Η επιβεβαίωση του status quo στην Ιερουσαλήμ το σημείο της συνάντησης του βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη με τους εκκλησιαστικούς ηγέτες
(RNS) — Είναι ασυνήθιστο για έναν παγκόσμιο μουσουλμάνο ηγέτη που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητά να συναντηθεί με τοπικούς χριστιανούς ηγέτες. Αλλά ο βασιλιάς Αμπντουλάχ Β' της Ιορδανίας έχει τις ευθύνες του: Ο Χασεμιτικός βασιλιάς, του οποίου η γενεαλογία ανάγεται στον Προφήτη Μωάμεθ, είναι επίσης ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, μέσω ενός θρησκευτικού καταπιστεύματος που είναι γνωστό ως Συμβούλιο Βακφ.
Τη Δευτέρα (9 Μαΐου) στη Νέα Υόρκη, ο βασιλιάς συναντήθηκε με μια ομάδα που εκπροσωπούσε Αμερικανούς Καθολικούς και πολλά κύρια και αφροαμερικανικά προτεσταντικά δόγματα, καθώς και με Αρμένιους και Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, για να συζητήσουν μια σειρά ζητημάτων - - από τη φορολογία μέχρι την ανακαίνιση του τάφου του Χριστού και το παρεκκλήσι της Αναλήψεως στο Όρος των Ελαιών. Συναντήθηκε επίσης με συνεργάτες ορισμένων ευαγγελικών χριστιανικών ομάδων που αναζητούσαν πλήρη αναγνώριση στην Ιορδανία.
Αλλά η συνάντηση με τους χριστιανούς ηγέτες είχε κυρίως στόχο να ανοίξει το δρόμο για κρίσιμες συζητήσεις στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την αύξηση της έντασης στο Al-Haram Al-Sharif, που είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ και περιλαμβάνει το Τζαμί Al-Aqsa.
Το συγκρότημα τεμένους των 35 στρεμμάτων, γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, αποτελεί μερικά από τα πιο αμφισβητούμενα ακίνητα στον κόσμο. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και επίσκεψης διέπονται από μια επιταγή αιώνων γνωστή ως Συμφωνία Status Quo.
Τα τελευταία χρόνια, οι ριζοσπάστες Εβραίοι εθνικιστές απαιτούν το δικαίωμα των Εβραίων να προσεύχονται ομαδικά στον χώρο του τζαμιού, κατά παράβαση τόσο της Συμφωνίας Status Quo όσο και της υπόσχεσης του τότε πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου του 2014 να σεβαστεί τις παραμέτρους της.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι προσηλωμένοι στη συμφωνία, αλλά από τον Οκτώβριο του 2000, όταν απομάκρυναν τη φρουρά των Waqf από την πύλη Moghrabi του τζαμιού, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν σε όποιον επιλέξουν να εισέλθει. Ομάδες Εβραίων έχουν γίνει ολοένα και πιο τολμηρές σχετικά όχι μόνο με την προσευχή αλλά και την πραγματοποίηση τελετών στην πλατεία έξω από το τζαμί.
Η επιβεβαίωση του status quo στην Ιερουσαλήμ θα απαιτήσει σκληρή διπλωματία και πολλή καλή θέληση. Αυτό το τελευταίο φαινόταν να ήταν το σημείο της συνάντησης του βασιλιά στη Νέα Υόρκη με τους εκκλησιαστικούς ηγέτες.
Ο Kyle Cristofalo, ανώτερος διευθυντής υπεράσπισης και κυβερνητικών σχέσεων για τις Εκκλησίες για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή , ο οποίος βοήθησε στη συγκέντρωση, είπε ότι οι χριστιανοί εκπρόσωποι ήταν βαθιά θλιμμένοι από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του status quo και επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις των αντίστοιχων κοινοτήτων τους να εργαστούν για αρμονία και δικαιοσύνη για όλους όσους ζουν στους Αγίους Τόπους.
«Οι καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας εναντίον χριστιανών και μουσουλμάνων στους Αγίους Τόπους πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Cristafalo. «Το ίδιο πρέπει και η κατοχή. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Αυτού Μεγαλειότητα στην υπηρεσία ενός μέλλοντος στο οποίο όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί θα μπορούν να ανθίσουν».
Σε δήλωσή του, ο αιδεσιμότατος Α. Ρόι Μέντλεϋ, ομότιμος γενικός γραμματέας των Αμερικανικών Βαπτιστικών Εκκλησιών των ΗΠΑ, είπε ότι «εξέφρασε εκ μέρους των Βαπτιστών την απογοήτευσή μας όταν η θρησκεία οπλίζεται για να ταπεινώνει, να διχάζει και να καταστρέφει».
Όμως η δύσκολη διπλωματία παραμένει. Το Ισραήλ τελικά συμφώνησε με τα επανειλημμένα αιτήματα της Ιορδανίας να μιλήσει για τη χρήση της πλατείας Al-Aqsa. Όταν ο βασιλιάς Αμπντουλάχ επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την Παρασκευή και κατά την επερχόμενη επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, οι εμπλεκόμενες δυνάμεις θα πρέπει να επεξεργαστούν μια φόρμουλα που θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων και των χριστιανών στους ιερούς τους τόπους, ενώ θα τους κρατά ανοιχτούς για καλοπροαίρετους επισκέπτες. .
(Ο Daoud Kuttab είναι χριστιανός Παλαιστίνιος από την Ιερουσαλήμ. Είναι πρώην καθηγητής Δημοσιογραφίας Ferris στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ακολουθήστε τον στο Twitter@daoudkuttab. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το σχόλιο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αυτές της Religion News Service.)