Ροή Ειδήσεων

Οργή Κιέβου για τους Ουκρανούς ιερείς που βρέθηκαν στην τελετή του Κρεμλίνου για την “προσάρτηση” των κατεχόμενων περιοχών

Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν την προηγούμενη Παρασκευή από την Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για την “υπογραφή των συνθηκών προσάρτησης” των περιοχών της Ουκρανίας, Ντονιέσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας, θα παρατήρησαν ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και μέλη της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη, ούτε αποτελεί είδηση, ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ των επιλογών και τακτικών της ηγεσίας του Κρεμλίνου, φροντίζοντας να το υπενθυμίζει ακόμη και από άμβωνος.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη αλλά και την οργή των Ουκρανών, ήταν η παρουσία κληρικών -Ουκρανών πολιτών- της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μητροπολίτη Ονουφρίου που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας (UOC), κατά την ανακοίνωση της παράνομης προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Παρακολουθώντας λοιπόν κανείς το βίντεο της ανακοίνωσης του Ρώσου προέδρου, διαπιστώνει ότι μεταξύ του ακροατηρίου στο Κρεμλίνο ήταν ο Μητροπολίτης Λουγκάνσκ και Αλτσέφσκ (Alchevsk) Παντελεήμων, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Προκοπένκο), ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μελιτοπόλεως, και ο Αρχιμανδρίτης Αλεξέι (Φεντόροφ), ηγούμενος του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ο Μητροπολίτης Λουγκάνσκ Παντελεήμων (από τον Ιούνιο του 2019), με καταγωγή από τη Βίνιτσα, είχε βοηθήσει τις ρωσικές δυνάμεις να δικαιολογήσουν την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα, είχε εκστρατεύσει για “την ταχύτερη δυνατή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία” των κατεχόμενων περιοχών.

Επίσης, ο Αρχιμανδρίτης Αλεξέι βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο, δίπλα στον Ραμζάν Καντίροφ και τον δήμαρχο της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιανίν.

Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την ουκρανική κυβέρνηση, με τον σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάηλ Ποντολιάκ (Mykhailo Podolyak), να δηλώνει σε συνέντευξή του σε ουκρανική ιστοσελίδα, ότι όλοι οι Ουκρανοί πολίτες που πήγαν στη λεγόμενη τελετή στο Κρεμλίνο, είναι συνεργάτες του εχθρού που πρέπει να διωχθούν και να φυλακιστούν.

“Αυτό ισχύει και για τους εκπροσώπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας”, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην NV.

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, είναι απαραίτητο να οριοθετηθούν όλα όσα σχετίζονται με τη Ρωσία στην Ουκρανία. “Οι προπαγανδιστές του Κρεμλινου δεν πρέπει να βρίσκονται στην Ουκρανία, ανεξάρτητα εάν είναι πολιτικοί, εκπρόσωποι θρησκείας η ΜΜΕ”.

Σημείωσε μάλιστα ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς και ότι η βουλή θα πρέπει να εκπονήσει ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο νόμου που θα καταγράφει ξεκάθαρα τι θα συμβεί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

“Όλα πρέπει να διευθετηθούν με σαφήνεια. Θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο νομοσχέδιο που να αναφέρει το πώς θα διαμορφωθεί η θρησκευτική δομή στη χώρα μας μετά τον πόλεμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 της Έφης Ευθυμίου