Ροή Ειδήσεων

Πάπας Φραγκίσκος: Η επίσκεψη στον Καναδά είναι «μετανοϊκό προσκύνημα»

 

Το παπικό ταξίδι στον Καναδά την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα «μετανοημένο προσκύνημα» για να φέρει θεραπεία και συμφιλίωση, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή.

Ο Πάπας έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στις καναδικές πόλεις Έντμοντον, Κεμπέκ και Ικαλούιτ από τις 24 έως τις 29 Ιουλίου. Εκεί θα συναντήσει μέλη καναδικών ιθαγενών ομάδων, επιζώντες κακοποίησης σχολείων σε κατοικίες και Καθολικούς.

«Την επόμενη Κυριακή, αν θέλει ο Θεός, θα φύγω για τον Καναδά. Ως εκ τούτου, θέλω τώρα να απευθυνθώ σε όλους τους ανθρώπους αυτής της χώρας», είπε ο Φραγκίσκος μετά τον Άγγελο στις 17 Ιουλίου.

«Όπως γνωρίζετε», είπε, «θα έρθω ανάμεσά σας ειδικά στο όνομα του Ιησού για να συναντήσω και να αγκαλιάσω τους αυτόχθονες λαούς».

Ευχαρίστησε όλους όσους ετοιμάζουν το ταξίδι και ζήτησε προσευχές.

«Πρόκειται να κάνω ένα μετανοϊκό προσκύνημα», είπε, «το οποίο ελπίζω, με τη χάρη του Θεού, να συμμετάσχει στο ταξίδι της θεραπείας και της συμφιλίωσης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί».

Ο Πάπας υπενθύμισε τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με εκπροσώπους των λαών Métis, Inuit και Πρώτων Εθνών στο Βατικανό στα τέλη Μαρτίου και Απριλίου, και τη θλίψη και την αλληλουχία που εξέφρασε για το κακό που έχουν υποστεί.

«Δυστυχώς, στον Καναδά, πολλοί Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών θρησκευτικών ιδρυμάτων, έχουν συμβάλει στο παρελθόν στις πολιτικές αφομοίωσης που, στο παρελθόν, έχουν βλάψει σοβαρά τις ιθαγενείς κοινότητες με διάφορους τρόπους», είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν απολογείται στον Καναδά εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας για τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν σε βάρος ιθαγενών μαθητών σε σχολεία που διοικούνται από καθολικούς.

Οι Καναδοί επίσκοποι δήλωσαν πέρυσι ότι θα καλωσόριζαν την επίσκεψη του Φραγκίσκου ως «προσκύνημα θεραπείας και συμφιλίωσης».

Ο 85χρονος Πάπας επρόκειτο επίσης να ξεκινήσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν στις 2-7 Ιουλίου, αλλά ανέβαλε το ταξίδι «κατόπιν αιτήματος των γιατρών του».

Εδώ και αρκετούς μήνες ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο γόνατο.

Η απόφαση να αναβληθεί το ταξίδι στην Αφρική ήρθε αφότου οι γιατροί είπαν ότι χρειαζόταν 20 ακόμη ημέρες θεραπείας και ξεκούρασης για το γόνατό του πριν ταξιδέψει στον Καναδά.

Σε μια συνέντευξη στο Reuters στις αρχές Ιουλίου, ο Φραγκίσκος είπε ότι το κάταγμα «βελτιωνόταν σιγά σιγά» με τη βοήθεια λέιζερ και μαγνητοθεραπείας.