Ροή Ειδήσεων

Ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών

 

Με την συμμετοχή των πατέρων στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ετήσιας ιερατικής Σύναξης της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, ξεκίνησε σήμερα στη Θήβα, το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «Η Αισθητική της Λατρείας».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Η έναρξη του προγράμματος, κατόπιν Σεπτής προσκλήσεως του οικείου Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου προς το Ι.Π.Ε., πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Αλίατρος), με την τέλεση του Αγιασμού και την παρουσίαση – εισαγωγή του περιεχομένου και των στόχων του προγράμματος από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την προοπτική που δίνει στο Ι.Π.Ε., μέσω των δυνατοτήτων που έχει και των Προγραμμάτων που υλοποιεί, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί ευχαριστιακά και στο πρόσωπο του Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Εν συνεχεία, ο λόγος δόθηκε στον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. π. Θεολόγο, ο οποίος, αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, αναφέρθηκε στο εν λόγω πρόγραμμα και στις δυνατότητες που δίνει στον Κληρικό στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής διακονίας του. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο, τον Συντονιστή του Προγράμματος Αρχιμ. Ιερώνυμο (Κυριαζή), ο οποίος μερίμνησε για την λειτουργικότητα του όλου προγράμματος, μα συνάμα και τους σεβαστούς πατέρες για την αποδοχή της πρόσκλησης, και την ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτό.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι το έβδομο κατά σειρά πρόγραμμα που υλοποιεί το Ι.Π.Ε. με την Ιερά Μητρόπολη. Στο πλαίσιο αυτό ο π. Θεολόγος παρουσίασε τις τριάντα θεματικές ενότητες (επιμορφωτικά προγράμματα) του Ιδρύματος, ενώ στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αισθητική της λατρείας και πως αυτή επιδρά στην εκκλησιαστική δομή της Εκκλησίας μας.

Ακολούθησε η ομιλία του Αιδεσ. Πρωτ. Χριστοφόρου Χρόνη, Διδάσκοντος στον Τομέα της Ποιμαντικής Ψυχολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Η Ποιμαντική Διακονία του Ιερέα στην μετά κορωνοϊό εποχή», απόσταγμα του συνδυασμού της εμπειρίας της ιερατικής διακονίας στο πλήρωμα της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής γνώσης.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν κυρίως Κληρικοί που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος. Στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν πρόκειται να παρουσιαστούν εισηγήσεις από Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, καθώς και από ειδικούς επιστήμονες σε τομείς όπως η ναοδομία και η μουσικολογία, πάντοτε υπό το πρίσμα των αναγκών της Θείας Λατρείας στην διαχρονική και συγχρονική της διάσταση.

Σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα οι συναντήσεις θα έχουν ως εξής:

Η αισθητική ως ζητούμενο στη ζωή και την Λατρεία ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ Α.Π.Θ.
Ναοδομία, Λατρεία, τέχνη, αισθητική & αρχιτεκτονικός διάκοσμος του ναού ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΔΕΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ –ΝΑΟΔΟΜΟΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΡ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΠΘ
Η αισθητική ως μέσο αγωγής και σωτηρίας. Το εικονογραφικό πρόγραμμα ενός ναού. Τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, φορητές εικόνες. Κανόνες και προϋποθέσεις ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΜΔΡ. ΕΔΙΠ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ – ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: “ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ”
Εικόνα, μέλος και ύμνος, ψαλτική τέχνη, ως πυλώνες της αισθητικής αγωγής του λαού ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΔΡ. ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράδοση και ανανέωση στη Λατρεία, προβλήματα και προκλήσεις της σύγχρονης εποχής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΛΤΣΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ (ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ)
Ο «πειρασμός» της τεχνολογίας και της εκκοσμίκευσης της Λατρείας. Κανόνες και όρια. Ηχητικές εγκαταστάσεις, φωτισμός, οπτικοακουστικά μέσα, κάμερες ΑΙΔΕΣ. ΠΡΕΣΒ. ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΥΠΟΨ. ΔΡ. ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ., ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ, ΚΛΗΡΙΚΟΣ Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ
Η αισθητική του λόγου των λειτουργικών κειμένων. Ο λόγος και η αισθητική της γλώσσας του κηρύγματος ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ Α.Π.Θ
Το ΤΙ και το ΠΩΣ της Λατρείας σήμερα. Ο κίνδυνος της υπερβολής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ε.Κ.Π.Α.
Τα υλικά μέσα της Λατρείας ως σημείο αγιασμού του προσώπου / Αξιολόγηση εκπαιδευομένων – Παρουσίαση εργασιών – Ανατροφοδότηση στόχων ΑΡΧΙΜ. ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ι.Π.Ε., ΔΡ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, LLΒ-LLM NΟΜΙΚΗΣ, ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ Ι.Α.Α.