Ροή Ειδήσεων

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ - Τα ελαττώματά μας (στό Φανάρι) είναι σύκα και δεν βροντούν, των άλλων (στά Ιεροσόλυμα) είναι καρύδια και τρίζουν

Έχουμε γράψει πολλά αλλά το σίγουρο είναι πώς δέν έχουμε εξαντλήσει ολόκληρο το παρασκήνιο γύρω από τήν αλλαξοπατριαρχεία (καί όχι μόνο) στά Ιεροσόλυμα!

17 χρόνια πέρασαν από τήν αποπομπή Ειρηναίου χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο εμπλοκής του και ενεργής συμμετοχής του σε όσα ψευδώς και συκοφαντικά εκτόξευσαν εναντίον του μερίδα ιερωμένων καί παντός παραεκκλησιαστικοί κύκλοι εντός καί εκτός ελληνικών συνόρων γιά μακροχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων καί φυγάδευση  σημαντικών χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, σε σημείο αφενός να θιγεί η υπόληψη του, το κυριότερο όμως να κλονιστεί αργότερα η υγεία του, όχι όμως καί να φτάσει να πεθάνει, που καί αυτό παρολίγο θα συνέβαινε, εάν είχε παραμείνει στούς αγίους τόπους, που κάθε άλλο μπορεί κάποιος να τούς αποκαλέσει έτσι όταν έχει να κάνει με όσα σποραδικά είδαμε καί διαβάσαμε αυτά τα χρόνια.

Είναι γνωστό τοις πάσι που εντρυφούν στήν εκκλησιαστική ενημέρωση ότι στίς 23 καί 24 Μαίου 2005 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος μετέβη στό Φανάρι κληθείς να ακούσει αλλά κυρίως να ερμηνεύσει τα αίτια της κρίσης που σοβούσε εκείνο το χρονικό διάστημα χάρις εν αρχή στίς τηλεοπτικές δίκες των Αθηνών (οι Συνοδικοί των Ιεροσολύμων τίς είχαν καταδικάσει με υπογραφές τους στίς 18 Φεβρουαρίου 2005, ημέρα εκλογής του ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΊΤΗ Θεοφίλου σέ Αρχιεπίσκοπο Θαβωρίου).

Ο Μακαριώτατος κ. Ειρηναίος από την πρώτη στιγμή εισπήδησης της τριμελής επιτροπής στά Ιεροσόλυμα υπό τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα Καρρά, γνώριζε ότι στήν περίπτωση του το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καταργούσε το αυτοδιοίκητο των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το είχε ζήσει καί διαπιστώσει άλλωστε καί στήν περίπτωση του κυρού Πατριάρχη Βουλγαρίας..

Άς μήν ξεφύγουμε με άλλα όμως που δέν είναι της παρούσης καί να καταγράψουμε πώς στήν ομιλία του Πατριάρχη Ειρηναίου ενώπιον των Προκαθημένων καί των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών δέν εξέθεσε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος διακατείχετο (καί μάλλον ακόμη) από τη ρήση του θυμόσοφου λαού, τα ελαττώματά μας (στό Φανάρι) είναι σύκα και δεν βροντούν, των άλλων (στά Ιεροσόλυμα) είναι καρύδια και τρίζουν.

Παρά λοιπόν τίς εισηγήσεις ο Μακαριώτατος αρνήθηκε στούς συμβούλους του τότε να εκθέσει τόν Βαρθολομαίο. 

Σήμερα αποκαλύπτουμε μία εξ ΄  αυτών πώς ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε ενημέρωση ότι στίς 31.07.2001 , η εταιρία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. Κτηματική-Τεχνική-Υπηρεσιών καί Αντιπροσωπειών Εταιρία, συνήψε με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καί τήν Ιερά Μονή Βλατάδων ιδιωτικό συμφωνητικό με αντικείμενο τήν παραχώρηση της χρήσης καί εκμετάλευσης ακινήτου έκτασης 250 περίπου στρεμμάτων στήν περιοχή του Δήμου Πυλαίας γιά τήν κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου καί κέντρου αναψυχής (το Mediterranean Cosmos) .

Στή θέση της αρχικής αναδόχου εταιρίας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. Κτηματική-Τεχνική-Υπηρεσιών καί Αντιπροσωπειών Εταιρία υπεισήλθε με το από 28.12.2001 ιδιωτικό συμφωνητικό η LAMDA ΠΥΛΑΙΑΣ Ανώνυμη Εταιρία καί Αξιοποίησης Ακινήτων, Παροχής Υπηρεσιών, Εμπορίας καί Αντιπροσωπειών , με τη νύν επωνυμία ΠΥΛΑΙΑ Ανώνυμη Εταιρία καί Αξιοποίησης Ακινήτων, Παροχής Υπηρεσιών, Εμπορίας καί Αντιπροσωπειών (εφεξής ΠΥΛΑΙΑ Α.Ε.) .

Η διάρκεια της μίσθωσης του Mediterranean Cosmos ορίστηκε σε τριάντα (30) έτη, αρχής γενομένης από το 2005, οπότε άρχισε να λειτουργεί το εμπορικό κέντρο, με δυνατότητα παράτασης , ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, δύο (2) χρόνια πρίν από τη λήξη της διάρκειας μίσθωσης (2035).

Το μίσθωμα συμφωνήθηκε να αποτελείται από (α) ένα εφάπαξ ποσό καταβλητέο τμηματικά μέχρι τήν αποπεράτωση της κατασκευής του εμπορικού κέντρου, (β) το κύριο ετήσιο μίσθωμα αναπροσαρμοζόμενο κατ΄έτος καί καταβλητέο σε ισόποσες τριμηνιαίες  δόσεις, καί (γ) το πρόσθετο ετήσιο μίσθωμα ανερχόμενο σε ποσοστό επί των συνολικών ετησίων ακαθαρίστων εσόδων της ΠΥΛΑΙΑ Α.Ε. ή καί των υποκαταστάτων της από εισπράξεις υπομισθωμάτων καί μόνον από τούς τελικούς μισθωτές που προκύπτουν από τήν εκμετάλευση του μισθίου.

Στίς 19.12.2005 ,οι ανωτέρω συμβαλλόμενοι συμφώνησαν ένα επιπλέον επιπρόσθετο ετήσιο μίσθωμα.

Γιά τήν ιστορία , αρχές του 2018 η Lamda Development S.A. ανακοίνωσε οτι η θυγατρική της Πυλαία A.E., προχώρησε σε συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos (το Κέντρο), για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης της ως άνω έκτασης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065.

H θετική επίπτωση της ως άνω συμφωνίας στην αξία του Κέντρου ύστερα από αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή επρόκειτο να συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018...