις οποίες είχε αναφερθεί με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay.