Ροή Ειδήσεων

EKTAKTO - Υπεγράφη η Θεμελιώδης Βασική Συμφωνία μεταξύ Πατριαρχείου Σερβίας και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου

 

Ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης είχε προαναγγείλει ότι η υπογραφή θα γινόταν στις 3 Αυγούστου, αλλά αυτό διέψευσε ο τότε πρωθυπουργός Dritan Abazović. Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου είπε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Πορφύριος (Porfirije) θα βρίσκεται στο Herceg Novi στις 14 και 15 Αυγούστου, κάτι που πολλοί συνέδεσαν με την υπογραφή της σύμβασης.

Ωστόσο, προς έκπληξη πολλών, ο Πατριάρχης έφτασε σήμερα στην Ποντγκόριτσα και η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί.

Đukanovic: Η κυβέρνηση πέφτει όταν ο Abazović υπογράψει τη Βασική Συμφωνία

Η ίδια βασική συμφωνία προκάλεσε μεγάλη θύελλα στο κοινό του Μαυροβουνίου, αναθεωρήθηκε και άλλαξε αρκετές φορές. 

Παρόλα αυτά, κάποιοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, γι' αυτό και απείλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Abazović. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanovic.

«Εάν υπογραφεί η Βασική Συμφωνία, την οποία σαφώς έχουμε κρίνει ότι είναι ενάντια στα κρατικά συμφέροντα του Μαυροβουνίου, όπως εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επεξεργαστούμε την πρωτοβουλία αντικατάστασης της κυβέρνησης». Το Κοινοβούλιο συνεχίζει να λειτουργεί..προγραμματίζουμε εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanovic, σε συνέντευξή του στο N1.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Dritan Abazović για την ψηφοφορία για τη Θεμελιώδη Συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Đukanović είπε ότι δεν ήταν έκπληξη για τον ίδιο.

«Ο κ. Abazović αποφάσισε, εντελώς ξαφνικά, να αναδιατυπώσει τις προτεραιότητες της ατζέντας της κυβέρνησης, ώστε αντί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις από τα κεφάλαια 23 και 24, έφερε στο προσκήνιο την υπογραφή θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για το Μαυροβούνιο και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διαδικασία διαβούλευσης πριν αποφασίσει η Κυβέρνηση».

Κατά τη συνάντηση υπογραφής ήταν παρόντες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Marko Kovač, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος, Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας κ. Φώτιος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος πρώην Μιλεσέβου κ. Φιλάρετος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος και Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Μεθόδιος.


Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Vladimir Joković, ο υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων Fatmir Đeka και ο υπουργός Υγείας Dragoslav Šćekić.

Όπως είχε δηλώσει ο Πατριάρχης Σερβίας, «η βάση της συμφωνίας έγκειται στο ότι η σερβική εκκλησία είναι χωρισμένη από το κράτος και ότι η εκκλησία, όπου κι αν έχει τη δικαιοδοσία, σέβεται απόλυτα κάθε κράτος και τους νόμους του».

Ουσιαστικά με την συμφωνία αυτή «επί της ουσίας» μπαίνει ένα τέλος σε έναν πολυετή φαύλο κύκλο διαμάχης μεταξύ της Σερβικής Εκκλησίας και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

«Η περιοχή έχει δοκιμάσει τα πάντα εκτός από τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Είναι καιρός να δοκιμάσουμε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν και κατά τη γνώμη μου και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η εξομάλυνση των σχέσεων

Ο Πατριάρχης Σερβίας, όταν αποφασίστηκε η υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι, όπως είπε, η κορωνίδα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Μαυροβουνίου και της σερβικής εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης είχε πει τότε ότι οι δύο πλευράς είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι σημαντικό, όπως σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει η Σερβική Εκκλησία, η σχέση μεταξύ εκκλησίας και κράτους να ρυθμίζεται με σύμβαση, όπως συμβαίνει με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες σε όλες τις χώρες.

Είχε σημειώσει δε ότι τέτοιες συμβάσεις ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι της θρησκευτικής κοινότητας, καθώς και τις υποχρεώσεις της θρησκευτικής κοινότητας έναντι του κράτους.

“Μέσω της συμφωνίας, η Εκκλησία μας στο Μαυροβούνιο, όπως και όπου βρίσκεται, θα έχει την ευκαιρία ό,τι κάνει να είναι για το κοινό καλό, για το καλό όλων των πολιτών, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Η Εκκλησία μας ούτε περίμενε, ούτε ζήτησε, ούτε θεωρεί ότι θα ήταν φυσιολογικό να έχει κάτι περισσότερο από οποιονδήποτε πολίτη του Μαυροβουνίου, ανεξάρτητα σε ποιο έθνος και θρησκευτική κοινότητα ανήκει”, είχε πει ο Μακαριώτατος.

Σεβασμός της Εκκλησίας σε ένα κοσμικό κράτος

Από την πλευρά του, ο Αμπαζόβιτς είχε υπογραμμίσει ότι ο δρόμος όπου όλοι είναι δυσαρεστημένοι, όπου υπάρχουν τάσεις διχασμού και έντασης – δεν είναι ο δρόμος για καμία κοινωνία. «Ο σεβασμός του συντάγματος, του διεθνούς δικαίου και της κοσμικότητας του κράτους του Μαυροβουνίου είναι ο δρόμος για τον οποίο αγωνιζόμαστε», είχε υπογραμμίσει τότε, σημειώνοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του στο πεδίο όσων προβλέπει ο νόμος.