Ροή Ειδήσεων

17 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΠΤΥΧΑ (ανανεώθηκε)

 

Ο κ. Ειρηναίος ήταν μεταξύ των πέντε υποψηφίων που είχε αποκλείσει αρχικά η κυβέρνηση του Ισραήλ

O μητροπολίτης Ιεραπόλεως Ειρηναίος, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ανεδείχθη ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών κατά τήν εκλογή υποψηφίων η οποία έγινε στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας 13 Αυγούστου 2001, στο Ναό της Αναστάσεως.

Ο νέος Πατριάρχης εξελέγη σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, καί ύστερα από πολύ έντονο παρασκήνιο, με οκτώ ψήφους, έναντι πέντε ψήφων του σεβ. μητροπολίτου Πέτρας (καί Τοποτηρητού) Κορνηλίου και τεσσάρων ψήφων του σεβ. μητροπολίτη Βόστρων (και αρχιγραμματέα της τότε Ιεράς Συνόδου) Τιμοθέου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τότε της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μετά την εκλογή του ευχαρίστησε τους συνοδικούς ιεράρχες και τα λοιπά μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας, που συγκρότησαν το Γενικό Συμβούλιο και απηύθυνε στον ελληνικό λαό το ακόλουθο συγκλονιστικό μήνυμα:

«Ανερχόμεθα εις τον Θρόνον του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, εις τον Θρόνον της Παμμήτορος Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, την οποία καθηγίασεν διά του αίματός του ο Αρχηγός της Πίστεώς μας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, συναισθανόμενοι τας ευθύνας και τας υποχρεώσεις ημών έναντι του ποιμνίου εις την δοκιμαζόμενην σήμερον Μέσην Ανατολή, καθώς και των αδελφών ημών Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, των αγαπώντων και τιμώντων τα Πανσεβάσμια Προσκυνήματα τα ευρισκόμενα εις την Αγίαν Γην.

»Προσευχόμεθα εν τη ώρα ταύτη, υπέρ της Ειρήνης εις την πολύπαθον περιοχήν μας. Διαβεβαιούμεν ότι άπασα η Αγιοταφική Αδελφότης θα συνεχίσει να φυλάττει τας Θερμοπύλας της Πίστεως και τα απαράγραπτα δικαιώματα του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας. Απευθυνόμεθα εις τους όπου Γης Ορθοδόξους Χριστιανούς την ευλογίαν ημών, και ιδιαιτέρως προς τον ευσεβή και φιλόχριστον Ελληνικόν Λαόν».

Το βιογραφικό του Πατριάρχη

Ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίος (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης), γεννήθηκε στη Σάμο, το 1939, μετέβη στα Ιεροσόλυμα το 1953 και απεφοίτησε της Πατριαρχικής Σχολής το 1963. Έγινε μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος το 1959. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1965 και αρχιμανδρίτης το 1966.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Μέγας Αρχιδιάκονος του Θρόνου, Παρασκευοφύλαξ, Τελετάρχης των Πατριαρχείων, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νέα Σιών» και πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Πρωτοδίκου Δικαστηρίου. Από το έτος 1979 μέχρι σήμερα υπηρέτησε ως Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα και το 1981 διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτεύσεως του Περιοδικού «Νέα Σιών».

Το Μάρτιο του 1981, εξελέγη και χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως και το 1994 έγινε μητροπολίτης. 

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, φρόντισε για την οργάνωση, την ανασυγκρότηση και ανάδειξη των ιερών μετοχίων, συνεργάστηκε με αποτελεσματικό τρόπο με τις ελληνικές διοικητικές και εκκλησιαστικές αρχές για την προώθηση και επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στο έργο της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Ευχές για επιτυχία στη νέα του αποστολή απηύθυνε τότε προς τον νέο τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο (κυρός πλέον)  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος χαρακτηρίζοντας τον «άνδρα ιεροπρεπή, πατέρα σεμνό και φύλακα και τηρητή πιστό των πατρώων» για να προσθέσει ότι διακρίνεται «για την αγάπη και την καλοσύνη του, για την προσήλωσή του στα θέσμια του Πατριαρχείου και για τη φροντίδα του να αποκτήσει και πάλι το Πατριαρχείο μας στα Ιεροσόλυμα την παλιά του αίγλη».

Λόγω έωλων κατηγοριών περί κακής όμως διαχείρισης, μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας (αντιφρονούντες) αποκήρυξε τόν Ειρηναίο στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνείται μέχρι σήμερα τίς κατηγορίες καί να παραιτηθεί. 

Στις 24 Μαΐου 2005 συγκλήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία χωρίς δίκη διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε το θρόνο σε χηρεία με την ανήκουστη δικαιολογία «ακόμη και αν είναι αθώος για όλα όσα τον κατηγορούσαν, δεν μπορούσε να προσφέρει πλέον καμία υπηρεσία στην Εκκλησία, πλην της παραιτήσεώς του για το καλό της Oρθοδοξίας» !!

Το Φανάρι αναγνώρισε τριμελή επιτροπή από μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας για να διοικήσει το Πατριαρχείο μέχρι την ψευτο-εκλογή νέου Πατριάρχη.

Ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος ορίστηκε από τούς φατριαστές του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκ νέου Τοποτηρητής μέχρι τίς εκλογές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 22 Αυγούστου 2005 με τήν αντικανονική -εκκλησιαστικά- εκλογή του επισκόπου Θαβωρίου, της μοναδικής χειροτονίας σε αρχιερέα, από τόν Μακαριώτατο κ. Ειρηναίο.

Καθώς ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη), οι αντιφρονούντες συνελθόντες ως νόμιμη Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών.

Πώς όμως δύναται ο Στρατηγός να παύεται από τούς στρατιώτες του;

Κατόπιν αυτών των εκκλησιαστικών ραδιουργιών  (έως τις 25 Ιουλίου 2019) εθεωρείτο καί αποκαλείτο από την υπόλοιπη Ορθόδοξη Εκκλησία «μοναχός Ειρηναίος»!!!

Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.

Από τις 16 Φεβρουαρίου 2008 ο κ. Ειρηναίος παρέμεινε έγκλειστος στην μοναστική κατοικία του εντός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων καθώς σύμφωνα με όσα εξιστορεί σε δικόγραφα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ο αντικαταστάτης του (Θεόφιλος) φέρεται με εντολή δεν επέτρεπε ούτε την έξοδο του αλλά ούτε και τήν είσοδο επισκεπτών. 

Υποημειώνεται ότι η εκδίκαση καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στό πρόσωπο του Πατριάρχη Ειρηναίου δέν έχει ακόμη φτάσει στίς αίθουσες της Ευελπίδων παρότι έχει προσφύγει στά ελληνικά δικαστήρια γιά όσα υπέφερε.

Γιά να χρυσώσουν το χάπι των πάνδεινων γεγονότων σε βάρος του που μπορεί να βρεί κανείς στό διαδίκτυο, στίς 25 Ιουλίου 2019, η παράνομη Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τάχα ήρε ομοφώνως την καθαίρεση του από τις τάξεις των μοναχών και δήθεν τον αποκατέστησε στο Αρχιερατικό του αξίωμα, με τον τίτλο του Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων.

Τα τελευταία χρόνια μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Πατριάρχης Ειρηναίος ταξίδεψε στις 29 Αυγούστου 2019 στην Ελλάδα και φιλοξενείται έκτοτε σε διαμέρισμα 45 τετραγωνικών στην Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων «Καρέλλειο», στο Χαλάνδρι Αττικής, χωρίς ωστόσο να πάσχει από άνοια όπως οι άλλοι ασθενείς.