Ροή Ειδήσεων

Κιέβου Ονούφριος: «Ο πόλεμος κατέστρεψε πάνω από 80 ναούς. Σκοτώθηκαν ιερείς και λαϊκοί»

Στις 27 Μαΐου 2022, πριν από την έναρξη της συνάντησης επισκόπων, κληρικών, μοναχών και λαϊκών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό, αναφέρει το Ενημερωτικό Κέντρο την UOC.

«Στις 27 Μαΐου 1992, ακριβώς πριν από 30 χρόνια, έλαβε χώρα ένα ιστορικό γεγονός για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην πόλη του Χάρκοβο συγκλήθηκε Συμβούλιο Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά το οποίο οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθόρισαν την περαιτέρω ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας μας. Τα τελευταία 30 χρόνια της εκκλησιαστικής ζωής έχουν δείξει την ορθότητα και τη σκοπιμότητα αυτών των συγκεκριμένων ψηφισμάτων. Σε εκείνη τη δύσκολη δεκαετία του 1990 για την Ουκρανία, το Συμβούλιο μπόρεσε όχι μόνο να διατηρήσει την ενότητα της Εκκλησίας μας, αλλά και να την προστατεύσει από τις δυνάμεις που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον θεσμό της Εκκλησίας για τους δικούς τους σκοπούς», είπε ο Προκαθήμενος.

Παραδέχτηκε ότι σήμερα η Ουκρανία περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Για περισσότερους από τρεις μήνες, ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται, οι εχθροπραξίες έχουν ήδη στοιχίσει χιλιάδες ζωές Ουκρανών, σπίτια έχουν καταστραφεί, οικογένειες έχουν μείνει ορφανές, αθώοι άνθρωποι υποφέρουν.

«Είναι αδύνατο να περιγράψουμε όλες τις συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου, όπως είναι αδύνατο να βρούμε λέξεις για να μεταφέρουμε όλο τον πόνο εκατομμυρίων Ουκρανών. Να μην χάσουμε την ανθρωπιά και την εικόνα του Θεού όταν το κακό έχει γεμίσει τις καρδιές, να μην αμφιταλαντευόμαστε στην πίστη στον Θεό – αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα καθήκοντα αντιμετωπίζει ο καθένας μας σήμερα.

Από την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους μας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε αυτή τη στρατιωτική επίθεση και ζήτησε να σταματήσει η αιματοχυσία. Η φωνή της Εκκλησίας μας, δυστυχώς, δέν εισακούστηκε. 

14 από τις 53 επισκοπές της Εκκλησίας μας πλήττονται ιδιαίτερα από τις εχθροπραξίες, πάνω από 80 ναούς έχουν καταστραφεί, κληρικοί, μοναχοί και πιστοί της Εκκλησίας μας έχουν σκοτωθεί. 

Εκτός από την έντονη προσευχή για ειρήνη στην Ουκρανία, ναοί και ιερά μοναστήρια μετατράπηκαν σε καταφύγια από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η Εκκλησία συμμετείχε όχι μόνο στην υπεράσπιση της Πατρίδας, αλλά και στην ολόπλευρη βοήθεια προς το στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας, τα νοσοκομεία, τους πολίτες, τους πρόσφυγες και όλους όσους έχουν ανάγκη», τόνισε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Ωστόσο, πρόσθεσε, παρά την τόσο ρεαλιστική συμμετοχή της Εκκλησίας στην υπέρβαση του πολέμου, η θρησκευτική εχθρότητα προς την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αυξηθεί τεχνητά στην κοινωνία.

«Εκπρόσωποι άλλων ομολογιών, μεμονωμένοι βουλευτές και δημόσιοι υπάλληλοι, με κατάχρηση της εξουσίας και της υπηρεσιακής τους θέση, διατυπώνουν παράνομες και αβάσιμες κατηγορίες κατά της Εκκλησίας μας. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είναι αληθινές. Ωστόσο, τέτοιες προκατειλημμένες δηλώσεις – βασισμένες σε συναισθήματα, όχι σε επιχειρήματα – χρησιμεύουν ως βάση για πολιτικά συνθήματα σχετικά με την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», είπε ο Μακαριώτατος.

Ο Προκαθήμενος είπε ότι οι τοπικές αρχές έχουν ήδη λάβει περισσότερες από 20 παράνομες αποφάσεις για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των τοπικών θρησκευτικών κοινοτήτων της UOC. 

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφηκαν περισσότερες από 40 καταλήψεις ναών από επιδρομείς, περισσότερες από 15 περιπτώσεις αντιπαραθέσεων και σφράγισης εκκλησιών..

«Η ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας είναι η διαδρομή του σταυρού του Σωτήρος ημών Χριστού. Και στο παρελθόν, οι κληρικοί και οι πιστοί έγιναν τεχνητά εχθροί του κράτους και στην Εκκλησία αποδίδονταν διάφορες δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με αυτήν. Ωστόσο, οι άνθρωποι που πολέμησαν κατά της Εκκλησίας έχουν περάσει από καιρό στη λήθη, αλλά η Εκκλησία του Χριστού άντεξε και συνεχίζει να επιτελεί τη σωτήρια αποστολή της, γιατί η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού. Πιστεύουμε ότι ακόμη και στις σύγχρονες συνθήκες η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και όλο το ουκρανικό μας κράτος, θα σταθεί όρθια και θα νικήσει», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.