Μεγάλη Παρασκευή – Τα Άγια Πάθη και ο Επιτάφιος θρήνος
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους για την Χριστιανοσύνη και όλους τους πιστούς.
Αυτή η ημέρα αφιερώνεται στα γεγονότα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, στην μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, στην Σταύρωση και τελικά στην Ταφή Του.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται στις εκκλησίες η Αποκαθήλωση και γίνεται αναπαράσταση της ταφής του Ιησού. Αμέσως μετά ο Εσταυρωμένος τοποθετείται στον Επιτάφιο και το βράδυ ακολουθεί η περιφορά του. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτήν την ημέρα απόλυτου πένθους οι γυναίκες παραδοσιακά δεν κάνουν δουλειές στο σπίτι και αποφεύγουν ακόμα και το μαγείρεμα. Από τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας ετοιμάζεται ο Επιτάφιος και τελείται ολονυχτία σε πολλές εκκλησίες. Οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά φέρνουν στις εκκλησίες λουλούδια και στολίζουν τον Επιτάφιο.
Η χριστιανική παράδοση θέλει τους πιστούς να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, σε ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού όταν ζήτησε νερό λίγο πριν αφήσει την τελευταία Του πνοή στη Γη.
Την Μεγάλη Παρασκευή η παράδοση και το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία στους πιστούς και επίσης αυτή την ημέρα συνηθίζεται οι χριστιανοί να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων με την ελπίδα να αναστηθεί η ψυχή τους μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου.
Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται.
Επίσης, την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών, αν έχει περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή.