Οι συσχετισμοί στην Εκκλησία της Κύπρου: Οι «διάδοχοι», τα «παιδιά» του Χρυσοστόμου Β’ και οι ισορροπιστές
Νέα δεδομένα δημιουργεί η επιδείνωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και τα επιτελεία των μνηστήρων του θρόνου παίρνουν φωτιά αφού, με βάση το καταστατικό, όταν κενωθεί ο θρόνος θα κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το άρθρο 21, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου (ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος) έχει την υποχρέωση να στείλει, εντός δέκα ημερών από τη χηρεία του Θρόνου, δύο εγκυκλίους, μία προς τους εφημέριους (για ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων) εντός δεκαπέντε ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου, και μία δεύτερη προς όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία ορίζει την ημέρα για την εκλογή του τριπροσώπου, εντός σαράντα ημερών από τη χηρεία του Θρόνου.
Με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας, η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου διεξάγεται σε δύο στάδια: α) Την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία, και β) την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.
Το τριπρόσωπο καταρτίζεται από τους τρεις υποψηφίους οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές στις οποίες θα λάβει μέρος ο λαός.
Με δεδομένο ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα επιτελεία άρχισαν εδώ και καιρό την προετοιμασία και έχοντας κατά νου και τους συσχετισμούς και τις ψήφους που μπορεί να εξασφαλίσει ο κάθε υποψήφιος από τους Συνοδικούς.
Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, το τριπρόσωπο, δηλαδή τους τρεις πρώτους ιεράρχες (σε ψήφους) εκ των οποίων ο ένας θα εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο, φαίνεται να απαρτίζουν οι Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας και Πάφου Γεώργιος.
Πιθανότητες φαίνεται να έχει και ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν πληροφορίες για παρασκήνιο με στόχο να αφεθεί εκτός τριπροσώπου ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και αυτό επειδή αν φτάσει μέχρι τη Σύνοδο, είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσει.
Ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους στις θέσεις του στο Κυπριακό, υπό την έννοια ότι ανέκαθεν εξέφραζε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε βιώσιμη λύση η οποία να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό, έχει ένα ατού το οποίο αφορά την ηλικία του.
Συγκεκριμένα είναι 73 ετών οπόταν δεν αναιρεί τις όποιες φιλοδοξίες των υπολοίπων ιεραρχών για σκοπούς διαδοχής, σε σχέση, για παράδειγμα, με τον Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος είναι 50 ετών ή τον Λεμεσού Αθανάσιο που είναι 64.
Στο ερώτημα που θέσαμε ως προς το πώς μπορεί να αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο Πάφου Γεώργιος, αφού στις εκλογές για ανάδειξη του τριπροσώπου δικαιούται να λάβει μέρος το σύνολο του λαού, μας ελέχθη ότι ο αποκλεισμός μπορεί να επιτευχθεί με την πριμοδότηση άλλου υποψηφίου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα εξασφάλιζε τόσες ψήφους ώστε να συμπεριληφθεί στο τριπρόσωπο και ο οποίος δεν θα έχει πιθανότητες να εκλεγεί από τους υπόλοιπους Συνοδικούς.
Οι συσχετισμοί στην Ιερά Σύνοδο
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συσχετισμοί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, την οποία θεωρητικά ελέγχει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αν και ανάμεσα στους λαϊκούς θεωρείται πως έχει την μεγαλύτερη επιρροή, εντός της Συνόδου φέρεται να εξασφαλίζει τέσσερις ψήφους, δηλαδή τη δική του και τις ψήφους του Αμαθούντος, του Μαχαιρά και Λήδρας.
Ο Μητροπολίτης Ησαΐας έχει σίγουρη τη δική του ψήφο και την ψήφο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος τον στηρίζει στην προσπάθειά του.
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος διαθέτει τη δική του ψήφο ενώ εκτιμάται, πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορεί να εξασφαλίσει και τις ψήφους των Κιτίου, του Καρπασίας, Μεσαορίας, του Τριμυθούντος και του Κυρηνείας.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και νοουμένου ότι το τριπρόσωπο θα αποτελέσουν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Πάφου, τις περισσότερες πιθανότητες και δίχως να διασφαλίζεται εκ των προτέρων οτιδήποτε, ο τελευταίος έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νέος Αρχιεπίσκοπος.
Σημειώνεται, πως υπάρχει άλλο ένα κίνητρο σε όσους μείνουν εκτός νυμφώνος και εκλεγεί ο Πάφου Γεώργιος. Συγκεκριμένα, με τυχόν εκλογή του Γεώργιου κενούται ο θρόνος της Πάφου, δηλαδή ο θρόνος του τοποτηρητή του θρόνου, τον οποίον κάποιος θα καταλάβει.
Στην περίπτωση που δεν περάσει ο Πάφου Γεώργιος αλλά ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, θεωρείται πως επίσης έχει αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί.
Η προσπάθεια του Κωνσταντίας να μπει στο τριπρόσωπο ίσως επηρεαστεί, σε κάποιο βαθμό, αν περιληφθεί στους υποψήφιους και ο Καρπασίας Χριστοφόρος, υπό την έννοια ότι ενδέχεται να του αφαιρέσει ψήφους.
Ο Μόρφου Νεόφυτος έχει πιθανότητες να περιληφθεί στο τριπρόσωπο, ειδικά σε περίπτωση πριμοδότησής του από το επιτελείο ενός εκ των επικρατεστέρων υποψηφίων.
Πάντως, χθες ο προσωπικός γιατρός του Μακαριωτάτου Ιωσήφ Κάσιος μιλώντας στον Active αναγνώρισε το βεβαρημένο της υγείας του διευκρινίζοντας πως «επικοινωνεί πλήρως με το περιβάλλον και έχει επίγνωση της κατάστασής του την οποία αντιμετωπίζει με χαμόγελο και γενναιότητα». Είπε επίσης πως «λαμβάνει συντηρητική αγωγή και παίρνει αυτό το οποίο ενδείκνυται».
Οι επισκέψεις στον Αρχιεπίσκοπο έχουν περιοριστεί, καθώς είναι και η εποχή που αυξάνονται οι ιογενείς λοιμώξεις και τον επισκέπτονται ιεράρχες και στενοί συγγενείς.