Ροή Ειδήσεων

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

 

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού το βράδυ της Τετάρτης 28ης Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Εκκλησία της Κύπρου από το Σάββατο 24/9, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Η συνοδεία του Σεβασμιωτάτου αποτελείται από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο και δύο πρωτοπρεσβυτέρους της Αρχιεπισκοπής, τον π. Θεόδωρο Πολυβίου και τον π. Χριστόδουλο Χριστοδούλου, οι οποίοι κατάγονται από την Κύπρο.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Αφού πρώτα επισκέφθηκαν την ανδρώα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού στις παρυφές του Τροόδους, όπου τους υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Αρχιμ. Παΐσιος και οι πατέρες της Μονής, έφθασαν στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στις 8:30 μ.μ.

Τους υποδέχθηκαν με κάθε επισημότητα μπροστά από τον μητροπολιτικό οίκο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο οποίος ήταν μαζί τους και κατά την επίσκεψή τους στην Ιερά Μονή Μέσα Ποταμού, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμ. Ισαάκ και οι λοιποί Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού Πρωτ. Στυλιανός Κωνσταντίνου και οι λοιποί διατελέσαντες Αρχιερατικοί Επίτροποι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αμέσως μετά πορεύθηκαν εν πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής, όπου ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε την Αγία Τράπεζα και την εφέστιο εικόνα της Παναγίας και ευλόγησε τους παρισταμένους, οι οποίοι έψαλαν πανηγυρικά «Τον Δεσπότην και Αρχιερέα ημών Κύριε φύλαττε εις πολλά έτη».

Στη συνέχεια μετέβησαν στην τράπεζα της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου παρατέθηκε σε όλους πλούσιο δείπνο. 

Πριν από το δείπνο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος καλωσόρισε με τον πλέον εγκάρδιο τρόπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκπο Θυατείρων κ. Νικήτα και τη συνοδεία του στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού. 

Αναφέρθηκε στην ιστορία της Μητροπόλεως Λεμεσού, η οποία αρχίζει από τους αποστολικούς χρόνους με τον πρώτο Επίσκοπο Νεαπόλεως Άγιο Τυχικό, μαθητή του Αποστόλου Παύλου. Σημείωσε ότι η Μητρόπολη Λεμεσού αποτελείται από τρεις αρχαίες Μητροπόλεις, τις Μητροπόλεις Αμαθούντος στα ανατολικά, Κουρίου στα δυτικά και Νεαπόλεως εκεί όπου είναι σήμερα κτισμένη η πόλη της Λεμεσού. Μίλησε για τις τραγικές συνέπειες της καταργήσεως των πλείστων Ιερών Μητροπόλεων από τους Λατίνους και τον Πάπα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και για την επανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού το 1973. Προσέθεσε ότι η Μητρόπολη Λεμεσού έχει σχεδόν 130 ενορίες, γύρω στους 170 κληρικούς και 10 Μοναστήρια (3 ανδρώες Μονές και μία ανδρώα Σκήτη και 6 γυναικείες Μονές). Κλείνοντας το θερμό καλωσόρισμά του προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως, καθώς και στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου και στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, από ένα σετ ωμόφορα και στους δύο κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων από ένα επιστήθιο σταυρό.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας κ. Νικήτας στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας και στην ιστορία της. Σημείωσε ότι το ποίμνιο του αποτελείται από 600.000 Ορθοδόξους, εκ των οποίων οι 350.000 έλκουν την καταγωγή τους από την Κύπρο. Έκανε αναφορά στους δύο βοηθούς του, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιλίου κ. Ραφαήλ. Μίλησε για το ποιμαντικό και λοιπό έργο που επιτελείται στη Μεγάλη Βρεττανία και για τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις των παρισταμένων πατέρων. Κλείνοντας προσέφερε στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού και στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος από ένα επιγονάτιο με τη μορφή του Αγίου Σωφρονίου του εν Αγγλία.