Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Σε παροξυσμό ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
Ευθεία επίθεση στον Πατριάρχη Μόσχας κ.Κύριλλο εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Πολίτης" καί ήδη φιλοξενήσαμε στό ιστολόγιο μας.
Αναφερόμενος στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και στο γεγονός ότι σταμάτησε να τον μνημονεύει, μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας, αναγνωρίζοντας στην ουσία το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τόνισε πως «ήταν στην Κύπρο ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, και τον ρώτησα γιατί μας έκοψε το μνημόσυνο ο Πατριάρχης Κύριλλος. Μήπως γίναμε καθολικοί ή προτεστάντες; Μήπως αλλάξαμε θρησκεία; Επειδή μιλάει ελληνικά, τον ρώτησα αν καταλαβαίνει τη λέξη «παροξυσμός». Μου είπε πως αντιλαμβάνεται τον παροξυσμό ως ισχυρή διαφωνία.
Είπα, λοιπόν, του Ιλαρίωνα να μεταφέρει στον Πατριάρχη Κύριλλο ότι πρέπει να εγκαταλείψει τα λάθη και να αρχίσει να μας μνημονεύει. Εμείς τον μνημονεύουμε, του στέλνω επιστολές και απαντάει».
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του υποσχέθηκε ότι θα το μεταφέρει, ωστόσο ο ίδιος αμφιβάλλει.
«Τους έχει πατημένους κάτω ο Κύριλλος. Είναι πολύ εγωιστής και φοβούνται οι Μητροπολίτες να πάνε κοντά του. Εγώ τσακώθηκα πολλές φορές μαζί του, γιατί ήταν λάθος. Εγώ με την Εκκλησία της Ρωσίας αντιλήφθηκα ότι παλιότερα ήταν κάτω από τον κομμουνισμό και δεν μπορούσαν να μιλήσουν, γιατί έκαναν ό,τι τους έλεγε ο γενικός γραμματέας του κόμματος».
Και πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος:
«Νομίζετε πως δεν υπάρχει ο κομμουνισμός. Εκεί που γεννήθηκε, πέθανε ο κομουνισμός, αλλά η νοοτροπία του κομουνιστή μένει. Έχουν τον εθνικισμό τώρα και προβάλλουν τη σλαβική καταγωγή τους. Αλλά και οι Ουκρανοί Σλάβοι είναι, και με την επίθεση που δέχθηκαν μισούν τους Ρώσους. Θα περάσουνε πολλά χρόνια και μερικές γενιές για να συμφιλιωθούν».
Τονίζει ακόμη ότι κατά τον ίδιο, το θέμα της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν ήταν ποτέ εκκλησιαστικό, είναι άκρως πολιτικό και δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία έχει καταλάβει τμήματα της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
«Όπου είχε σύνορα η Ρωσία, επεκτεινόταν. Και η ρωσική Εκκλησία, επί Σοβιετικής Ένωσης, έβαζε παντού μητροπολίτες Ρώσους. Δεν θεωρούν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης Οικουμενικό γιατί βλέπουν το θέμα πληθυσμιακά. Μέχρι τον 17ο αιώνα, όλοι ήταν κάτω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την πρώτη Αυτοκεφαλία την πήρε η Εκκλησία της Ρωσίας. Πίεζε η Ρωσία ως μεγάλη χώρα και η καημένη η Κωνσταντινούπολη ήταν κάτω από την μπότα του αλλόθρησκου».