Ροή Ειδήσεων

Δεν συμφωνεί με το “Αχρίδος” για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Έξαλλος ο Σκοπιανός Πρόεδρος


Συνεδρίασε εχθές, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι επιστολές του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου, αναφορικά με το κανονικό καθεστώς της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία αποφασίστηκε ότι το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας καλωσορίζει, με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και πνευματική χαρά, τις αποφάσεις για την άρση του σχίσματος.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας σύμφωνα με ανακοίνωσή της αποφάσισε μετά από ψηφοφορία «να καλωσορίσει την απόφαση για την άρση του σχίσματος και να εισέλθει σε κανονική και ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μένει να εξεταστεί το όνομα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία», τονίζεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Η τελευταία αυτή επισήμανση δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τις όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις μπορεί να έχει η Εκκλησία της Βουλγαρίας σχετικά με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, τις οποίες ωστόσο είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Σχετικά, η Αγία και Ιερά Σύνοδος στό Φανάρι στις αρχές Μαΐου είχε διευκρινίσει ότι αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, το «Αχρίδος» (νοούμενης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικράτειας του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας), αποκλείοντας τον όρο «μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία».

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι πρόκειται για μια συντονισμένη πολιτική μεταξύ του Βουλγαρικού Κράτους και της Βουλγαρικής Εκκλησίας (σ.σ. η βουλγαρική ατζέντα περιλαμβάνει θέματα όπως, η εξάλειψη της πολιτικής του αποβουλγαρισμού, η κλοπή και παραχάραξη της βουλγαρικής ιστορίας, η διατήρηση της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η εξάλειψη της γλώσσας του μίσους και άλλα). 

"Το αίσχος φτάνει. Ποιοί είσαστε εσείς που θα το σκεφτείτε για τήν αναγνώριση καί το όνομα της Εκκλησίας;" αναρωτήθηκε ο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στην TV24 των Σκοπίων.