«Αγώνας δρόμου» για την αναστήλωση του ναού της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας στην Κρήτη
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που κατατέθηκε η μελέτη για την αναστήλωση του ναού της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας στο Ηράκλειο Κρήτης, όμως η γραφειοκρατία κρατάει πίσω την εξέλιξη του έργου.
Τα στοιχεία της φύσης και ο χρόνος έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό μίας από τις παλαιότερες εκκλησίες της Κρήτης, με τα πανηγύρια και τις εορτές να γίνονται εδώ και 3 χρόνια στον προαύλιο χώρο.
Η πρόσληψη συντηρητή και αρχαιολόγου έχει προχωρήσει και οδηγούμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών και πλέον στόχος τίθεται η ολοκλήρωση των εργασιών πριν την έναρξη τις χειμερινής περιόδου.
Ο εφημέριος του ναού, π. Νικόλαος Δουλγεράκης, και οι κάτοικοι της περιοχής ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν τουλάχιστον φέτος να πραγματοποιήσουν το πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του ναού, καθώς όπως φαίνεται το εσωτερικό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Η ιστορία του ναού
Η εκκλησία χτίστηκε το 855 σε ένα σημείο προστατευμένο από τους εχθρούς και μη ορατό από τη θάλασσα, μιας και στο παρελθόν η Μονή του Αγίου Προκοπίου που προϋπήρχε στην περιοχή είχε καταστραφεί από τους Άραβες. Σύμφωνα με την παράδοση, πειρατές που βρέθηκαν στην περιοχή, έκλεψαν αντικείμενα αξίας. Οι μοναχοί αμέσως επικαλέστηκαν τη βοήθεια της Παναγίας και ξέσπασε θαλασσοταραχή. Τότε οι πειρατές υποσχέθηκαν πως θα επέστρεφαν τα λάφυρα αρκεί να έβγαιναν ζωντανοί από τη θάλασσα που ήταν έτοιμη να τους «καταπιεί». Έτσι κι έγινε.
Τα νερά γαλήνεψαν και μερικές μέρες μετά οι πειρατές γύρισαν ό,τι είχαν κλέψει πίσω.
Μάλιστα, όχι μόνο προστάτευαν την εκκλησία, αλλά έφεραν οι ίδιοι δώρα στην Παναγία. Ένα από αυτά ήταν το ασημένιο καράβι με την Παναγία στο πηδάλιο που έγραφε «Στην Κυρά των Λιμανιών». Έτσι, όσοι σταματούσαν στην περιοχή συνήθιζαν να λένε ότι εκεί βρισκόταν η «Κεραλιμενιώτισσα».