Ροή Ειδήσεων

Μνημόσυνο για τον Προκάτοχό του τέλεσε ο Σιδηροκάστρου Μακάριος

Στην Ιερά Γυναικεία Μονή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στο Σιδηρόκαστρο τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Με μοναστηριακή κατάνυξη χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε κατά τη Θ. Λειτουργία με τη συμμετοχή του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου π. Ιωάννου Καλαϊτζή και του πνευματικού καθοδηγητή της Ιεράς Μονής Αρχιμ. πατρός Βαρνάβα και των Διακόνων του.

Το ιερό αναλόγιο διακόνησαν αδελφές της μονής.

Πρό της απολύσεως τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννου επί τη συμπληρώσει 21 ετών από την κοίμηση του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος στον σύντομο λόγο του τόνισε τα χαρίσματα του Μητροπολίτου Ιωάννου και εξήρε την ταπείνωση και την πνευματική του εργατικότητα στην ακριτική Μητρόπολη Σιδηροκάστρου καθώς και το πολύπλευρο και μεγάλο γενικότερα έργο του.

Σύντομο βιογραφικό του Μητροπολίτου Ιωάννου (Παπάλη, 1914-2001)

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης, γεννήθηκε το 1914 στον Αμπελώνα Λαρίσης.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1951.

Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1951.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας. Το 1967 εξελέγη μητροπολίτης Σιδηροκάστρου , χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 7 Ιουνίου και η ενθρόνιση του έγινε στις 11 Ιουνίου 1967.

Υπήρξε Ιεράρχης απλός, ταπεινός,και πραγματοποίησε πολλά έργα.

Αξιοσημείωτα είναι τα μεγάλα του έργα όπως το Οικοτροφείο Θηλέων στο Σιδηρόκαστρο, την Ηράκλεια, την Βυρώνεια και στα Πορόϊα προσφέροντας έτσι μόρφωση σε εκατοντάδες κορίτσια στις δύσκολες τότε εποχές.

Ίδρυσε το Γηροκομείο στο Σιδηρόκαστρο "ΆΓΙΟΣ ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ" καθώς και νεανικές Κατασκηνώσεις στην περιοχή του" Αγίου Παύλου "στο Σιδηρόκαστρο.

Η Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου καί Ιουλίττης της οποίας είναι και ο κτήτωρ είναι ένα σπουδαίο πνευματικό έργο.

Εκοιμήθη στις 8 Οκτωβρίου 2001 και ετάφη στην ως άνω Ιερά Μονή.