Ροή Ειδήσεων

Ενταφιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β’

Ανήμερα της ενθρόνισής του το 2016, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, τάφηκε – 16 χρόνια μετά – στην κρύπτη, που ο ίδιος επέλεξε όντας εν ζωή, με την Ιερά Συνοδό σύσσωμη, τα τρία του αδέρφια, Δημήτρη, Αντώνη και Μαρούλα κι άλλους συγγενείς και ιερωμένους, να τον συνοδεύουν για τον ύστατο αποχαιρετισμό.

Η καμπάνα του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα χτύπησε πένθιμα όταν στρατονόμοι σήκωσαν το φέρετρο προς την έξοδο από τον ναό. Η φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας παιάνιζε τον εθνικό ύμνο και αγήματα των σωμάτων της Εθνικής Φρουράς παρατάχθηκαν έξω από τον Ναό, όταν το φέρετρο με τον Αρχιεπίσκοπο εξήλθε της εκκλησίας. 

Η πομπή ακολούθησε ημιπεριμετρική διαδρομή και από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης μπήκε στον ειδικό χώρο όπου έγινε η ταφή.

Την ώρα της ταφής, άγημα του στρατού έριξε τιμητικά τρεις βολές στον αέρα έξω από την κύρια είσοδο της Αρχιεπισκοπής. Στην ταφή παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Η μίτρα και ο σταυρός (αντίγραφα) του Αρχιεπισκόπου, τοποθετήθηκαν μαζί με το φέρετρο και το σκήνωμα, στο ειδικό μνήμα, το οποίο θα σκεπάσει μια μεγάλη πλάκα από μάρμαρο.

1 του 20  

Από τη γιγαντοοθόνη έξω από τον καθεδρικό ναό, ο κόσμος παρακολουθούσε συγκινημένος την πομπή και την ταφή. Αρκετοί απλοί ιερείς όλων των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, ήταν επίσης παρόντες.

Να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει την τέλεση για 40 ημέρες καθημερινώς Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιεπισκόπου ο οποίος εκοιμήθη στις 7 Νοεμβρίου.

Στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β', εκπρόσωπος του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας και πολιτικοί.