Ροή Ειδήσεων

Οι μάχες για την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο: Λεμεσού και Πάφου οι επικρατέστεροι

Η επιβάρυνση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου Β’, το χαμηλό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο λαός για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές -εφόσον χηρέψει ο θρόνος- καθώς και η δυσκολία των υποψηφίων να λάβουν την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, αποτελούν τους τρείς βασικούς λόγους για τους οποίους άρχισε νωρίς ο προεκλογικός αγώνας, σύμφωνα με την Θεολόγο, Κανονολόγο, Δρ. Αρετή Δημοσθένους.

Κληθείσα να τοποθετηθεί στη Cyprus Times επί του θέματος, εξηγεί ότι γίνεται μία προσπάθεια από πλευράς κληρικών, ώστε να ενεργοποιήσουν τους πιστούς και να τους πείσουν για να προσέλθουν στις εκλογές. 

«Το χαμηλό ενδιαφέρον του λαού για Αρχιεπισκοπικές εκλογές -μετά τη χηρεία του θρόνου- φαίνεται ότι προβληματίζει αρκετά τους ενδιαφερόμενους. Ο τρόπος που διεξάγονται αυτές οι εκλογές, δηλαδή η ψήφος του κόσμου που επιλέγει το τριπρόσωπο και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος που αποφασίζει μεταξύ των τριών για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, δε δίδει κίνητρο στον κόσμο να ψηφίσει» τονίζει η Θεολόγος, αφού η γνώμη του λαού δεν μετρά όσο θα έπρεπε.

Η «μάχη» για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η διαδικασία και οι ισορροπίες

Ερωτηθείσα εάν έχει εικόνα για το ποσοστό πολιτών οι οποίοι ενδιαφέρονται και πιθανόν να ψηφίσουν σε ενδεχόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, είπε ότι 25% περίπου, δείχνει ενδιαφέρον. Δηλαδή ένας στους 4 ίσως ψηφίσει σε ενδεχόμενες εκλογές. Θα πρέπει να ψηφίσουν και οι Ορθόδοξοι κάτοικοι από άλλες χώρες, οι οποίοι διαμένουν τα τελευταία 3 έτη στην Κύπρο, με βάση το jus domicilii, δηλαδή το δίκαιο της κατοικίας, τόνισε χαρακτηριστικά, η Κανονολόγος, αφού ζητήσουν να εγγραφούν στους καταλόγους των ενοριών, όπου κατοικούν.

Την ίδια ώρα, εκφράζει την άποψη ότι και η διαδικασία στην Ιερά Σύνοδο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εφόσον για να εκλεγεί κάποιος πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 9 ψήφους. «Εάν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία και σε δεύτερη διαδικασία, στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία του κλήρου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται ότι κάποιος μπορεί να πάρει 9 από τους 16 ψήφους, τουλάχιστον αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο» υποδεικνύει η Δρ. Δημοσθένους.

Εξηγεί ταυτόχρονα, πως θεωρεί θεολογικά και πιο δίκαιη την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου μέσω του κλήρου, εφόσον προηγηθεί αγρυπνία και προσευχή.

«Έτσι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι ζητούμε και δεχόμαστε τη φώτιση του Θεού και κατά συνέπεια έχουμε εμπιστοσύνη σε Αυτόν», είπε, για να υπογραμμίσει ότι, σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο, «ο Επίσκοπος που ορέγεται Αρχιεπισκοπικό θρόνο θα πρέπει να είναι έτοιμος για θυσίες, καθώς πρόκειται για έδρα προσφοράς και όχι δόξας. Ο Αρχιεπίσκοπος, οφείλει να είναι μακριά από τη διαφθορά και την κερδοσκοπία, το όραμά του θα πρέπει να είναι μία καλύτερη πνευματικά ανώτερη Εκκλησία».

Μπορούν να γίνουν αρκετές τομές και αλλαγές στην Εκκλησία μας, όπως αναφέρει η Δρ. Δημοσθένους, «μεταξύ άλλων, να γίνει πιο σύντομη και σε μετάφραση η θεία λειτουργία, να προσέρχονται όλοι οι πιστοί την ίδια ώρα στην Εκκλησία, να ψάλλουν όλοι μαζί και να γίνει μία καλή και αναγνωρισμένη παγκόσμια Θεολογική σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου» λέει.

Το προβάδισμα στον λαό και οι συμμαχίες στην Ιερά Σύνοδο…

Όσον αφορά τους «μνηστήρες» του Αρχιεπισκοπικού θρόνου όπως μετέδωσε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η Cyprus Times αυτοί είναι, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο  Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Ερωτηθείσα η Δρ. Δημοσθένους για το ποιοι θεωρεί ότι έχουν προβάδισμα στον λαό, εξηγεί ότι οι τρείς που φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο έρεισμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, είναι: 

ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος είναι πνευματικός μερίδας του πληθυσμού και των νέων οι οποίοι τον τιμούν ως Γέροντα τους. Ο ίδιος έχει πνευματικά παιδιά και στο εξωτερικό,

ο Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος έχει ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα με τις ομιλίες και την δική του ερμηνεία των προφητειών, οι οποίες ασχολούνται με τα σύγχρονα γεγονότα,

ο Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος είναι νεότερος, έχει δράση τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, είναι κοντά στους νέους, ασχολείται με κοινωνικές δραστηριότητες και έχει ψήφους κατοίκων της Κύπρου και από άλλες Ορθόδοξες και Ρωσόφωνες χώρες.

Στην Ιερά Σύνοδο όπως πιθανολογεί η Δρ. Δημοσθένους, δε φαίνεται ότι κάποιος είναι εύκολο να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο εξηγεί ότι και εκεί υπάρχουν συμμαχίες:

«Σύμμαχοι σίγουρα θα είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω ποιος θα ταχθεί άλλος υπέρ του, επί του παρόντος, τα πάντα είναι δυνατά, αυτό θα διαφανεί αργότερα. Ούτως ή άλλως είναι νωρίς για συμφωνίες αφού ακόμη κάποιοι θέτουν υποψηφιότητες, όπως πρόσφατα αυτή του Χωρεπισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου» λέει.

«Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος έχει στο πλευρό του τον Ηγούμενο του Αγίου Νεοφύτου, Χωρεπίσκοπο Χύτρων Λεόντιο και τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Παγκράτιο».

«Από την άλλη, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έχει εξ΄ όσων γνωρίζω τον Πορφύριο Χωρεπίσκοπο Νεαπολέως, τον Χωρεπίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο και τον Χωρεπίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο» μας αναφέρει.

Τέλος η Δρ. Δημοσθένους ευχήθηκε καλή πορεία στον Μακαριώτατο σε αυτή τη ζωή αλλά και στην άλλη ζωή, με μετάνοια, όπως είπε και «καλή Ανάσταση. Ανάσταση προσδοκούμε όλοι οι Χριστιανοί και αυτό είναι το ύψιστο θεϊκό δώρο» λέει καταλήγοντας.