Θρησκευτικός τουρισμός: Οι 3 βασικοί άξονες προώθησης στην Κρήτη
Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί μια παγκόσμια τάση που αφορά περίπου 300 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.
Το ενδιαφέρον των τουριστών να επισκεφτούν θρησκευτικά μνημεία στους τόπους προορισμού τους, είτε είναι ομόδοξοι είτε ετερόδοξοι, οδηγεί την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να εντάξουν στο τουριστικό τους προϊόν και το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού.
Στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να προωθήσουν τον θρησκευτικό τουρισμό.
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ο ΕΟΤ έχει αναλάβει εδώ και αρκετό καιρό το κομμάτι της προβολής στο εξωτερικό της πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν είναι μόνο χριστιανική αλλά και άλλων δογμάτων.
Σε επίπεδο Κρήτης, τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, είναι όπως είπε, τα εξής τρία:
Το branding των θρησκευτικών μνημείων που έχει το νησί
Η διατήρηση των μνημείων σε πολύ καλή κατάσταση και
Η ανάπτυξη συνεργασιών με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό για την προβολή των μνημείων αυτών.
Είναι πάρα πολλά τα θρησκευτικά μνημεία στην Κρήτη που μπορούν να αποτελέσουν τουριστικούς πόλους και μέρος μιας τουριστικής εμπειρίας που θα συνδέει θρησκευτικά, αρχαιολογικά και φυσικά αξιοθέατα του τόπου.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης, υπάρχουν κορυφαία μνημεία στην Κρήτη, αναφέροντας ενδεικτικά τη Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, τις Μονές Αγίας Τριάδας και Γωνιάς στα Χανιά, τις Μονές Αγκαράθου και Παναγιάς Κεράς στο Ηράκλειο και τη Μονή Τοπλού στο Λασίθι. Υπάρχουν όμως, όπως είπε και μνημεία ίσως μικρότερης σημασίας για εμάς αλλά σημαντικά για τους επισκέπτες για τους οποίους ενδιαφέρον έχει και το τελευταίο τοιχογραφημένο ξωκλήσι.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια με τη "χαρτογράφηση" όλων των θρησκευτικών μνημείων του νησιού στο site orthodoxcrete.com το οποίο περιλαμβάνει για κάθε μνημείο πληροφορίες, περιγραφές, χάρτες και σήμανση.
Ο προεδρεύων του συνεδρίου και ανταποκριτής του περιοδικού Economist, Bruce Clark, τόνισε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ενσωματωθεί στο γενικότερο τουριστικό προϊόν τόσο της Κρήτης όσο και της Ελλάδας. Λίγοι έρχονται μόνο για θρησκευτικούς λόγους στην Κρήτη αλλά σχεδόν όλοι έχουν την επιθυμία να επισκεφθούν ένα μοναστήρι, έναν ιερό τόπο.