Ροή Ειδήσεων

Kανένα ακίνητο Οθωμανών δεν έχει καταλάβει το ελληνικό Δημόσιο

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρής, Δικηγόρος

Είχα την πληροφορία από τοπικό ραδιοσταθμό ότι μια κυρία εκ Τουρκίας είχε ισχυριστεί και μάλιστα με δημοσίευση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι περιουσίες των Τούρκων Οθωμανών που έμεναν στη Ρόδο,  έχουν περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο. 

Η εν λόγω δημοσιογράφος και όσοι άλλοι ενδεχομένως έχουν αυτήν την αντίληψη, πρέπει να γνωρίζουν ότι το πολίτευμα το οποίο επικρατεί στην Ελλάδα μετά την περίοδο 1967-1969 είναι η δημοκρατία με τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ισοτιμία και ισοπολιτεία για όλους του κατοικούντες στην Ελλάδα ανεξάρτητα από φύλο και προέλευση, επίσης δε και ο απόλυτος σεβασμός της ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, όλες οι ιδιοκτησίες με το Κυβερνητικό Διάταγμα 132 της 1ης Σεπτεμβρίου του 1929 ενεκρίθησαν και δημοσιεύτηκαν για τη βεβαίωση και τη φύλαξη των κτηματικών δικαιωμάτων στις νήσους του Αιγαίου. Τούτο περιλαμβάνεται και στο Ροδιακό Κτηματολόγιο σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ν. 510/1947 (Αχιλλέας Κωνσταντινίδης). 

Από την καταχώριση των ως άνω δικαιωμάτων στα κτηματικά βιβλία δεν έγινε και δεν μπορούσε να γίνει καμία απολύτως παρέμβαση στα κτηματικά βιβλία εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου ή από οποιονδήποτε τρίτο.

Φυσικά, πλείστα όσα ακίνητα είχαν  καταχωρηθεί στο όνομα των Τούρκων οι οποίοι διέμεναν στη Ρόδο και μάλιστα σχεδόν όλα τα ακίνητα στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου, στα Ασγούρου, στο Κονδυλί και στην Κατταβιά είχαν καταχωρηθεί στο όνομα των Τούρκων οι οποίοι απέκτησαν την κυριότητα των ακινήτων αυτών εκ των οποίων άλλα ακίνητα εκμεταλλεύονταν και εισέπρατταν τα μισθώματα, και άλλα πωλήθηκαν.

Όμως πλείστοι όσοι για τους δικούς τους λόγους εγκατέλειψαν τη Ρόδο και εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία των οποίων όμως η ακίνητη περιουσία τους στη Ρόδο παρέμεινε άθικτη. Να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα ακίνητα στο Κονδυλί, στα Ασγούρου και στην Κατταβιά είχαν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο στο όνομα των Τούρκων Οθωμανών.

Τα μη πωληθέντα παρέμειναν και παραμένουν μέχρι σήμερα στο όνομα των αρχικών τιτλούχων ή των κληρονόμων τους. 

Συμπτωματικά μάλιστα, προ μιας εβδομάδας περίπου ένας πολύ γνωστός και φίλος μου Οθωμανός, ο οποίος είναι μεγάλος επιχειρηματίας στο Μαρμαρίς ήρθε στη Ρόδο για να τακτοποιήσει στο Κτηματολόγιο Ρόδου, ακίνητα τα οποία από τη θεμελιώδη καταγραφή είχαν καταχωρηθεί στο όνομα του πατέρα του και να τα μεταβιβάσει στα παιδιά του τα οποία ζουν μόνιμα στο Μαρμαρίς.

Συμπερασματικά, λοιπόν, κανένα ακίνητο Οθωμανών δεν έχει καταλάβει το ελληνικό Δημόσιο και η συγκεκριμένη δημοσιογράφος θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική. Εδώ έχουμε Δημοκρατία την οποία πριν πολλά χρόνια διδάξαμε σε όλη την Ευρώπη.

Καλό είναι η εν λόγω δημοσιογράφος, όχι μόνο εφεξής να μη λέει και γράφει ψέματα, αλλά να διαβάσει και να διδαχθεί από την ιστορία της Ελλάδας. Εδώ έχουμε δημοκρατία και όχι ηγεμόνες ή μεγιστάνες. Οι θεσμοί λειτουργούν άψογα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους.