Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνας και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 24 Αυγούστου 2022, οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου της, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.
Πριν τον Εσπερινό, στα προπύλαια του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά από την ομώνυμο Ιερά Μονή.
Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή της ιεράς Εικόνας και του χαριτοβρύτου Λειψάνου του Αγίου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, ενώπιον των Αρχιερέων, των αρχών του τόπου και του ιερού κλήρου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.
Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο άγιος Κοσμάς έζησε και έδρασε σε μια δύσκολη περίοδο του Γένους μας και την αντιμετώπισε με θαυμαστή διάκριση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς το περιβάλλον στο οποίο έζησε ένας άγιος. Περιέγραψε με συντομία το περιβάλλον στο οποίο έδρασε ο άγιος Κοσμάς.
Πρώτα ήταν η σκληρή δουλεία από τους Οθωμανούς που δημιούργησε αγραμματοσύνη στον λαό και αλλαξοπιστίες.
Έπειτα γινόταν διείσδυση στο χώρο της Ρωμιοσύνης διαφόρων ευρωπαϊκών ρευμάτων, όπως του νεωτερισμού – διαφωτισμού, ήτοι του αγγλικού εμπειρισμού και γαλλικού διαφωτισμού – εγκυκλοπαιδισμού, αλλά και των θρησκευτικών ιδεολογιών, του παπισμού και του προτεσταντισμού.
Ακόμη, την εποχή που έκανε τις περιοδείες του είχαν γίνει τα λεγόμενα Ορλωφικά, δηλαδή η επανάσταση του 1770 με την υποκίνηση των Ρώσων αδελφών Ορλώφ. Η επανάσταση υπεστάλει με φοβερές συνέπειες για τους Ρωμηούς, αφού πολλοί πουλήθηκαν σκλάβοι στην Αφρική και στην Τουρκία και άλλοι κρύφθηκαν στα βουνά. Σε αυτή την εποχή μερικοί θεωρούσαν τον άγιο Κοσμά ως κατάσκοπο των Ρώσων.
Μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός εργάσθηκε με διάκριση, δηλαδή με γνώση και ευφυΐα. Η διάκριση είναι μεγάλη θεολογική αρετή, να ξέρει κανείς πότε θα ομιλήσει και πώς θα ομιλήσει. Βασικά στηρίχθηκε στην ορθόδοξη παράδοση, την παράδοση της Ρωμιοσύνης και το έκανε με έξυπνο τρόπο.
Ζούμε σε μια εποχή που συγκρούονται ή συνυπάρχουν ή αλληλοκαλύπτονται ή αποσαθρώνονται διάφορες παραδόσεις. Επικρατεί το φαινόμενο της «πολιτιστικής πρόσκτησης» και της «αφομοίωσης» ενός πολιτισμού από άλλον πολιτισμό.
Εμείς πρέπει να γνωρίζουμε την παράδοσή μας, να παρατηρούμε τις άλλες παραδόσεις που κυκλοφορούν σήμερα στον τόπο μας και να ενεργούμε με έξυπνο τρόπο, προς χάρη του λαού μας. Σε αυτό μας καθοδηγεί ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, δηλαδή θα πρέπει να αποφεύγουμε τα άκρα, τόσο τον φανατισμό, όσο και τον σχετικισμό – ρελατιβισμό.
Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, οι Διοικητές Π.Υ. Αγρινίου και Θέρμου, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδροι και εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων από την Αμερική, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.