ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - Η επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Μονής Σισσίων
Σημαντικό θρησκευτικό γεγονός, εφέτος, η εικόνα της Παναγίας, μετά την δύσκολη διετία της πανδημίας, έφτασε στην βάση της με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, συνοδεία της ΕΟΔ Εικοσιμίας, της Φιλαρμονικής Λειβαθούς «Χαρίλαος Χωραφάς» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γρηγόρη Βαγγελάτου, αλλά και για πρώτη φορά του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αργοστολίου.
Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας των Σισίων από το Κάστρο Αγίου Γεωργίου προς την έδρα της, τη Μονή.
Στην Ιερά Μονή Σισσίων τελέστηκε όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημητρίου, στην οποία συμμετείχε πλήθος ιερέων και πιστών.
Την επιστροφή της Παναγίας λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, η αντιδήμαρχος Λειβαθούς Κρυσταλλία Μιχαλάτου, ο αντιδήμαρχος Ελειού Πρόννων Νίκος Κουρκουμέλης, ο δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου Γιάννης Λυκούδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βλαχάτων Σπύρος Μιχαλάτος.
Ακολούθησε γεύμα στους πολύ όμορφους χώρους που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην Ιερά Μονή, που την έχουν αναβαθμίσει ολοκληρωτικά!
Σημειωτέον η κτίση της ανάγεται στον 13ο αιώνα, όταν, σύμφωνα με την παράδοση ο Φραγκίσκος της Ασσίζης συνέστησε Μονή επ' ονόματι της Παναγίας και την αφιέρωσε στη Λατινική Επισκοπή της Κεφαλονιάς.
Στην περίοδο του Μεσαίωνα κατόρθωσε να εισέλθει στη Μονή και το Ορθόδοξο στοιχείο με αποτέλεσμα στους επόμενους αιώνες να ακμάσει στη Μονή και ο ορθόδοξος και ο ρωμαιοκαθολικός μοναχισμός και να επιβιώσουν, όχι πάντα, ειρηνικά.
Οι ορθόδοξοι κατάφεραν να αποκτήσουν την κυριαρχία της Μονής, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σημαντικό ανδρικό κοινόβιο, που στελέχωσε την Εκκλησία της Κεφαλονιάς με εξαίρετους κληρικούς.
Η ονομασία "Σίσσια" κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί παραφθορά της λέξεως Ασσίζη.
Η εφέστια εικόνα της Μονής ονομάζεται "Παναγία των Σισσίων" και είναι έργο του 15ου αιώνα.
Οι αξιόλογες φορητές εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κρητοεπτανησίου καλλιτέχνη Στέφανου Τζαγκαρόλα, ιερέως, (17ος αιώνας) και φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής του Αγίου Ανδρέου.
Ανάμεσά τους δεσπόζουσα θέση κατέχει η Παναγία του Ακάθιστου Ύμνου.
Η κεντρική παράσταση της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας (αναγεννησιακό το πρωτότυπό της) περιβάλλεται από 24 μικρότερες πολυπρόσωπες παραστάσεις με θέματα παρμένα από τους 24 οίκους των χαιρετισμών της Παναγίας.
Η Μονή πανηγυρίζει:
το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (επιστροφή με λιτανεία της εικόνος από την Ευαγγελίστρια του Κάστρου στην οποία βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά. Μετά το πέρας της λειτουργίας παρατίθεται πλούσια τράπεζα, που ετοιμάζουν οι πατέρες προς τιμήν της Θεομήτορος και του ευσεβούς λαού) του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου 13/11 και 27/1 του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου 14/7.
Πολύ συχνά τελούνται κατανυκτικές αγρυπνίες.
Και του Χρόνου!
πηγή, Γιώργος Χαλαβαζής & ίντερνετ