Ροή Ειδήσεων

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα

Με την συνεργασία του Δήμου της Κέρκυρας και των τοπικών Μικρασιατικών σωματείων, Ιωνίας και Πόντου, και την συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο, τόσο για τους σφαγιασθέντες, και καθοιονδήποτε τρόπο τελειωθέντες πριν 100 χρόνια στην καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και τον ξεριζωμό του γένους μας από τις αλησμόνητες Πατρίδες, καθώς και για τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι ήρθαν πρόσφυγες στην Κέρκυρα, και μέσα σε καταυλισμούς ή και κτίρια του παλαιού φρουρίου, φιλοξενήθηκαν.

Αλλά και για εκείνους οι οποίοι τελείωσαν την ζωή τους μέσα στο τόπο του παλαιού φρουρίου από την εξάντληση και τις κακουχίες, ως και ο Χατζηεφέντης, νυν άγιος Αρσένιος ο καππαδόκης, ο οποίος και ενταφιάστηκε στο Δημοτικό κοιμητήριο της Κέρκυρας. Εντός του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλαιό φρούριο, είχαν φιλοξενηθεί άνω των 600 προσφύγων κατά τον ερχομό τους.

Ο σεβασμιώτατος στην Θεία Λειτουργία, ανεφέρθη σε όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα , τα οποία είναι μια μελανή σελίδα για την ιστορία του Γένους μας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ποτέ δε πρέπει να εφησυχάζουμε, και ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε αυτούς τους αγιασμένους τόπους της Ιωνίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας, οι οποίοι γέννησαν τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας μας. Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε τις επτά εκκλησίες της Μικράς Ασίας, που έσβησε το φως τους. Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε τι είχε η πατρίδα μας, τι έχασε και τι της πρέπει.

Ομοίως ανεφέρθη στην μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης. Στο μαρτύριο του, στην αγάπη για το ποίμνιο του, και στην θυσία του υπέρ της πίστεως και της πατρίδος, ο οποίος δεν φυγαδεύτηκε κατά την συμβολή των προξένων των άλλων κρατών, αλλά παρέμεινε για να δεχτεί το μαρτύριο μαζί με το ποίμνιο του, που πίστευε ακράδαντα στο «Οὐ γὰρ ἐχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν»

Αναφέρθηκε ακόμη, και στις άλλες προσωπικότητες των αγίων Αρχιερέων, Μοσχονησίων, Κυδωνιών, και άλλων κληρικών που σφαγιάστηκαν για την πίστη του Χριστού μας, αλλά και για το ιερό χώμα της πατρίδας.

Ευχήθηκε δε, ότι θα πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι σε ανάλογες περιστάσεις, που οι εχθροί της πατρίδας μας καιροφυλακτούν, και ποτέ δε πρέπει να στεκόμαστε στις μικροπολιτικές και στις διασπάσεις, αλλά ενωμένοι, έχοντας τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος στην καρδιά μας, τότε θα μπορούμε να υπερβαίνουμε την κάθε δυσκολία και την κάθε απειλή, με την οποία απειλείται η πατρίδα μας.

Επίσημος ομιλητής ήταν ο κος Σπυρίδων Μουρατίδης, περιφερειακός Δ/ντής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων εν αποστρατεία. Ο κ. Μουρατίδης, που είναι και ιστοριοδίφης, αλλά και Διδάκτωρ του ιστορικού τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ομίλησε κατά την εκδήλωση. 

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ήταν η Δήμαρχος της Κέρκυρας, κ. Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Δημήτρης Μεταλληνός, οι πρόεδροι των προσφυγικών σωματείων, πλήθος κόσμου και επισκεπτών της νήσου.