Ροή Ειδήσεων

Η «αγάπη προς τον πλησίον» της Μητρόπολης Χανίων: Απαγόρευση συσσιτίου εν μέσω καραντίνας, ένοχη σιωπή γύρω από την υπόθεση βιαστών ιερέων ανηλίκου, ιερές μπίζνες καταπάτησης φυσικού πλούτου και δημόσιας περιουσίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απαγόρευσης της Μητρόπολης Χανίων να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο μπροστά στην πλατεία του ναού, διοργανώνεται στα Χανιά την Πέμπτη.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Μητρόπολης την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Στην κινητοποίηση καλούν η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά» καθώς και η Ομάδα Γονέων στην Ρόζα Νέρα και τον Αυτο/διαχειριζόμενο Λόφο Καστέλι.

«Μόνο ως προκλητική φάρσα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει της στάση της εκκλησίας, ν’ απαγορεύσει στα παιδιά να παίζουν μπάλα στην πλατεία της μητρόπολης στην οδό Χάληδων, στο πιο κεντρικό δηλαδή σημείο της πόλης. Η συγκεκριμένη στάση γίνεται ακόμη πιο προκλητική όταν ομολογείται ότι η απόφαση αυτή έγινε κατ’ απαίτηση των καταστηματαρχών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην πλατεία και οι οποίοι νοικιάζουν, βεβαίως τον χώρο από την εκκλησία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν μας κάνει και πολύ εντύπωση η στάση της εκκλησίας ενάντια στο παιχνίδι των παιδιών. Η μητρόπολη και οι εκκλησιαστικοί αρχόντοι μας έχουν συνηθίσει σε ανάλογες στάσεις «αγάπης προς τον πλησίον» όπως η απαγόρευση του συσσιτίου εν μέσω καραντίνας, η ένοχη σιωπή γύρω από την υπόθεση βιαστών ιερέων ανηλίκου στην Δήμο Πλατάνια, οι ιερές μπίζνες καταπάτησης φυσικού πλούτου και δημόσιας περιουσίας. 

Κατά τα άλλα, η μπάλα των πιτσιρικάδων τους πείραξε και οι αδέσποτες μπαλιές, που φαίνεται ότι είναι πιο επικίνδυνες από τις αδέσποτες σφαίρες σε γάμους, βαφτίσεις και τις πολιτικές δεξιώσεις που ευλογάνε και κονομάνε κάποιοι ρασοφόροι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της  Ομάδας Γονέων.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Ομάδα Γονέων στην Ρόζα Νέρα

«Ζούμε σε μια από της πιο τουριστικές πόλεις της Ελλάδος.

Μια πόλη «φιλόξενη» για χιλιάδες τουρίστες αλλά αφιλόξενη για τους κατοίκους της και τα παιδιά τους…

Στο βωμό του κέρδους και για το θεαθήναι (ποιος θυμάται το χριστουγεννιάτικο δέντρο, «έργο αιχμής» κάποιων χιλιάδων ευρώ…), έχουμε δει τους δημάρχους να φτιάχνουν «πεζόδρομους» και μετά τις φωτογραφίες και τις κορδέλες να γεμίζουν οι πλατείες και οι «πεζόδρομοι» με τραπεζοκαθίσματα άνευ ορίων.

Σπλάντζια, Νταλιάνη, Πλατεία Μητρόπολης είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα όπου δεν χωράει ούτε το παιχνίδι των παιδιών, ούτε το καροτσάκι των μωρών, ούτε τα αμαξίδια για ΑΜΕΑ, σε κάποια σημεία ούτε ο πεζός δεν χωράει να περάσει από τον «πεζόδρομο»…

Τα παιδιά των Χανίων θέλουν να παίξουν αλλά δεν υπάρχει χώρος για παιχνίδι σε μια πόλη που κάποτε δονούταν από ζωή και παιδικές φωνές.

