Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Δαμασκηνού
Εχτές, 8 Ιουνίου 2022, συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την ημέρα (8-6-1977) της εις Κύριον εκδημίας του αειμνήστου Κορίνθιου Μητροπολίτου από Τριφυλλίας και Ολυμπίας Δημητριάδος και ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κυρού Δαμασκηνού (Χατζόπουλου), του οποίου το σκήνωμα αναπαύεται στο Κοιμητήριο της πόλεως Κορίνθου.
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, μαζί με τους Ιερείς π. Ιωάννη Δελημπαλτά, π. Γεράσιμο Λάμπο και τους Διακόνους του π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια μετέβησαν στο Κοιμητήριο και τέλεσαν Νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού.
Η ανηρτημένη επιτύμβιος αυτόγραφος πλάκα επιτυχώς σκιαγραφεί την δράση αλλά και την πίστη του ανδρός:
«Ενθάδε κρύπτει τύμβος φίλης της Κορινθίας πατρώας Δέμας Αρχιερέως Δαμασκηνού Χατζοπούλου Ποιμενάρχου Δημητριάδος, Ανδρός γενομένου καλού καγαθού, υπέρ Πίστεώς τε Χριστού και Πατρίδος Ελλάδος πολλά τλησομένου, εν δεσμοίς και βασάνοις, (παρ᾿ αλλοτρίων και ψευδαδέλφων)
Αθήναι, Κόρινθος, Κυπαρισσία, Βόλος ηυμοίρησαν Αποστολικής διακονίας Αυτού.
Ναζιστικόν στρατόπέδον Νταχάου μαρτυρεί: ‘’Μείνον πιστός άρχι θανάτου και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής» (Αποκ. Β΄, 10).
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος για την συμπλήρωση 45ετίας από τον θάνατο του από Πρωτοσυγκέλλων της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου (1940-1942 κ’ 1944-1945) κυρού Δαμασκηνού και αφού διεξήλθε μετά πολλής προσοχής το νεοεκδοθέν πόνημα του Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού (Καζανάκη), πνευματικού τέκνου του αειμνήστου, υπό τον τίτλο: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ – ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ»,
ως και το βιβλίο του Ιωάννη Γ. Παπαγεωργίου με τον τίτλο: « Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΦΕΥΓΕΙ…»
αποφάσισε και γνωστοποιεί ότι το εγκόλπιο Ημερολόγιο του έτους 2023 της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου θα είναι αφιερωμένο στον αοίδιμο Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό (Χατζόπουλο) για την άφθονο καρποφορία του στο έργο του Ευαγγελίου, για την πλούσια σε ηρωισμό και αυτοθυσία δράση του στο Αλβανικό Μέτωπο (1940-1941), για τις παντοειδείς ταλαιπωρίες του κατά την τριετή αιχμαλωσία του (1942-1945) στην Ιταλία και στην συνέχεια στην Γερμανία (Στρατόπεδο Νταχάου με τον αριθμό 57754), για την εκ της πόλεως Κορίνθου καταγωγή του και για την ευεργετική προσφορά του στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου, σεβασμού και ευγνωμοσύνης ένεκα.