Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για το ιδανικό της Χριστιανικής ζωής
Για το ιδανικό της Χριστιανικής ζωής μίλησε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο κήρυγμά του για την Κυριακή Δ’ Λουκά, κατά τη διάρκεια της οποίας ιερούργησε στο Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας.
Αναλύοντας την παραβολή του καλού Σπορέα, ο Μακαριώτατος μίλησε για τη σημασία του να έχουμε καθαρή και καλή καρδιά.
Καθαρή καρδιά
Ο Μακαριώτατος διευκρίνισε ότι σε αυτή την παραβολή, αλλά και σε άλλα σημεία της Γραφής, η καρδιά δεν νοείται ως το όργανο που παλεύει, αλλά είναι «το πνευματικό κέντρο του ατόμου στο οποίο η σκέψη ενώνεται με το συναίσθημα, και με την ανθρώπινη θέληση».
«Η καθαρή καρδιά είναι ειλικρινής και ταπεινή, δεν έχει δόλο και υπερηφάνεια», συνέχισε ο Πατριάρχης.
«Γι’ αυτό οι άγιοι πατέρες που ασκήτεψαν στην έρημο με νηστεία και προσευχή, με κόπους και αγρυπνίες ζήτησαν πρώτα να έχουν καθαρή την καρδιά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Η καρδιά του ανθρώπου πρέπει να είναι και καλή
«Η καθαρή καρδιά για την οποία μιλά ο Σωτήρας είναι ένα πνευματικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε όλη τη ζωή. Δεν αποτελεί μια απλή μεταφορά ή ένα σύμβολο. Είναι η ψυχική κατάσταση της ειλικρίνειας και της μέγιστης δεκτικότητας στο να λάβουμε τον λόγο του Θεού, και της προσπάθειας να Τον συναντήσουμε με την προσευχή», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.
Δεν αρκεί όμως να έχει ο άνθρωπος καθαρή καρδιά, αλλά πρέπει να είναι και καλή, σύμφωνα με τον Πατριάρχη κ.κ Δανιήλ: «Μερικοί είναι ευσεβείς και τσιγκούνηδες», είπε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «Δεν αρκεί ο άνθρωπος να έχει καθαρή καρδιά. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι και ελεήμων και να έχει καλή καρδιά. Η καθαρή και καλή καρδιά είναι το ιδανικό της χριστιανικής ζωής».
Το μεγαλείο της υπομονής
«Όσοι αγωνίστηκαν επί δεκαετίες για να καθαρίσουν την καρδιά τους και να την κάνουν καλή ή ελεήμονα, απέκτησαν μια ιδιαίτερη υπομονή που από μόνη της είναι καρπός της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος στις καρδιές τους. Οι πιο υπομονετικοί ήταν οι άγιοι μάρτυρες που κράτησαν ισχυρή πίστη τους στον Χριστό και υπέμειναν βασανιστήρια. Με την υπομονή τους νίκησαν τους βασανιστές τους, γιατί δεν απάντησαν στο κακό με κακό», επεσήμανε ο Πατριάρχης Δανιήλ.
Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία της προσευχής, είπε: «Μέσα από την προσευχή ο άνθρωπος γίνεται ναός του Αγίου Πνεύματος».