Ροή Ειδήσεων

Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε Συλλαλητήριο ενάντια στην Πορεία Υπερηφάνειας των LGBT στο Μαυροβούνιο

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο κάλεσε σε μαζική θρησκευτική συγκέντρωση για τη «διαφύλαξη της οικογένειας» ενόψει της δέκατης πορείας Pride στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο δήλωσε την Τρίτη ότι μια θρησκευτική συγκέντρωση θα διοργανωθεί μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα την ημέρα πριν από την πορεία Υπερηφάνειας του Σαββάτου στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

Η εκκλησία προέτρεψε τους πιστούς να συγκεντρωθούν και να προσευχηθούν για να τηρήσουν την ιερότητα του γάμου και να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της οικογένειας την Παρασκευή.

«Στη χώρα μας γίνονται εκδηλώσεις που καταστρέφουν άμεσα τον ευλογημένο από τον Θεό γάμο και την οικογένεια και καταστρέφουν τις παραδοσιακές αξίες. Ζούμε σε μια εποχή ενστικτώδους ολοκληρωτισμού όπου η αμαρτία, ο εγωισμός και η αγάπη για τον εαυτό τίθενται ως μέτρο αγάπης, αλήθειας και ελευθερίας», ανέφερε η εκκλησία σε δελτίο τύπου.

Το δέκατο Montenegrin Pride, που διοργανώνεται από τη ΜΚΟ Queer Montenegro, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Ποντγκόριτσα.

Ο επικεφαλής του Queer Montenegro, Milos Knezevic, δήλωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ότι ο αριθμός των Μαυροβουνίων πολιτών που αποδέχονται την LGBT κοινότητα αυξάνεται.

«Επίσης, χτίζουμε όλο και περισσότερο τις επιλεγμένες οικογένειες μας στις οποίες λαμβάνουμε την υποστήριξη που αξίζουμε και που μας ενισχύει. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση αυτού που αποτελεί το θεμέλιο της οικογένειας – υποστήριξη, αγάπη, επιμονή και φροντίδα», είπε ο Κνέζεβιτς στα ΜΜΕ.

Στην πρώτη πορεία του Μαυροβουνίου Pride, το 2014, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές, κυρίως χούλιγκαν του ποδοσφαίρου, πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στη μικρή πορεία που διοργάνωσαν μόνο μερικές δεκάδες γκέι ακτιβιστές. Έκτοτε, δεν έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες κατά των πορειών Pride στη χώρα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο EuroPride 2022 στη σερβική πρωτεύουσα, παρά τις εντάσεις εν μέσω απειλών από ακροδεξιές και αντι-ΛΟΑΤ ομάδες και προηγούμενη απαγόρευση από τον Σέρβο υπουργό Εσωτερικών για υποτιθέμενους «ανησυχίες ασφαλείας».

Πριν από την εκδήλωση EuroPride, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου στις 15 Αυγούστου για να διαδηλώσουν εναντίον της, ισχυριζόμενοι ότι ήθελαν να «προστατέψουν την οικογένεια».

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Porfirije είπε ότι όλες οι εκκλησίες θα κάνουν καθημερινή προσευχή για την ιερότητα του γάμου και της οικογένειας και την αρμονία και την ειρήνη για τον σερβικό λαό.

«Δεν επιβάλλουμε τον τρόπο ζωής μας σε κανέναν, αλλά επίσης δεν θέλουμε κανένας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να μας επιβάλει τις αξίες του», είπε ο Πατριάρχης Πορφιρίγιε.

Το 2020, το Μαυροβούνιο έγινε το πρώτο βαλκανικό κράτος εκτός ΕΕ που νομιμοποίησε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. 

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το 71 τοις εκατό των πολιτών στο Μαυροβούνιο εξακολουθεί να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια και ότι κάθε δεύτερος πολίτης τη βλέπει ως κίνδυνο για την κοινωνία και θέλει το κράτος να την καταστείλει.