Το 15,2% των παιδιών στην Ελλάδα εμφανίζει άγχος και νευρικότητα
Η ψυχική υγεία των νέων και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην καθημερινότητα της νέας γενιάς, βρέθηκαν στο επίκεντρο δράσεων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει στο προσκήνιο τη νούμερο ένα ανησυχία των νέων, που δεν είναι άλλη από την άσχημη ψυχολογία, με το 38,9% -ηλικίες 17-24 ετών- να δηλώνει προβληματισμένο.
Σε επίπεδο Ελλάδας, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνουν το γενικότερο κλίμα το οποίο διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρώπης, καθώς το 15,2% των παιδιών εμφανίζει άγχος και νευρικότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Από το 2020, η ΕΛΣΤΑΤ, μέσα από έρευνα που και τότε είχε πραγματοποιήσει, είχε αναδείξει το πρόβλημα με τη ψυχική υγεία των νέων, με το 5,6% εκείνων που συμμετείχαν -άνω των 15 ετών- να δηλώνει και τότε, ότι έχει αγχώδεις διαταραχές.
Τόνωση και ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας το «ανάχωμα» στο πρόβλημα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι χώρες της Ευρώπης -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- μέσω μίας κοινής στρατηγικής, ενίσχυσαν την ψυχολογική υποστήριξη στα σχολεία.
Συγκεκριμένα αύξησαν τον αριθμό των ψυχολόγων και των συμβούλων, ενώ υλοποιήθηκαν και προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού των σχολικών μονάδων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη, τόνισε στο πλαίσιο τοποθέτησής της, η κ. Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όλοι μας τρέφουμε βαθύ ενδιαφέρον για τη συναισθηματική ευεξία των νέων μας. Μετά από μια πανδημία και, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στα ευρωπαϊκά εδάφη, αυτή η έκθεση για την ψυχική υγεία των νέων έρχεται τη σωστή στιγμή. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν την πρόκληση αυτή με σοβαρότητα και έχουν θεσπίσει μέτρα για την υποστήριξη των νέων, ιδίως στο σχολείο.
Αυτές οι προσπάθειες χρειάζεται να συνεχιστούν, ούτως ώστε να συμβάλλουν στην ευημερία των νέων, τώρα και τα επόμενα χρόνια, και η Επιτροπή θα είναι πάντα εδώ για να παρέχει υποστήριξη», τόνισε χαρακτηριστικά.