Και ένα ωραίο πρωί η μητρόπολη απαγορεύει το ποδόσφαιρο στα παιδιά στην πλατεία της παλιάς πόλης επειδή μάλλον θεωρούν ότι τους ανήκει από κανέναν βυζαντινό, οθωμανικό ή χουντικό νόμο με την δικαιολογία, ἄκουσον, ἄκουσον, ότι κινδυνεύουν οι πιστοί και οι θαμώνες της παρακείμενης καφετέριας από «αδέσποτες μπαλιές»!

Δεν μας κάνει και πολύ εντύπωση η στάση της εκκλησίας ενάντια στο παιχνίδι των παιδιών. Η μητρόπολη και οι εκκλησιαστικοί αρχόντοι μας έχουν συνηθίσει σε ανάλογες στάσεις «αγάπης προς τον πλησίον» όπως η απαγόρευση του συσσιτίου εν μέσω καραντίνας, η ένοχη σιωπή γύρω από την υπόθεση βιαστών ιερέων ανηλίκου στην Δήμο Πλατάνια, οι ιερές μπίζνες καταπάτησης φυσικού πλούτου και δημόσιας περιουσίας…

Κατά τα άλλα, η μπάλα των πιτσιρικάδων τους πείραξε και οι αδέσποτες μπαλιές, που φαίνεται ότι είναι πιο επικίνδυνες από τις αδέσποτες σφαίρες σε γάμους, βαφτίσεις και τις πολιτικές δεξιώσεις που ευλογάνε και κονομάνε κάποιοι ρασοφόροι.

Εκεί ούτε κουβέντα. Ο ανδρισμός της οπλοκατοχής, ο βιασμός από ιερείς, το γύρισμα της πλάτης στον αδύναμο, το ξεπούλημα του Γουβερνέτου ανήκουν φαίνεται στα «χρηστά ήθη», ενώ η μπάλα των πιτσιρικάδων της παλιάς πόλης είναι μέγα αμάρτημα, πόσο μάλλον αν φάει καμιά σέντρα και κανένας τουρίστας… θα πέσει φωτιά να μας κάψει…

Καθώς τα παιδιά καταστέλλονται και οι τελευταίοι ηλικιωμένοι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης φεύγουν από την ζωή, ο δημόσιος χώρος και η κατοικία έχουν γίνει είδη προς εξαφάνιση σε μια πόλη που η κατοικία είναι είδος πολυτελείας. Καθώς η πόλη γίνεται θεματικό πάρκο, η καθημερινή ζωή χάνεται, όπως και το παιχνίδι των παιδιών.

Και η κερδοφορία περιμένει κάθε σπιθαμή ώστε να αρπάξει ότι μπορεί για το εύκολο χρήμα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει φτηνή εργασία.

Να υπερασπιστούμε το παιχνίδι των παιδιών και τον δημόσιο χώρο απέναντι σε κάθε είδους πολιτικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς «αχόρταγους καρχαρίες».

«Ανταρσία στα Χανιά»

«Μόνο ως προκλητική φάρσα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει της στάση της εκκλησίας, ν’ απαγορεύσει στα παιδιά να παίζουν μπάλα στην πλατεία της μητρόπολης στην οδό Χάληδων, στο πιο κεντρικό δηλαδή σημείο της πόλης. Η συγκεκριμένη στάση γίνεται ακόμη πιο προκλητική όταν ομολογείται ότι η απόφαση αυτή έγινε κατ’ απαίτηση των καταστηματαρχών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην πλατεία και οι οποίοι νοικιάζουν, βεβαίως τον χώρο από την εκκλησία.

Μάθαμε από τι ανακοινώσεις της εκκλησίας ότι τα παιδιά μας αποτελούν δημόσιο κίνδυνο από τον οποίο κινδυνεύουν οι πιστοί που τρώνε …. «αδέσποτες μπαλιές». Φυσικά δεν παραλείπεται να ειπωθεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι. Εμμέσως πλην σαφώς τα παιδιά βαφτίζονται και ως κίνδυνος για τον τουρισμό.

