Τώρα πλάκα μου κάνεις: Υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου ο Κωνσταντίας Βασίλειος
Συνέδεσε αυτό το ενδιαφέρον και με την παρότρυνση μεγάλης μερίδας του κόσμου, λέγοντας πως ο ίδιος διαισθάνεται την ευθύνη η οποία θα βαραίνει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Ο Μητροπολίτης Βασίλειος έγινε το πρώτο μέλος της Ιεράς Συνόδου που εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον του.
Έπλεξε παράλληλα το εγκώμιο του Χρυσοστόμου Β’, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το έργο του για ανάδειξη της σημαντικότητας της Εκκλησίας της Κύπρου, τη συμβολή του στα πανορθόδοξα δρώμενα, κάτι που διαφαίνεται όπως είπε από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο αλλά και τις επικείμενης παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για πρώτη φορά ο οποίος θα προΐσταται στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
Ο ίδιος είπε απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο οποίος του ανέθεσε να εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου σε σημαντικά συνέδρια.
Ερωτηθείς κατά πόσο όλα αυτά καταδεικνύουν πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τον είχε ως επιλογή για διαδοχή του στον θρόνο της Εκκλησίας, απάντησε:
«Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα μπορούσε να το πει αλλά από ενδείξεις που είχαμε, είχε τις επιλογές του μεταξύ των οποίων ήμουνα και εγώ. Περαιτέρω δεν θα πω», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν τον ενδιαφέρει ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος απάντησε:
«Το να επιθυμεί κανείς είναι διπλής όψης. Αυτός που θέλει να αναλάβει το αξίωμα του Επισκόπου για καλό έργο είναι που επιθυμεί. Απ’ εκεί και πέρα το βάρος όμως που αναλαμβάνει κανείς με μια θέση όπως αυτή του Αρχιεπισκόπου και μάλιστα μέσα στις συνθήκες που διέρχεται όχι μόνο ο τόπος μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, αντιλαμβάνεστε ότι το έργο αυτό που καλείται να επιτελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και από την άλλη πλευρά και εθνικά πάρα πολύ κρίσιμο. Από τη στιγμή που το δικαίωμα αυτό παρέχεται σε όλους μας και βλέπω ότι αρκετός κόσμος με προτρέπει είπα εντάξει γιατί όχι; Αν είναι από το Θεό να αναλάβουμε και αυτό τον σταυρό θα αναλώσουμε τον εαυτό μας για την Εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για όλα όσα λέγονται για τον ρόλο που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ρωσικό πατριαρχείο, τα όσα ακούγονται για ρωσόφιλους και φιλοδυτικούς ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου απάντησε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνουν είναι ο επηρεασμός των συνειδήσεων του κόσμου για να δούμε τους φερόμενους υποψήφιους ποιων τάσεων μπορεί να είναι.
«Τα πάντα εξαρτώνται από την ψήφο του λαού και ποιους τρεις θα στείλουν στην Ιερά Σύνοδο. Απ’ εκεί και πέρα ευθύνη για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του αείμνηστου Χρυσοστόμου. Απ’ εκεί και πέρα το γνωρίζουμε ότι όντως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον και γι’ αυτό είχα πει ότι οι γεωπολιτικές καταστάσεις σήμερα καθιστούν την εκλογή αυτή πιθανόν την πιο σημαντική μετά την εκλογή Μακαρίου που ήταν ο αγώνας απελευθέρωσης της Κύπρου από τον αποικιοκρατία των Βρετανών. Σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς που τοποθετεί ο ίδιος τον εαυτό του σε αυτή τη συζήτηση, απάντησε ότι δεν τοποθετεί τον εαυτό του μεταξύ των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών.
«Το θέμα είναι πως η εκκλησία της Κύπρου, θα ασκήσει τον ρόλο της, τον πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό για να μπορέσει να βοηθήσει την Εκκλησία της Κύπρου και τον λαό της για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε αυτό τον τόπο και βεβαίως εάν για παράδειγμα ακούγεται για τον εαυτό μου ότι έχω τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σας βεβαιώ ότι μέχρι σήμερα δεν έχω καν μιλήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ζήτημα αυτό αλλά η Εκκλησία της Κύπρου είχε πάντοτε ισχυρούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τους οποίους δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.