Στον Άγιο Δημήτριο Όπλων Αθηνών η εικόνα της Παναγίας Ελεούσης
Την σεβάσμια, θαυματουργική και περίλαμπρη εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, θα υποδεχθεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που τελούνται ακατάπαυστα, από άκρη σε άκρη, ενόψει της Εορτής του Αγίου Δημητρίου.
Η πάνδημος Υποδοχή, θα τελεστεί στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου των Όπλων, στα Κάτω Πατήσια, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στις 6 το απόγευμα.
Το ιερό αυτό Προσκύνημα, τελείται υπό την σεπτή αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και της θετικής ανταποκρίσεως του φιλαγίου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Σεβασμιωτάτου κ. Ιωήλ, στο ευγενές αίτημα του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου των Όπλων, αρχιμανδρίτου κ. Φιλουμένου Ρούμπη.
Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων στον Άγιο Δημήτριο των Όπλων στα Κάτω Πατήσια είναι πλούσιο, όπου καθημερινά θα τελούνται από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Αξίζει να αναφερθεί, η σπουδαία ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη του ως άνω Ιερού Ναού, η οποία εμπεριέχει πλειάδα στοιχείων αρχαιολογικού, εθνικού και αγιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου των Όπλων, κείμενος επί της Οδού Στρατηγού Καλλάρη στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, αποτελείται από τον κυρίως Ναό, καθώς και τον ενσωματωμένο παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος φέρει το προσωνύμιο «των Όπλων».
Η έρευνα των ιστορικών στοιχείων του παλαιού Ιερού Ναού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη πρωτοχριστιανικού - παλαιοχριστιανικού Ναού στην περιοχή, ταυτίζεται με αυτόν τον Ιερό Ναό.
Όμως, ο παλαιός αυτός Ναός, συνδέεται άρρηκτα και με την Ελληνική Επανάσταση και αποτελεί κομβικό σημείο για την έναρξη του αγώνα στην Αττική, με θαύμα του Αγίου Δημητρίου.
Τέλος, σημαντικό γεγονός αποτελεί, ότι από το ιστορικό αυτό εκκλησάκι πέρασαν σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες.
Πιο συγκεκριμένα, καταγεγραμμένες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως, πολλάκις τέλεσε στο Ναό αυτόν τη Θεία Λειτουργία, και γι ‘ αυτό το λόγο ο σύγχρονος Άγιος της Εκκλησίας μας Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, προσέφερε με έγγραφο του ως ευλογία, ένα επιτραχήλιον του Αγίου, τεμάχιο των ιερών λειψάνων του και προσωπικά του αντικείμενα, στον εν λόγω Ναό. Ομοίως και ο Όσιος Νικόλαος ο Πλανάς, λειτουργός όλων των παλαιών και κατανυκτικών Ιερών Παρεκκλησίων των Αθηνών, ιερουργούσε συχνά και στο Ναό του Αγίου Δημητρίου των Όπλων.
Την σπουδαία αυτή παρακαταθήκη, αγόγγυστα φροντίζουν να διατηρούν αλλά και να πολλαπλασιάζουν οι ιερείς και το ποίμνιο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου των Όπλων, προσθέτοντας το δικό τους πνευματικό λιθαράκι, μέσα σε μία χειμαζόμενη απ' τα δεινά κοινωνία, που αναζητά το αποκούμπι της.