Φθιώτιδος Συμεών: «Η πρώτη, κορυφαία και αξεπέραστη χάρτα δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι το Ευαγγέλιο»
Σε βουνό και θάλασσα, στην παραθαλάσσια Λοκρίδα και στον ορεινό Δομοκό εορτάσθηκε με λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών η ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου το διήμερο 7 & 7 Ιουλίου 2022 στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα της εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Παραλίας Λιβανατών.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Κυριακής χαρακτηρίζοντας την ως ένα πρότυπο και κατεξοχήν πρόσωπο αγάπης και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Όταν οδηγούσαν την Αγία Κυριακή στο μαρτύριο, προσπαθούσαν να την πείσουν να αρνηθεί τον αγαπημένο της Νυμφίο Χριστό και ουσιαστικά να αρνηθεί έναν τρόπο ζωής, γιατί ο Χριστός δεν είναι μόνο ένα Πρόσωπο αγάπης, αλλά είναι μία επιλογή και ένας τρόπος ζωής.
Όποιος επιλέγει να αγαπά τον Χριστό, επιλέγει να αγαπά τον άνθρωπο, επιλέγει να ζήσει με έναν τρόπο καλοσύνης, δικαιοσύνης, συγχωρητικότητας, ευγένειας και συνέσεως. Αυτόν τον τρόπο ζωής που εκφράζει και θα εκφράζει πάντοτε η ζωή του Χριστού.
Το μαρτύριο της Αγίας Κυριακής για εκείνη ήταν η απόλαυση, γιατί για όποιον αγαπά η θυσία είναι απόλαυση, γι’ αυτόν ο οποίος θέλει να δώσει το είναι του και την ύπαρξή του ολόκληρη παύει να είναι βάσανο. Όταν προσφέρεις και δίνεις τον εαυτό σου για αυτόν που αγαπάς, αυτό δεν είναι βασανιστήριο αλλά απόλαυση.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Αναγνώστη της Ιεράς Μητροπόλεως το νέο Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Κυριάκο Ανανιάδη, απόφοιτο του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» του Παραρτήματος της Μαλεσίνας.
Στην συνέχεια και με την συνοδεία τόσο της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών όσο και της περίφημης Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Εικόνος της Αγίας Κυριακής στους παραλιακούς δρόμους των Λιβανατών.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών παρακολούθησε και ευλόγησε την συναυλία Φιλαρμονικών, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού υπό την Διεύθυνση του μαέστρου κ. Καραγουδάκη και τα μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Μπότσικα.
Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ναό της Αγίας στην πόλη του Δομοκού.
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών με αφορμή το μαρτύριο της Αγίας Κυριακής αναφέρθηκε στην ισότητα των δύο φύλων και στην εν Χριστώ ελευθερία τονίζοντας:
«Τα νεότερα χρόνια η υποχρέωση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και της εξάλειψης διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων, εμφανίζεται πολλές φορές σαν ένα πρόταγμα το οποίο γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια στη νεωτερική ή μετανεωτερική εποχή.
Όμως ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ήδη από τον 1ο μ.Χ. αιώνα διατυπώνει ότι για τον Χριστό ο κάθε άνθρωπος είναι ίσος. Συγκλονιστικές αλήθειες, ιδέες και πραγματικότητες και όντως απίστευτα πρωτοποριακές και ριζοσπαστικές για μία εποχή που κυριαρχεί η ειδωλολατρεία και η λατρεία στο πρόσωπο του Καίσαρα.
Σε μία τέτοια εποχή έρχονται φωνές Αποστολικές, έρχεται ο χριστιανισμός να διαμαρτυρηθεί. Η πρώτη και η κορυφαία και αξεπέραστη χάρτα δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι το Ευαγγέλιο, η πρώτη οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών πολύ νωρίτερα από τις σύγχρονες διακηρύξει. Έρχεται το Ευαγγέλιο του Χριστού και διακηρύττει και ξεκαθαρίζει ότι στην ζωή του Χριστού δεν υπάρχουν διακρίσεις και διαφορές.
Όλοι είμαστε ένα μέσα στο σώμα του Χριστού, μέσα στην αγάπη του Χριστού και στην κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.
Μέσα σε αυτή την εποχή, έρχονται πρόσωπα που υιοθετούν απλά να την ακολουθήσουν αλλά να υπογράψουν αυτήν την αιώνια διακήρυξη με το αίμα της ζωής τους, με το αίμα της καρδιάς τους, με την θυσία τους.
Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους υπήρξαν πολλές σπουδαίες ηγέτιδες της ελευθερίας, πολλές ανδρείες γυναίκες, ηγέτιδες της ισότητες και της ελευθερίας και οι οποίες έγιναν ηγέτιδες του γυναικείου κινήματος μέσα στην ιστορία του κόσμου. Μία τέτοια γυναίκα ήταν και η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Κυριακή.
Η Αγία Κυριακή μας αποδεικνύει ότι τα σπουδαία προτάγματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι ιδεολογήματα, τα οποία γεννούν μονάχα προσδοκίες, υποχρεώσεις, μονάχα απαιτήσεις. Η χειρότερη βλασφημία εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η δικαιωματοκεντρική αντίληψη. Τα ατομικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι προσωπικές και συνταγματικές ελευθερίες πάνω απ’ όλα γεννούν υποχρεώσεις.
Είναι ισότητα υποχρεώσεων πρώτιστα και μετέπειτα ισότητα δικαιωμάτων και γεννούν την υποχρέωση και το πατριωτικό και ανθρώπινο οικουμενικό καθήκον να μάχεται κανείς γι΄αυτά με τίμημα, με κόστος, όντας έτοιμος και έτοιμη να θυσιαστεί. Το πρωτείο της ισότητας δεν είναι πρωτείο διεκδικήσεων και απολαβών και προνομίων αλλά πρωτείο θυσίας και προσφοράς και μάχης και μόνο τότε καταξιώνεται και κατοχυρώνεται και χειραφετείται η κοινωνία και προχωρά γι’ αυτά.
Τέτοια μεγάλη προσφορά μας άφησε η Αγία Κυριακή. Ένα τέτοιο λιθαράκι έβαλε στο μωσαϊκό των ανθρωπίνων αγώνων της ισότητας, των γυναικείων αγώνων. Η Αγία Κυριακή είναι η Αγία της ισότητας, της θυσίας και της προσφοράς. Αγία που αγάπησε τόσο πολύ τον Χριστό και έγινε η ίδια κήρυκας της ισότητας, της ελευθερίας, του σεβασμού του ενός προς τον άλλο και κυρίως της εξάλειψης των διακρίσεων με κριτήριο την φυλετική και οποιαδήποτε άλλη ετερότητα και διαφορετικότητα.
Να πάρουμε και εμείς το μήνυμα στις εποχές τις οποίες ζούμε, που πολλές φορές γίνεται μία εργαλειακή προσέγγιση και χρήση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών για να στήνονται συστήματα ιδεολογίας, ελιτισμού. Για να στήνονται καριέρες που κάποιοι τις χτίζουν γύρω από τον δικαιωματοκεντρισμό. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι για παρατηρητήρια, αλλά για το πεδίον μάχης. Οι αληθινοί αγώνες υπογράφονται με αίμα και αγάπη και τα καλύτερα λόγια είναι οι πράξεις και με τις πράξεις μας προχωρά η κοινωνία μπροστά».
Τόσο η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, όσο και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού (89,4 Fm) και από διαδικτύου.