Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην αδελφότητα «ΠΕΛΕΚΑΝ» στο Κομνήνιο Βεροίας
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην αδελφότητα «ΠΕΛΕΚΑΝ» στο Κομνήνιο Βεροίας.
Στο τέλος, ο Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, τέλεσε μνημόσυνο για τον μακαριστό ιδρυτή της αδελφότητος π. Αμβρόσιο Κυρατζή.
Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ταχείαν και σταθηράν δίδου παραμυθίαν τοις δούλοις σου, Ιησού, εν τω ακηδιάσαι τα πνεύματα ημών».
Την ικεσία του ιερού υμνογράφου του κοντακίου της Πεντηκοστής επαναλάβαμε και εμείς σήμερα, Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε το τρίτο πρόσωπο της Παναγίας Τριάδος, το Πανάγιο Πνεύμα, το οποίο επεφοίτησε κατά τη χθεσινή ημέρα «επί τους αγίους μαθητάς και αποστόλους του Κυρίου». Και στους στίχους αυτούς ο ιερός υμνογράφος μας υπενθυμίζει μία ιδιότητα του αγίου Πνεύματος την οποία συχνά παραβλέπουμε, τονίζοντας περισσότερο τη φωτιστική και σοφιστική του ενέργεια.
Το άγιο Πνεύμα όμως δεν φώτισε μόνο τους μαθητές του Χριστού, ούτε τους προσέθεσε μόνο την κατά Θεόν σοφία, η οποία θα τους καθιστούσε ικανούς να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού σε όλη την κτίση, αλλά και παρηγόρησε τις ψυχές τους που ήταν ταλαιπωρημένες από όλα όσα είχαν αντιμετωπίσει με το Πάθος και τη Σταύρωση του Κυρίου, που ήταν φοβισμένες από την κακία και την εμπάθεια των Φαρισαίων, που ήταν θλιμμένες, γιατί δεν είχαν πλέον κοντά τους τον Διδάσκαλό τους, στον οποίο μπορούσαν να καταφύγουν και να στηριχθούν.
Ο Χριστός με την κάθοδο του αγίου Πνεύματος εξεπλήρωσε την υπόσχεσή του προς τους μαθητές του ότι δεν θα τους εγκαταλείψει και ότι, παρά τις θλίψεις που θα αντιμετωπίσουν στον κόσμο, αυτοί θα έχουν την χαρά του «πεπληρωμένην» μέσα στην ψυχή τους. Θα έχουν πλήρη τη χαρά που δίδει ο Κύριος στους μαθητές του.
Και πως θα την έχουν αυτή τη χαρά; Ποιος θα τους την δίδει; Πως δεν θα αισθάνονται μόνοι και εγκαταλελειμενοι; γεννάται το ερώτημα.
Το έργο αυτό αναλαμβάνει το Πανάγιο Πνεύμα με την κάθοδό του στον κόσμο και την επιφοίτησή του στους μαθητές του Χριστού. Γι᾽ αυτό και το άγιο Πνεύμα ονομάζεται και «Παράκλητος», παρακαλεί, δηλαδή, παρηγορεί τους ανθρώπους που το επικαλούνται, που το δέχονται στην ψυχή τους και αγωνίζονται να το διατηρήσουν μέσα τους. Παρηγορεί και ενισχύει τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις θλίψεις, που απογοητεύονται από τα προβλήματα, που αποθαρρυνονται από τις αποτυχίες, που αισθάνονται πληγωμένοι από «τα πεπυρωμένα βέλη του πονηρού» και αδύναμοι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.
Και δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος, ο οποίος να μην αισθάνεται κάτι από αυτά που ανέφερα, που να μην αισθάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει και να του ελαφρύνει το βάρος που καλείται να σηκώσει είτε στην καθημερινότητα του είτε στον πνευματικό του αγώνα, που να μην αισθάνεται καποιες στιγμές μόνος, εγκαταλελειμενος, απογοητευμένος ή και φοβισμένος από όσα συμβαίνουν γύρω του, ακόμη και αν δεν τον αφορούν άμεσα.
Το ζούμε όλοι, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας, στις οποίες η κρίση, η πανδημία, η αναταραχή που επικρατεί στον κόσμο μας, οι πόλεμοι και «οι ακοές πολέμου», η κατάπτωση των αρχών και των αξιών, τα ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα που εξελίσσονται γύρω μας μας προβληματίζουν και μας απογοητεύουν. Και σε αυτά προστίθενται και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας μας στη ζωή του και τον αποθαρρύνουν και τον θλίβουν.
Όμως δεν θα πρέπει ούτε να θλιβόμεθα ούτε να απογοητευόμεθα, διότι δεν είμεθα μόνοι στον κόσμο, όσο μόνοι και αν νομίζουμε ότι είμεθα. Ο Παράκλητος, το Πανάγιο Πνεύμα, επιφοίτησε στον κόσμο όχι μόνο για τους αποστόλους αλλά και για όλους τους μαθητές του Χριστού, για όλους όσους πιστεύουν σε Αυτόν, για όλους εμάς· για να μας παρηγορεί και να μας ενισχύει, για να μας ενθαρρύνει και να μας ενδυναμώνει, για να δροσίζει τις ταλαιπωρημένες ψυχες μας με την ουράνια αύρα του, για να μας χαροποιεί με την χαρά που μας υποσχέθηκε ο Χριστός, «ην ουδείς αίρει αφ᾽ ημών».
Το Πανάγιο Πνεύμα είναι και ο δικός μας Παράκλητος, αρκεί να επιζητούμε την παρηγορία που προσφέρει. Αρκεί να το παρακαλούμε λέγοντας «ελθέ και σκήνωσον εν ημίν». Αρκεί να μένουμε και εμείς «ομοθυμαδόν επί το αυτο», όπως ζήτησε ο Χριστός από τους μαθητές του, να μένουμε μέσα στην Εκκλησία και ενωμένοι με την υπακοή με την Εκκλησία, ώστε να έχουμε πάντοτε τη χάρη του και την παρηγορία του στις ψυχές μας, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις θλίψεις της παρούσης ζωής, διότι «διά πολλών θλίψεων δεί ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν των ουρανών», αλλά και την απουσία προσφιλών και σεβαστών μας προσώπων, όπως και του μακαριστού πνευματικού πατρός της Αδελφότητος, του π. Αμβροσίου, που αυτές τις ημέρες συμπληρωθηκαν πέντε χρόνια από την κοίμηση του.
Ευχόμεθα ο Θεός να αναπαύει και εκείνον και τις ψυχές όλων των αδελφών, η ευχή του να σας συνοδεύει και το Πανάγιο Πνεύμα να μας ενισχύει και να μας παρηγορεί πάντοτε».