Η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Λετονίας
Τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς, σχετικά με τις τροποποιήσεις που έκανε στον νόμο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας σχολίασε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, Πρωθιερέας Νικοπάι Μπαλασόφ.
“Διάβασα προσεκτικά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Λετονίας, Egils Levits, σχετικά με τις τροποποιήσεις που έκανε στη λετονική Saeima (σ.σ. έτσι ονομάζεται το κοινοβούνιο της Λετονίας) στο νόμο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας. Η έλλειψη ενημέρωσης του αρχηγού του κράτους για την ιστορία της χώρας του προκαλεί έκπληξη”, σχολιάζει.
Ο π. Νικοάι Μπαλασόφ αναφέρεται στην ιστορική πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λετονία κατηγορώντας τον Πρόεδρο Λέβιτς ότι εμπλέκεται σε καθαρά εκκλησιαστικά ζητήματα προσπαθώντας να τα επιλύσει με κοσμικό τρόπο.
“Η κοσμική βουλή καλείται να αναλάβει την επίλυση εσωτερικών θεμάτων της εκκλησιαστικής οργάνωσης της Ορθοδοξίας στη χώρα”, αναφέρει και καταλήγει: “Πώς σχετίζονται όλα αυτά με το γεγονός ότι το άρθρο 99 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Λετονίας εξακολουθεί να λέει: «Η Εκκλησία είναι χωρισμένη από το Κράτος»; Με τις διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπέγραψε η Λετονία; Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται. Και αυτό δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα κανέναν στην ατμόσφαιρα του νομικού μηδενισμού που αγκαλιάζει τους δυτικούς γείτονές μας. Σημασία έχει μόνο η στιγμιαία πολιτική σκοπιμότητα, όπως καταλαβαίνουν οι ηγέτες της χώρας ή οι επιμελητές που βρίσκονται πίσω τους. Το τι θα φέρουν τέτοιες αποφάσεις στον λαό της Λετονίας είναι εντελώς ασήμαντο”.
Ο Πρόεδρο της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς, κατέθεσε πριν λίγες ημέρες νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. Το σχέδιο νόμου εκπονήθηκε από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Saeima —το κοινοβούλιο της Λετονίας— για αλλαγή του καθεστώτος του Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας έτσι ώστε να την καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
“Μια ανεξάρτητη Λετονία απαιτεί μια ανεξάρτητη Εκκλησία”, υποστήριξε ο Levits καλώντας τη Βουλή να εξετάσει το θέμα το συντομότερο δυνατό.