Μετά από αυτά μόνο ως  κακόγουστο αστείο μπορεί ν’ ακουστούν οι ισχυρισμοί ότι «…ο Ιερός Ναός καθιστά σαφές ότι ζήτησε τον περιορισμό του ποδοσφαίρου και όχι των παιδιών.» και ότι «Η Εκκλησία παραμένει πάντα ανοιχτή για όλους ανεξαιρέτως και ειδικά για τα παιδιά.». Με άλλα λόγια τα παιδιά μας είναι «δεκτά» αλλά όχι οι συνήθειές τους, όχι η ανάγκη τους για παιχνίδι, όχι η χαρά τους, όχι οι ανάγκες τους να τρέξουν, να φωνάξουν, να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν. Τα παιδιά, κατά την εκκλησία, γίνονται δεκτά μόνο αν δεν «ενοχλούν» τα παγκάρια της «επιχειρηματικότητας» και τις ιερές μπίζνες.

Οι πλατείες και οι δρόμοι της πόλης ανήκουν ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά μας τους ελάχιστους χώρους που τους έχουν απομείνει για να παίξουν. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εξορίζει τις ανάγκες των παιδιών από μια πόλη που γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενη για χάρη των επιχειρηματιών. Κανένα παιδάκι δεν είναι υποχρεωμένο να ρωτά τους ιδιοκτήτες των καφετεριών και των εστιατορίων αν θα παίξει. Σε μια περίοδο που το δικαίωμα στην άθληση έχει περιοριστεί επιβάλλοντας εισιτήριο ακόμη και στο στάδιο της πόλης, που οι παιδικές χαρές είναι ελάχιστες και ρημάζουν παρατημένες, που οι γειτονιές μας μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, που οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης διώκονται από τα σπίτια τους, που το δικαίωμα στο παιχνίδι περιορίζεται σε επιχειρήσεις – παιδότοπους, που οι αυλές των σχολείων στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν επικίνδυνες και ακατάλληλες, οι παραλίες πλήρως κατειλημμένες από ομπρέλες και ξαπλώστρες, δεν μπορούμε να ανεχτούμε κανέναν να μας κουνά το δάχτυλο για να «μαζέψουμε» τα παιδιά μας. Αυτό που πρέπει να μαζευτεί είναι η ασυδοσία και το θράσος των επιχειρηματιών ρασοφόρων και μη.

Ο Δήμος Χανίων έχει ευθύνη για την εξέλιξη αυτή γιατί με τις πολιτικές του έχει διαμορφώσει το κατάλληλο έδαφος για να φυτρώνουν τέτοιου είδους αυθαίρετες «νουθεσίες». Την ίδια στιγμή που τα τραπεζοκαθίσματα έχουν καταλάβει τον περισσότερο χώρο από ποτέ, ο δήμος Χανίων επικαλείται τον δημόσιο χώρο μόνο και μόνο για να τον διαμορφώσει σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας και των εισπρακτικών μηχανισμών του. Κανείς από όσους υπερασπίζαμε τους δημόσιους χώρους στην πόλη, πριν μερικά χρόνια και απαιτούσαμε να σταματήσει η πλατεία να είναι ένα παράτυπο δημόσιο παρκινγκ, δεν το κάναμε για να διώξουμε τα παιδιά και ν’ ανοίξουμε το δρόμο στην ασυδοσία. Αντίθετα το κάναμε για να μπορούν τα παιδιά να χαίρονται τον χώρο με τους όρους των αναγκών τους. Ο μόνος που μπορεί να καθορίσει τη χρήση του δημόσιου χώρου είναι πλειοψηφία των εργαζόμενων αυτής της πόλης και οι ανάγκες της.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τα παιδιά μας και τις μπάλες τους στην πλατεία της Μητρόπολης την Πέμπτη 16/6 ώρα 7μ.μ.».