Μητροπολίτης Βεροίας: Της φιλοξενίας μη επιλανθάνεσθε (ΒΙΝΤΕΟ)
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Της φιλοξενίας μη επιλανθάνεσθε».
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Ο Μητροπολίτης στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Πριν από λίγες ημέρες εορτάσαμε τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και της επιφοιτήσεως του παναγίου Πνεύματος στο υπερώο της Ιερουσαλήμ, στο οποίο ευρίσκοντο οι μαθητές του Κυρίου, κατά την υπόδειξη του Χριστού. Η επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος έγινε με τη σύμπραξη και των άλλων δύο προσώπων της αγίας Τριάδος, καθώς το άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του δευτέρου προσώπου της αγίας Τριάδος, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό και η εορτή της Πεντηκοστής θεωρείται ως εορτή της αγίας Τριάδος.
Επειδή όμως κανείς δεν έχει δει τον Θεό, «Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε», όπως γράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, οι βυζαντινοί αγιογράφοι, θέλοντας να απεικονίσουν την αγία Τριάδα, χρησιμοποιούν ένα συμβολικό τρόπο αποτυπώσεως, χρησιμοποιούν την παράσταση της φιλοξενίας του Αβραάμ. Καθώς, λοιπόν, εορτάσαμε, όπως είπαμε, πριν από λίγες ημέρες την εορτή της Πεντηκοστής, την εορτή της αγίας Τριάδος, είναι, νομίζω, ευκαιρία να μιλήσουμε σήμερα για τη μεγάλη αρετή της φιλοξενίας.
Η ευαίσθητη ελληνική ψυχή, και προ Χριστού ακόμη, καλλιέργησε μέσα της το άνθος της φιλοξενίας και του απέδωσε θεική προέλευση. Η ελληνική παράδοση εμβολιάστηκε αργότερα από τον ευαγγελικό λόγο του Χριστού και των αποστόλων του και εξακολουθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα να είναι η πιο φιλόξενη χώρα στον κόσμο.
Μία φιλοξενία αδιάκριτη και αγόγγυστη είναι θεάρεστη, αλλά και πλουσιοπάροχη. Αβραμιαία κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας. Όταν πιστεύει κανείς ότι ο φιλοξενούμενός του είναι ο ίδιος ο Χριστός, θα λυπηθεί τα αγαθά του; «Όλα για τον ξένο», έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. «Όλα για τον ξένο», θα πρέπει να λένε πολύ περισσότερο οι χριστιανοί, γιατί ο ξένος είναι ο Χριστός και αλίμονο αν τον φιλοξενήσω με φειδώ και στενοχωρούμενος για τα αγαθά που του προσφέρω.
Αλλά φιλοξενία δεν είναι μόνο αυτό, δηλαδή να περιποιηθείς τον οποιονδήποτε στο σπίτι σου, φιλοξενία είναι να προσφέρεις και ό,τι μπορείς στους αναγκεμένους ξένους και αδελφούς. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί στις ημέρες μας. Όλοι αυτοί μας δίνουν μια ευκαιρία να δείξουμε τη φιλόξενη διάθεσή μας, να δείξουμε την αγάπη μας και να διακονήσουμε στα πρόσωπά τους τον ίδιο τον Χριστό.
Ας μην αμελούμε τη φιλοξενία, αλλά ας την προσφέρουμε με προθυμία και αγάπη, γιατί με αυτή την προσφορά μας συγκεντρώνουμε το αντίτιμο, με το οποίο θα αγοράσουμε τον Παράδεισο.