“Μεταστροφή” του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις σχέσεις με τις υπόλοιπες Εκκλησίες;
Μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει το τελευταίο διάστημα, η στάση που κρατά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις σχέσεις με τις υπόλοιπες Εκκλησίες.
Αυτό συμπεραίνει η κυρία Έφη Ευθυμίου στήν ιστοσελίδα orthodoxtimes.gr , υπό τόν τίτλο: Ο “διάδοχος” Βολοκολάμσκ κρατά αποστάσεις από τον Μόσχας Κύριλλο, γράφοντας τα κάτωθι..
Ακολούθησε η προσυνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) και το κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, και στο οποίο γινόταν λόγος για ομόφωνη καταδίκη του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ήταν παρών στην προσυνέλευση, ως επικεφαλής της αποστολής της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως ήταν και παρών στις συζητήσεις που οδήγησαν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο εκδόθηκε με ομόφωνη -επομένως και δική του- συναίνεση.
Χθές, έγιναν γνωστές μέσω της ιστοσελίδας του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ για τις σχέσεις με τις “Ορθόδοξες Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Κύπρου και Ελλάδος”, οι οποίες αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχουν “περιπλακεί” μετά την αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους θεωρούμε εχθρούς», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».
Ο Ιλαρίωνας έκανε ακόμη λόγο για “προσωρινές δυσκολίες” στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τις οποίες θα υπερκεράσει “οπωσδήποτε”, καθώς και ότι “θα βρεθεί κάποια πανορθόδοξη ή διορθόδοξη λύση, η οποία θα επιτρέψει τη θεραπεία των τραυμάτων, που προκλήθηκαν στο σώμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και θα αποκαταστήσει την πλήρη κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών”.
Την ώρα που ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνεχίζει στη λογική ταύτισης με την πολιτική του Κρεμλίνου, δικαιολογώντας και στηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, φαίνεται ότι προσπαθεί να διαφοροποιηθεί.
Για πολύ καιρό μετά την εισβολή δεν είχε κάνει καμία δήλωση για το θέμα του πολέμου.
Η “μεταστροφή” αυτή εντοπίζεται κυρίως στο διάστημα μετά την Προσυνέλευση του WCC.