Ροή Ειδήσεων

Η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Μόσχας


Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών κατέληξε σε συμφωνία σήμερα το πρωί για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, έγραψε στο Twitter ότι υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, η οποία καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών από τη Ρωσία, «κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. ".

Το νέο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει την Alina Kabaeva, πρώην Ολυμπιονίκη που ήταν «στενά συνδεδεμένη» με τον Πούτιν, καθώς και τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου και του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο.

Η επιβολή  κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας είχε ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου μέτρων  για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, «ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», υπογραμμίστηκε σε έγγραφο της Επιτροπής που διέρρευσε στον Τύπο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος αύξησε τα κηρύγματά του για την υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε αυτά, κάνει λόγο για αγώνα ενάντια στις «δυνάμεις του κακού» που αντιτίθενται στην ιστορική «ενότητα» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ  «ευλογούν» τα όπλα για τη νίκη των ρωσικών δυνάμεων επί της Ουκρανίας .

Υποσημειώνεται ότι η μόνη άλλη προσωπικότητα που έτυχε τέτοιας μεταχείρισης από τις δυτικές δυνάμεις στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν. 

Αφού οι ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone τον Ιούνιο του 2019, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στον Ιρανό ηγέτη, απαγορεύοντας το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Επίσης πρόσφατα, σύμφωνα με τους New York Times, η απειλή των κυρώσεων κατά του Πατριάρχη Κύριλλου έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της ολοένα και πιο κατακερματισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας.