Ροή Ειδήσεων

Γιορτή του Πατέρα: Ένα αγαπημένο πρόσωπο γιορτάζει

Η συμβολή του πατέρα στην ανατροφή και στο μεγάλωμα του παιδιού είναι εξίσου σημαντική με αυτή της μητέρας. 

Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα στις 19 Ιουνίου η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αναδεικνύει τον καίριο ρόλο του στην οικογένεια και το μεγάλωμα των παιδιών.

Παλαιότερα οι ερευνητές στον τομέα της ψυχικής υγείας έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην συμβολή της μητέρας, αφήνοντας στην άκρη την αξία του πατρικού ρόλου και της πατρότητας. 

Πλέον, οι έρευνες έχουν εστιαστεί αρκετά και στην συμβολή του πατέρα και πώς η συμμετοχή του μπορεί να συνδέεται με τον τύπο δεσμού που διαμορφώνει ένα παιδί, την συμπτωματολογία που μπορεί να εκφράσει αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανίσει στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του.

Σύμφωνα με κοινωνιολόγους και σχετικές έρευνες η οικογενειακή ζωή είναι ζωτικής σημασίας για τον αντρικό πληθυσμό καθώς μέσα από αυτή αναπτύσσουν περαιτέρω σημαντικές ικανότητες όπως η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η ενσυναίσθηση, η σύνεση και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη σε πολλούς σημαντικούς τομείς της ζωής (π.χ. εργασία). 

Η συμμετοχή του πατέρα δρα πολυεπίπεδα και στη ζωή των παιδιών καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή μετάβαση προς την συναισθηματική αυτονόμηση, στη δημιουργία σταθερών και υγειών διαπροσωπικών σχέσεων, συνδέεται με την επιτυχία σε πολλούς τομείς (π.χ. σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις), την υπακοή στους κανόνες και την πειθαρχία, την ικανότητα για οριοθέτηση κ.α.

Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά;

Δύο εκδοχές υπάρχουν για τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής του Πατέρα. Και οι δύο εμφανίζουν ως χώρα διεξαγωγής τους την Αμερική. Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Γιορτής του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας στις 5 Ιουλίου 1908.

Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο, κατά την τραγωδία του Μόνονγκα… Mερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. 

Η δεύτερη, έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Ως εμπνεύστρια της Γιορτής του Πατέρα θεωρείται η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ – Ντοντ, θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας.  Προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της αυτής της Γιορτής το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. 

Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν, όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο.

Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. 

Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα. Λόγω της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.